Sidor

fredag 29 maj 2009

Vi får inte nog av Twilight!



Det är kul när någonting blir riktigt populärt. Det tycker i alla fall jag! Lisa som också jobbar på biblioteket visade mig den här hemsidan. Just nu finns det ett räkneverk som tickar nedåt i väntan på trailern (inte filmen) New Moon. Håller man koll på det, ja då är man ett fan!

/Karolina

Kung Steve och alla hemlösa hjärtans blues


Nu har jag gjort något jag sett fram emot länge: läst andra boken om hiphoparen Steve. Den är minst lika bra som den första (Kung Steves självlysande hip hop bibel). I den nya boken har fjortonårige Steve som mål och högsta önskan i år att bli ihop med Vera. Men hur ska han få henne att upptäcka honom? Han provar bl a med en graffittimålning med texten: Vera 4-ever i matsalen. Tyvärr leder bara det till besvär för Steves del efteråt.

En dag får han reda på att Vera har flyttat.Hur ska han nu få kontakt med henne?

Dettta är bok som innehåller både hjärta och smärta. Läs den! Om du inte läst den första boken, läs den också!

/Veronica

torsdag 28 maj 2009

Avslutning

Idag ska vi ha avslutning på BOOKworms. BOOKworms är en bokklubb för killar och tjejer som gillar att läsa. Ända sedan i november 2008 har vi träffats en gång i månaden, fikat och pratat om böcker. Var har vi varit? Jo, Bubblan i bibblan!

Idag ska vi ha avslutning för terminen. Jag och Annika har precis gjort ordning Bubblan och det ser riktigt mysigt ut.

/Karolina och Annika

Sally Lockhart










Måndagen som var och nästa måndag visas "Sally Lockhart" på TV. Om man inte kan se dem kan man alltid läsa de spännande böckerna som serien bygger på. Ofta brukar böckerna vara bättre! Böckerna är skrivna av Philip Pullman och heter Rubinen i dimman och Skuggan från norr.

Den första boken handlar om Sally, en 16-årig tjej som bor i London under slutet av 1800-talet. Hon börjar undersöka vad som egentligen hände hennes pappa som sagts omkommit under en båtresa till Kina. Snart befinner hon sig mitt i ett äventyr!

/Veronica

onsdag 27 maj 2009

Grattis Sherman!

En av mina favoritböcker, Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian, har vunnit Peter Pan-priset!

Peter Pan-priset delas ut av IBBY, International Board on Books for Young People och Bok och Biblioteksmässan. Sherman Alexie heter författaren som har skrivit boken och den handlar om Junior som är 14 år och bor i ett indianreservat. Junior blir uppmanad av sin lärare att börja på en ny skola utanför reservatet, där det bara går vita ungdomar.

Boken är otroligt sorglig, men samtidigt mycket rolig! En del av juryns motivering var: "Sällan möter man en så traumatiskt stigmatiserad huvudperson, vars språk i ord och bild är lika precist som underhållande provokativt, som förmår förmedla kulturhistoria, samhällskritik och livsglädje så att läsaren faller samman av skrattkramper".

/Lisa

tisdag 26 maj 2009

Den arge


I dagens DN recenseras en ny barnbok, Den arge. Eller egentligen är den inte ny. Författaren och illustratören, Gro Dahles och Svein Nyhus, kommer båda från Norge och där kom boken ut redan 2003. Den arge är en bilderbok och handlar om en pappa som slår. Kanske är det därför det har dröjt så länge innan boken har kommit hit till Sverige. Kanske tycker vi att det är så hemskt med en pappa som slår att vi inte vill läsa sådant för våra barn. Fast om man är liten, och rädd för att vara hemma, kanske en sådan här bok är precis vad man behöver. Se till att läsa Den arge nästa gången du går på biblioteket. Oavsett om du är stor eller liten.

/Karolina

Läs som en tok! Vinn en bok!

Nu har jag förberett årets Sommarbok! Den är riktigt annorlunda jämfört med förra året. Så fort skolan har slutat kan man komma till Kulturhuset och kolla in hur årets Sommarbok ser ut.

/Karolina

fredag 15 maj 2009

Boktips från Strångsjö skola

Då och då kommer det dyka upp boktips på denna blogg från elever på Strångsjö skola.
Denna gång är det Emilia Adolfsson i 4-6:an som tipsar om:

Under ytan av Cecilia Lidbeck

Det handlar om Suss och Henke. Henke och Suss går i samma klass, men dom har aldrig pratat med varandra. På en fest tänker Henke hoppa ner från balkongen, men Suss hinner springa fram och slita ner honom….Efter det kan de inte sluta tänka på varandra. Suss och Henke blir sedan ihop. Så en dag på gården händer det som inte får hända.

Boken är uppdelad i kapitel (Suss, Henke). Boken får 10 av 10 för den var bra och spännande.

/Upplagd av Veronica

Nu är vi på G!

Välkommen till Bubblan i bibblan!

Här kommer en rad olika barn och deras bibliotekarier skriva om böcker! Bra böcker, dåliga böcker, böcker som blivit film. Och lite, lite om bibliotek!

Vi som skriver bor i Katrineholm med omnejd och vårt Kulturhus heter Ängeln. På Ängelns barnavdelning finns det ett fint och bra rum som heter Bubblan. Alltså har vi kallat den här bloggen Bubblan i bibblan.

/Karolina och Veronica