Sidor

fredag 30 oktober 2009

Skräck från andra länder


När författaren Monica Zak besökte en klass en gång undrade några elever om barn i i andra länder berättade spökhistorier. Det hade hon inte riktigt tänkt på. Men i alla länder hon rest i har barn berättat spökhistorier eller historier om sånt som är lite otäckt eller oförklarligt. Så hon började skriva ner dem. Det har blivit två böcker Vampyrens tunga och andra hemska historier samt Den sjungande dödskallen och andra spökhistorier.

Här på Ängeln myllrar det just nu av barn som gått spökvandring. Klockan sex ikväll , när Ängeln har stängt, börjar spökvandring för er över 10 år. Det blir en häftig vandring, jag lovar! Vågar du?

/Veronica

torsdag 29 oktober 2009

Allhelgonaoffret

Det är ju Allhelgonafton imorgon så det kanske passar extra bra att läsa Allhelgonaoffret av Petter Lidbeck i helgen. Om du vågar läsa en ovanligt otäck rysare i höstmörkret vill säga. Det finns en varningstext på bokens framsida där alltför unga läsare varnas! Under 11 år bör man nog inte vara…

Ska man dessutom tro på det författaren skriver så är detta i själva verket en ung flickas egna dagboksanteckningar och inte alls något Petter Lidbeck hittat på. Och det gör förstås det hela ännu mer ruggigt.

13-åriga Shirin bor med sin pappa. Hon älskar hästar och drömmer om en egen. En dag verkar drömmen kunna slå in, i en annons i tidningen läser de:

Vill du byta liv?
Bo på herrgård i naturskön miljö.
Egen sjö, stall med hästar, bil.
Alla omkostnader betalda.

Det låter ju nästan för bra för att vara sant, det måste väl finnas en hake…?? Nej inte alls, svarar den ansvarige prästen när pappan ringer. De får en vägbeskrivning och åker till det stora enligt belägna huset. När pappan på nytt ställer frågan svarar prästen att allt faktiskt är kostnadsfritt. Det enda de måste lova är att aldrig gå upp på vinden. Aldrig någonsin. Vad som än händer. Gör man det får man betala ett högt pris.

Tror du pappan och Shirin klarar att hålla sin del av avtalet?

/Annika

onsdag 28 oktober 2009

Coraline

Den här veckan har vi skräcktema i hela huset (och på bloggen) så därför har jag äntligen fått anledning att tipsa om en favoritbok. Coraline av Neil Gaiman.

Coraline och hennes föräldrar har precis flyttat. Under en upptäcktsfärd i den nya lägenheten hittar Coraline en dörr som är igenmurad. Någon tid senare är den dock öppen och visar sig leda in i ett hus som ser ut precis som hennes! Det finns även en mamma och en pappa där som ser ut som hennes - fast de är snällare. Den enda märkliga (till en början) är att den nya mamma och pappan har knappar istället för ögon. Snart nog börjar de tala om att Coraline borde stanna hos dem... helst för alltid...

Jag gillar Coraline av flera anledningar. För det första är Coraline själv så tuff och cool och modig att man bara måste tycka om henne. Sen ÄR boken verkligen krypig. I "det där andra huset" är saker till en början bara lite förvridna, men obehagat finns där ända från början. Det mest intressanta är dock att vuxna tycket att Coraline är mycket hemskare än vad barn tycker?!

I våras som kom Coraline som film och biblioteket har både filmen och boken :-)

/Karolina


tisdag 27 oktober 2009

Halloween eller allhelgona?!


I Sverige är Halloween något ganska nytt, tidigare har vi ju kallat den helgen för allhelgona. Eller det gör en del fortfarande, själv vet jag inte riktigt vad jag ska säga. När jag var liten firades inte helgen på samma sätt som den gör nu (och jag är ändå inte lastgammal). Då brukade jag följa med mamma och pappa till kyrkogården och tända ljus. Jag kan faktiskt bli lite avundsjuk på att jag är för gammal för att klä ut mig och gå och knacka på dörrar och fråga – ”bus eller godis”? som många gör nu.

Men hur kommer det sig egentligen att det har ändrats? Allhelgona härstammar från en kyrklig tradition från medeltiden då man brukade smycka gravar. Halloween kommer ursprungligen från Skottland och Irland, och härstammar från en uråldrig hednisk sed. Man trodde att de dödas själar återvände den kvällen, så därför tände man stora eldar för att skrämma iväg dem.

Egentligen påminner de en del om varandra, det är mest att man firar lite olika. Halloween kom till Sverige väldigt snabbt, och Halloweenexperten Evastina Törnqvist tror att de beror på att det är så roligt! Att barn får klä ut sig till något läskigt och får godis!

Så helgen kan firas på lite olika sätt, och jag tycker att man ska göra det som känns bäst! Själv har jag införskaffat årets pumpa och tänker äta något extra gott i helgen. Och vill man veta mer om hur man kan fira, så kan man läsa Evastinas bok Så firar man Halloween. I boken får man även veta ännu mer om helgens historia, och varför vi har pumpor, skelett, vampyrer och andra läskiga saker. Den och massa andra böcker om Halloween finns att låna här på biblioteket, så kom in och lär dig mer om den här spännande helgen!

/Lisa

måndag 26 oktober 2009

Skräckvecka

Visst vet du att Kulturhuset Ängeln har skräckvecka denna höstlovsvecka! Du kan göra din egen spökmask, se film och gå på spökvandring. Här har du programmet så du har koll när vad är var.

Här på bloggen kommer vi frossa i spökhistorier, rysare och faktaböcker för den ultimata halloweenfesten m.m. hela veckan lång.

Det som är häftigt med spökhistorier är att det finns både korta och långa samt roliga och spännande. En av mina absoluta favoritförfattare när det gäller spökhistorier är Dan Höjer. Han utgår ofta från verkliga platser, t ex Julita Gård när han skriver sina spökhistorier. Anledningen till att jag gillar dem är att slutet ofta är oväntat och skrämmande. Precis som en spökhistoria ska vara!

I Stora spökboken finns historien Mord för miljoner. I samband med att en deckarförfattare ska ge ut sina böcker, begås alltid ett mord precis på samma sätt som i hans böcker. Ju fler böcker han skriver desto fler mord begås... Men hur kan morden ske på samma sätt innan hans böcker har tryckts. Av vem? Varför?



Det är lika bra att kila över till Kulturhuset Ängeln och låna på direkten. När jag tittade i morse fanns en av Höjers böcker inne. Så först till kvarn!

/Veronica

torsdag 22 oktober 2009

En liten påminnelse!

Ni har väl inte glömt bort att skicka in era bidrag till vår New Moon tävling??
Om ni har missat det här helt och hållet så har ni all information om det här!


/Lisa



P.S. Jag har förstås lånat den officiella filmaffischen.

Hur gör ni?



Hur gör ni när ni läser böcker? Eller det var väl en rätt korkad fråga :-) Det jag egentligen undrar över är om ni läser en och en bok åt gången? Jag läser nämligen alltid minst tre böcker samtidigt och jag har fått höra att det är lite knäppt.




Just nu ligger den augustnominerade boken Natthimmel i soffan. Den är hittills väldigt bra och jag tycker mycket om huvudpersonen Tilda.



Bredvid sängen har jag den väldigt spännande boken Eldmärkt. Huvudpersonen i den boken heter Maddy och hon lever 500 år efter Ragnarök. Världen är lik vår medeltid, men troll och magi är påtagligt verkligt. Maddy brukar varje år få besök av en gammal enögd man som (naturligtvis) visar sig vara guden Oden.


Sist men inte minst läser jag fortsättningen på boken Mer än ögat ser, Under din hud och den är sådär undflyende mystisk precis som första boken var. Och visst är framsidorna helt ljuvliga?!



Mmm... det är härligt med bra böcker och när Annika frågade om jag inte blandar ihop allting när jag läser flera stycken, så kom jag på att; Nej! Det är inga problem alls!

/Karolina

onsdag 21 oktober 2009

Castorpriset

Apropå det Veronica skrev i förrgår och det jag själv skrev i fredags kommer här lite mer om den idérika bävern Castor och hans skapare Lars Klinting. Och om det pris som bokförlaget Alfabeta nyligen instiftat, Castorpriset.




Att blanda fantasi och fakta, är just vad Lars Klinting lyckats så bra med när han skapade böckerna om den fingerfärdiga Castor och hans vän, den mer fumlige Frippe. För att uppmuntra till fler bilderböcker av liknande slag utlyser förlaget nu en tävling.

Historien om Castor började med att man på Alfabeta bad Klinting göra en snickarbok för barn. Man fick vänta ett helt år innan Lars Klinting hade tänkt färdigt, men då hade han kommit på figuren Castor och resultatet blev boken Castor snickrar. När man läser den märker man tydligt att snickaren Lars Klinting kan sin sak. Måla, odla och baka har sedan både barn och vuxna kunnat lära av Castor och Lars.



Att läsa böckerna är en stor dos njutning, det nyttiga får man på köpet. Tråkigt nog blir det inga fler böcker om Castor eftersom Lars Klinting avled 2006. Men vi får hoppas att Castorpriset inspirerar andra konstnärer och författare att skapa nya böcker i deras anda, precis som tanken är!

/Annika

tisdag 20 oktober 2009

Feelgood med Mma Ramotswe!

För ett tag sedan skrev Annika om böckerna om Akimbo, av Alexander McCall Smith. För er som är lite äldre finns en annan serie böcker av samma författare, Damernas detektivbyrå. Precis som böckerna om Akimbo utspelar sig Damernas detektivbyrå i Afrika, i Botswana.

Huvudpersonen heter Mma Ramotswe, och en dag bestämmer hon sig för att hon vill hjälpa människor att lösa mysterier de inte kan lösa själva. Hon ska helt enkelt bli privatdetektiv! Hon skaffar sig ett kontor, en sekreterare och en bil. Med sin otroliga iakttagelseförmåga och skarpsinnighet löser sedan Mma Ramotswe det ena fallet efter det andra.

Det finns flera böcker om Damernas detektivbyrå, och du hittar dem alla på bibliotekets deckaravdelning. Det som är bra med de här deckarna är att de inte är obehagliga på samma sätt som många andra deckare är, utan allt beskrivs på ett humoristiskt och lättsamt sätt. Så även vi som är lite mörkrädda av oss törs garanterat läsa de här böckerna!

Dessutom finns även Mma Ramotse att se på film! Här har vi två filmer som man kan låna med sig hem. Även i filmerna finns en utsökt kombination av humor, mystiska händelser och härliga afrikanska miljöer.

Här får ni ett litet smakprov på Filmvarianten!

/Lisa



måndag 19 oktober 2009

Augustpriset

Det kryllar av priser för barn- och ungdomsböcker och deras författare. Bokjuryn, Astrid Lindgren-priserna, Elsa Beskow-plaketten, Nils Holgersson-plaketten

Ett av de största priserna och naturligtvis även ett av de finaste är Augustpriset. Idag presenteras de som är utvalda. De nominerade är:



Vilken tycker du ska vinna?

/Veronica

fredag 16 oktober 2009

Punka

När jag kom hem igår höll den tolvårige sonen som bäst på att laga cykelns punka. Det tog ett par timmar och det var rätt besvärligt, men han gav sig inte förrän det var fixat.

Jag som själv aldrig har lagat ett enda punkterat däck i mitt liv är förstås djupt imponerad! Nu känner jag dessutom pressen… Och härmed lovar jag att nästa gång ska jag åtminstone försöka. Till min hjälp kommer jag att ha en erfaren son och jag kan ju även kolla i en mycket trevlig handbok i ämnet, Castors punka av Lars Klinting. Där är allt alldeles på riktigt - steg för steg får man se hur det går till när den händige bävern Castor hjälper Frippe vars röda cykel fått punka. Klinting väver som vanligt in fakta i en fint berättad och utsökt illustrerad historia. Som sagt, det finns böcker om allt. Och man blir förhoppningsvis aldrig för gammal för att lära sig nya saker.

/Annika

torsdag 15 oktober 2009

De 10 populäraste

Vi som jobbar på bibliotek vill gärna ha statistik på saker och ting. Det är ett sätt att försöka kolla om vi köper rätt böcker och visar fram dem på rätt sätt. Idag har jag fått brev med en lista på de mest utlånade (barn)författarna i länet. Så här ser den ut:


1) Martin Widmark (han som skriver om LasseMaja och Nelly Rapp)
2) Astrid Lindgren (hon behöver nog ingen presentation)
3) Jørn Jensen (han skriver de tunna böckerna om Palle, Kasper och Mia & Mette)

4) Sören Olsson (”pappa” till både Sune och Bert)
5) Anders Jacobsson (Sune och Berts andra ”pappa”)
6) Helena Willis (det är kvinnan som har illustrerat alla LasseMaja böckerna)
7) Gunilla Bergström (har skrivit alla böckerna om Alfons Åberg)
8) Eva Eriksson (det är hon som skrivit och ritat om den underbara lilla grisen Malla)

9) Johan Unenge (är den ena delen av alla Eva & Adam böcker)
10) Måns Gahrton (och den andra delen av Eva & Adam)

Så..? Har du hjälpt till att få fram den här listan genom att låna några av dessa böcker?

/Karolina

onsdag 14 oktober 2009

Glöda och brinna

Jag lovade er ju att berätta vad jag tyckte om fortsättningen på Hungerspelen, Fatta eld, så här kommer det!

Jag tyckte Hungerspelen var en FANTASTISK bok. Den var tänkvärd, spännande, läskig, rörande och till och med lite romantisk. Författaren, Suzanne Collins, gjorde det där jag tycker är så superviktigt när man skriver fantasy, science fiction eller skräck. Hon fick mig att tro på den värld där Katniss lever. Alla små detaljer Collins tar med gör att det känns verkligt och trovärdigt. Med andra ord hade jag ENORMA förväntningar på Fatta eld. Jag trodde mig dessutom ha räknat ut ungefär hur det skulle gå. Jag var säker på att Fatta eld skulle handla om hur gräsligt Katniss och Peeta skulle må när de skulle skicka två andra ungdomar in i en ny omgång av hungerspelen. Boken handlar dock inte om detta. Det händer någonting helt annat som jag var fullkomligt oförberedd på.

När det nu inte blev som jag trodde så blev jag först: ”Åhhh, men neeeej...” men när jag hade pratat om Fatta eld med min syster (som också älskar Hungerspelen) så insåg jag att gnälla på Fatta eld är ungefär som att gnälla på att Mona Lisa verkar vara lite tunnhårig. Med andra ord; det är så pass perfekt att man bara tjafsar om detaljer. Fatta eld är bra! Den är till och med jättebra! Den tog bara en vändning som jag inte var beredd på.

Så nu får jag göra det jag gör allt som oftast; Vänta! Fatta eld slutar nämligen när det är som allra mest spännande. Suck och pust! Det är sådana här gånger jag tänker att jag aldrig mer ska läsa en serie!

:-)

/Karolina


P.S. Döm inte ut böckerna på grund av deras fula framsidor. Ljuvligt bra trots anskrämliga utsidor.

måndag 12 oktober 2009

Mer vampyrer


Jag älskar ”The Twilight saga”, så det har onekligen känts ganska tomt sedan jag läste ut den fjärde och sista boken i serien. Som tur är, är det fler som skriver om vampyrer än Stephenie Meyer! En av dem heter Claudia Gray (fast egentligen heter hon Amy Vincent, Claudia Gray är en pseudonym) och hon har skrivit en bok som heter Evernight. Den är inte översatt till svenska, så tillsvidare får man helt enkelt ta chansen att bättra på sin engelska.

Bokens huvudperson är Bianca, som ska börja sitt första år på internatskolan Evernight. Bianca avskyr skolan, och helst skulle hon vilja flytta tillbaka till den lilla staden som hon och hennes föräldrar bodde i tidigare. Men det finns flera anledningar till att hon inte har något val. En av dem är att hennes föräldrar är lärare och ska bo på skolan, och de vill att hon ska gå där och är övertygade om att hon kommer att trivas.

Men Biancas värsta farhågor om skolan besannas redan första dagen. De andra eleverna är snobbiga, dryga och alldeles för perfekta, Bianca vet att hon inte passar in. Den enda tröst Bianca känner är att Lucas finns på skolan, som hon redan från början känner samhörighet med. Han är inte som de andra eleverna, han visar tydligt vad han tycker om deras uppförande och skapar sig tidigt ovänner. Bianca och Lucas blir snart mer än vänner, men när gamla hemligheter avslöjas, får Bianca omvärdera allt hon tidigare trott på...

Nu tänker jag inte berätta mer om handlingen, för risken är att jag avslöjar för mycket. För jag kan lova att jag studsade till mer än en gång när jag läste den här boken, saker och ting var verkligen inte som jag trott! Men en sak kan jag tala om, att ni som gillar vampyrer, kärlek, hemligheter och spänning, kommer inte bli besvikna!

Boken finns inte att låna hos oss än, men håll ögonen öppna, för den kommer snart att dyka upp! Dessutom finns det redan en fortsättning, Stargazer, som också kommer till biblioteket inom kort!

(För mer information om Claudia Gray och hennes böcker, klicka här).

/Lisa


Akimbo och ormarna av Alexander McCall Smith

Vad skulle du göra om du plötsligt insåg att en grön mamba lagt sig tillrätta på dina bara fötter? Vet du inte? Nej, de flesta av oss har nog inte ens tänkt tanken att vi skulle komma så nära en av världens giftigaste ormar. Men Akimbo vet, för det är precis vad som händer honom i den här boken.



Det är fjärde boken om Akimbo och nu är ytterligare en översatt till svenska. Om du inte redan lärt känna den här modige och snabbtänkte pojken ska du absolut ta chansen nu.


Akimbo och hans familj bor i ett viltreservat där Akimbos pappa är chef för viltvårdarna. Han är alltså van att ha många av Afrikas fascinerande och farliga djur alldeles inpå sig. Men den här gången utspelar sig äventyret i hans farbrors ormpark. Och nu får Akimbo verkligen lära sig att man aldrig kan vara försiktig nog...



Vilken av böckerna du än väljer kommer du garanterat att få spännande läsning och kanske lär du dig en massa som du inte visste - om ormar och krokodiler, lejon, elefanter och babianer - men också om ett annat sätt att leva. Följ med Akimbo till Afrika!


/Annika

fredag 9 oktober 2009

Knytkalas


Idag var det dags för höstens andra visning av biblioteket för femåringar! Det är en upptäcktsfärd från entrén till barnavdelningens rum Bubblan dit den blå tråden leder oss. Väl där avslutar vi med saga och fika.

Jag brukar säga att det är dockan Rut med knut och jag som ordnar knytkalas ihop. Längs vägen dyker det sen upp en massa figurer från böckernas värld som behöver få hjälp med att få sina knutar uppknutna… Många knutar blir det… Och barnen kan sina bilderboksfigurer, de är stensäkra på Ludde, Bu och Bä, Alfons och alla de andra!

Tanken med den här lekfulla visningen är förstås att man redan som femåring ska bli bekant med sitt kulturhus och känna att biblioteket är ett trevligt ställe man gärna kommer tillbaka till.
Och vi har verkligen såå kul! Och det syns väl nästan på de fina bilderna Sara tog på oss!

/Annika





onsdag 7 oktober 2009

Deckare

Nu har höstterminen kommit igång ordentligt. I Strångsjö skola har det lästs för fullt och leder nu till en hög med bokrecensioner. Här kommer ett, från Alva Ström, i 4-6:an:



Jag har läst en bok som heter En halv tusenlapp av Ulf Nilsson. Den handlar om Johnny, som brukar sitta på gården och fundera på vad han önskar sig. Han önskar: 1. att få åka motorcykel 2. Att bli privatdetektiv 3. eller att i alla fall bli rik. Sen får han ett uppdrag av en danska, som också bor på gården. Om han klarar det får han två halvor av en tusenlapp. Uppdraget är att leta reda på den försvunne Fredic Blom som vissa tror är död….


/Upplagt av Veronica

tisdag 6 oktober 2009

När det lider mot jul

Eller jul är väl kanske att ta i, men idag var det riktigt kallt när jag cyklade till jobbet. Vitt var det också! Visserligen inte av snö, utan av frost, men ändå. Jag fick i alla fall en föraning-om-vinter-och-jul-känsla.

För mig (och många med mig) är Charles Dickens klassiker En spökhistoria vid jul (heter A Christmas carol på engelska) något som hör julen till. Nu har Disney tagit sig an historien och redan i november kan man gå på bio och se hur julens andar besöker den ytterst besvärlige Mr Scrooge. Eller så kan man redan idag komma in på biblioteket och låna boken ;-)

/Karolina

måndag 5 oktober 2009

Dyslexiveckan

Idag startar en vecka som på olika sätt vill uppmärksamma specifika läs- och skrivsvårigheter (dyslexi). Veckans program är ett samarbete mellan Katrineholms kommun och flera föreningar/organisationer som arbetar för att hjälpa barn och unga att lyckas i skolan och livet trots sitt funktionshinder.

För oss som obehindrat läser och skriver kan det vara svårt att föreställa sig hur krångligt allt blir när bokstäver och ord hela tiden sätter krokben för en. Att läsa skolboken, veckotidningen eller busstidtabellen kan bli ett tröttsamt tragglande. Och ibland är det säkert skämmigt att berätta om sina svårigheter. Det vill vi vara med att försöka ändra på. På biblioteket är vi noga med att berätta att alla barn har rätt till böcker men att alla böcker inte passar alla barn. Till exempel kan man istället läsa en bok med sina öron!


Många böcker finns inlästa som DAISYböcker.

Vill man läsa pappersböcker finns det också en mängd superbra böcker med luftig text och korta kapitel; böcker som är skrivna just med tanke på killar och tjejer som känner att läsning är nåt jobbigt. Under veckan kommer vi att lyfta fram ett av förlagen som specialiserat sig på läsvänliga böcker - Argasso. Bland deras titlar kan vem som helst hitta bra och spännande böcker som är lätta att läsa men svåra att släppa!

/Annika

fredag 2 oktober 2009

Nya böcker

Nu ska jag göra en sådär lite halvfarlig sak. Jag ska rekommendera böcker som jag själv inte hunnit läsa. De ligger dock bredvid mig helt nya och fina så jag måste bara puffa för dem. Jag kan i alla fall säga att jag TROR att det är bra böcker.

Först Katarina von Bredows nya bok Bara inte du. Katarinas böcker brukar alltid vara väldigt bra. Hon beskriver hur det är att bli kär (både lyckligt och olyckligt) och hur det känns att stå inför jobbiga val. Bara inte du handlar om Emma som precis ska fylla tjugo och försöker få livet att fungera med sina skilda föräldrar, bästa kompisen Marcus och nya lägenhet. Riktigt struligt blir det näs bästisens pojkvän och Emma börjar snegla på varandra. Låter väldigt lovande tycker jag!

Sen har vi en ny serie för alla er vampyrälskare. Serien Vampyre Academys två första delar Törst och Fruset blod.


Sist men inte minst har vi fått Douglas Foleys nya bok Shoo len. Boken hör lite, lite ihop med Shoo bre och på framsidan kan man läsa: ”De är blint förälskade i varandra, men inom loppet av ett dygn kommer hon att dö för hans hand”. Jag blir både orolig och sugen på att läsa.

/Karolina