Sidor

fredag 30 april 2010

Syskonkärlek?

Hjalmar är kär. Den han är kär i är så nära honom att han på kvällarna faktiskt hör henne andas genom den tunna väggen. Men bara varannan vecka. Alice heter hon och är hans bonussyster. Det hade varit lättare om de i stället hade varit klasskompisar eller grannar. Man ska väl inte bli kär i en syrra??? För även om man är plastsyskon känns det lite knepigt. Det som känns ännu jobbigare att tänka på är att Hjalmars pappa Kent och Alice mamma Carolin tydligen funderar på att flytta isär. Vad händer då med Alice, tänk om hon försvinner ur hans liv alldeles. Hjalmar tror inte att han klarar en skilsmässa till…

Bo R Holmberg har skrivit Alice varannan vecka.

/Annika

torsdag 29 april 2010

Katastrof

Det är orienteringsdag i skolan. Viking har parats ihop med Meltem, som han är kär i. Men det blir katastrof redan innan de har kommit ut i skogen. Han lyckas förstöra hennes glasögon. Hon måste åka hem och Viking får vara ihop med Viktor istället. Viking ljuger om att han är orienteringexpert och rusar rakt ut i skogen med Viktor springande efter sig. Nu gäller det att snabbt springa ikapp de andra som kan orientera. Den enda de finner är Vilma som gått vilse. Det kan inte bli annat än katastrof en gång till! Visst låter det roligt? Boken Kartkatastrofen av Ingelin Angerborn är rolig, igenkännande och lättläst.

Om du vill läsa mer om Klant & Kompani (Viking, Viktor och Vilma) finns också böckerna Klockkatastrofen och Kaninkatastrofen.



/Veronica

onsdag 28 april 2010

Era inköpsförslag

För en tid sedan skrev jag att vi som jobbar på biblioteket vill att ni ska tipsa oss! Om era bästa författare, om den där filmen vi bara måste ha eller en favoritbok som ni tycker vi ska köpa på engelska.

Jag tänkte bara visa upp några av de "grejer" vi köpt in via era förslag.



Så... som ni ser lönar det sig att komma med förslag!

/Karolina

tisdag 27 april 2010

Nytt om The Room

The Room har varit välbesökt sedan det öppnade, och "fatboysen" är oerhört populära! Vi är väldigt glada över att ni gillar The Room lika mycket som vi!

Tanken är att The Room alltid ska innehålla aktuella, spännande och bra böcker, ljudböcker, filmer mm. Det gör att vi regelbundet köper in nytt material. Här ser ni några exempel på saker som har dykt upp den senaste tiden.

Vi har sagt det förut och vi säger det igen, är det något ni önskar fanns i The Room? Hör av er!

För ett tag sedan fick jag ett tips om tidningen PC gamer, och den finns nu!

Den 5 maj är The Room stängt för då ska det läggas ett nytt golv där inne! Jag ska inte avslöja vad det blir för golv, det får bli en överaskning!

/Lisa




måndag 26 april 2010

Mer vampyrer

Va? säger säkert någon. En vampyrserie till, finns det någon som vi inte bloggat om tidigare? Ja, naturligtvis gör det.
Vampire Diares är en tv-serie som går på TV6 på torsdagar. Serien är baserad på en bokserie av L. J. Smith. Stina Kristoffersson i 4-6:an i Strångsjö tipsar här om första delen i bokserien, Uppvaknandet:

Boken handlar om Elena. Hon blir kär i den nya killen Stefan. Men det hon inte vet är att Stefan är en vampyr. Efter ett tag när Elena vet att Stefan är kär i henne också dyker Stefans elaka bror, Damon upp och han vill ha Elena. På en Halloweenfest dör Elenas historialärare och alla misstänker Stefan för han var hos honom sist. Men det tror inte Elena för hon vet vem som är mördaren.
Boken får 10 av 10 för den var bra och spännande.


Här kan du se ett klipp från tv-serien:


/Upplagt av Veronica

Viktiga veckor

Ni som läser Bubblan i bibblan regelbundet vet att vi under de två senaste veckorna tagit upp Viktiga saker. Allt från misshandel och barnsoldater till att vara nykär och hur en familj egentligen ser ut.

Vi ville belysa att det finns väldigt mycket Viktigt (och ibland jobbigt) som man inte får blunda för. Att allt det vi tagit upp är Viktigt har vi hela tiden försökt understryka med hjälp av Barnkonventionen. Det känns skönt att tänka på att nästan alla länder i världen skrivit på Barnkonventionen och därmed också lovat att hjälpa och stötta alla barn.

Våra Viktiga veckor är slut för den här gången, men vi kommer definitivt fortsätta att ta upp brännande ämnen framöver.

/Lisa, Veronica, Annika och Karolina

fredag 23 april 2010

Tjejer och killar

Barnkonventionens andra artikel är så viktig att vi tar upp den gång på gång, men den säger ju att alla barn är lika mycket värda och det tål att upprepas om och om igen. Artikel 6 säger att barn har rätt till utveckling och artikel 29 säger att alla barn har rätt att gå i skolan. Artikel 17 handlar om att barn har rätt att läsa bra tidningar och böcker. Att få information på alla olika sätt. Artikel 13, 14 och 15 säger att barn har rätt att tänka och tycka vad de vill och artikel 12 säger att vuxna ska lyssna på barn.

Vadå feminist av Lisa Gålmark
Det här är den bok Lisa Gålmark själv hade velat ha i fickan när hon gick i skolan! Då fanns det ingen bok för ungdomar om feminism och sexism att hämta fakta och stöd ur. Därför skrev hon en. Den innehåller både historiska tillbakablickar och jämförelser från olika håll av världen idag. Hon vill visa att både killar och tjejer blir lidande av ojämställdhet. Det ska självklart inte spela någon roll om du är född med eller utan snopp.
/Annika

Ingen får veta av Maria Herngren
Johan är snart sju år och har nyligen blivit storebror. Det är inte alldeles lätt, ibland till och med jobbigt. Någonting annat som känns jobbigt är det där med dockorna. Johan vill så gärna leka med dockor, men varken hans kamrater eller de vuxna verkar godkänna det. Turligt nog har Johan en klok mamma som förstår att man måste få vara precis som man är.
/Karolina




Kenta och barbisarna av Pija Lindenbaum
Kenta är en hejare på fotboll och skjuta rökare i krysset. Men han tycker inte det är roligt. En dag packar Kenta ryggsäcken, som han ska ha med till dagis, själv. Han väljer att ta med sin Barbiedocka istället för fotbollen. När Kenta kommer till dagis spelar de andra killarna fotboll. Kenta väljer att gå in till tjejerna som är i dockvrån och tar fram sin Barbie. Först är tjejerna tveksamma till Kenta och hans Barbie men snart får även han vara med. En härlig bilderbok om en kille som gör vad han vill och vad han tycker är roligt!
/Veronica

Tusen gånger starkare av Christina Herrström
Signe går i nionde klass och är en person som varken hörs eller syns, men hon observerar ständigt sin omgivning. I Signes klass är det killarna som styr, ihop med klassens drottning Mimi. Men när det börjar en ny tjej i klassen, Saga, förändras allt. Saga är van att ifrågasätta och går inte med på vad som helst. Hon märker direkt att lärarna behandlar killarna och tjejerna olika, och sätter sig emot det. Men är verkligen klassen redo för det nya? Och klarar lärarna av att förändra sitt beteende? Tusen gånger starkare är en mycket bra bok som tar upp hur människor behandlas olika på grund av kön. Boken kommer dessutom snart som film.
/Lisa


torsdag 22 april 2010

Kulturkrockar

Artikel 2 i Barnkonventionen handlar om att alla barn är lika mycket värda oavsett hudfärg, vilka föräldrar man har eller vilken gud man tror på. Artikel 12 säger att barn har rätt att säga hur det vill ha det, vuxna ska lyssna på barn. Artikel 13, 14 och 15 handlar om att barn har rätt att säga vad de tycker. Tänka fritt och tro på vilken gud det vill, och artikel 16 handlar om att barn har rätt till ett privatliv.

Turk & Ayla av Niklas Krog
När Mattias från Bromma och Ayla från Rinkeby möts krockar verkligen två kulturer. Men en kultur har de gemensamt, basketen. Det på träningar och under matcher de får syn på varandra. Och de kan inte sluta titta. En svennekille (som kallas Turk) och en blattetjej. Han är blyg, hon är det inte. Det finns väl knappast två mer olika människor i Stockholm tänker de.
/Annika

Baddräkten av Åsa Storck
Fadumahs föräldrar tror inte det är sant! Hela klassen ska till badhuset och bada. Tjejer och killar tillsammans! Därför sitter Fadumah på bänken varje fredag i badhuset och tittar på när klasskompisarna badar. Men en fredag går hon in i omklädningsrummet och hittar världens finaste baddräkt. Hon bara måste prova den…
/Veronica

Skunk av Sheba Karim
Nina är född och uppvuxen i USA, men hennes föräldrar är muslimska pakistanier. Nina får inte gå på fester och hon får absolut inte träffa killar. Nina har även en äldre syster, Sonia, som studerar till läkare på Harvard. Nina anser att Sonia är en av hennes stora plågor i livet, eftersom hon alltid jämförs med henne. Fast det bleknar i jämförelse med hennes största plåga: kroppsbehåringen. Den gör hon allt för att dölja, framförallt för killen som hon är kär i, Asher. Men hur ska han som är så snygg någonsin falla för en tönt som henne? Och hur ska hennes föräldrar någonsin kunna acceptera det?
/Lisa

Ser mitt huvud tjockt ut i den här? av Randa Abdel-Fattah
Amal 16 år är en en australiensk-palestinsk muslimsk tjej! Enkelt? Nja... hon har samma kärleksbekymmer, framtidsfunderingar och föräldrastrul som de flesta tonåringar. När hon bestämmer sig för att bli "heltidare", det vill säga börja bära slöja, då blir det annorlunda. Plötsligt är Amal i rampljuset både från skolledingen, vänner och inte minst snyggingen Adam.
/Karolina

onsdag 21 april 2010

Krig och flykt

Artikel 6 i Barnkonventionen säger att barn har rätt till liv. Barn ska alltså inte behöva dö i krig. Artikel 22 handlar om barn som är flyktingar och alla länder måste lova att skydda och hjälpa dem. Artikel 26 och 27 handlar om barns rätt till trygghet och artikel 38 säger att barn aldrig ska behöva vara soldater i krig.

Fågelungen av Dan & Inger Haupt
Mombasa har tvingats fly från sitt afrikanska hemland sedan soldaterna en hemsk natt dödat hans pappa. Mombasa och hans mamma kommer så småningom till Sverige. Här är det mesta ovant och Mombasa känner sig ensam med sina svåra minnen. Det som förändrar allt och gör Fredrik och honom till vänner är en skadad fågelunge. Och en förstående vän kan läka djupa sår, inte bara hos fågelungar…
/Annika



Hanas resväska av Karen Levine
Hanas resväska är en sann berättelse om Hana och hennes bror George som utsattes för en enorm grymhet endast för att de var judar. De växte upp i dåvarande Tjeckoslovakien, men fördes av nazisterna till Therensienstadt och senare Auschwitz. I boken får läsaren även stifta bekantskap med en grupp japanska skolbarn och deras lärare, som gjorde allt för att ta reda på vad som hände med Hana och hennes bror. Hanas resväska är en bok som alla borde läsa, för det som hände under förintelsen bör berättas om och om igen. Vi får aldrig glömma de förskräckliga händelser som ägde rum under den tiden, eftersom vi tillsammans måste förhindra att något sådant händer igen.
/Lisa

Den osynliga flickan av Deborah Ellis
Parvana bor med sin familj, systrar, mamma och pappa i Kabul i Afghanistan. Landet som styrs av en talibanregering. Talibanerna tillåter inte att kvinnor och flickor går ut utan en man med sig. När Parvanas pappa fängslas, blir det svårt för resten av familjen. Hur ska de nu komma ut för att skaffa mat, när pappan är fängslad?
/Veronica




Desertwalker av Wilhelm Agrell
Titeln på boken, Desertwalker, syftar på Anakin Skywalker från Star Wars-filmerna. Pojken som växte upp till man och samtidigt växte från det ljusa och goda till det mörka och onda. Huvudpersonen, amerikanska Rob, tar som sjuttonåring värvning och skickas så småningom till Irak. Det är hans vänner som kallar honom Anakin Desertwalker. Och precis som i Star Wars utkämpas krig inte bara på fysiska platser utan lika mycket i hjärta och själ.
/Karolina

tisdag 20 april 2010

Funktionshinder

Artikel två och sex i Barnkonventionen säger att det inte har någon betydelse om barn har funktionsnedsättningar. De ska ha det bra ändå. I artikel sex står det dessutom att alla barn ska ha rätt till utveckling. Alltså ska alla länder göra vad de kan för att barn ska få en bra barndom.

Jag vill ha ett liv av Sofia Hedman
Katti har haft ett problemfyllt liv ända sedan hon var liten. Hon blir lätt otålig och förbannad, och kan inte behärska sig. Hon är väldigt begåvad, men hon klarar inte av att lära sig saker på det sätt som skolan vill, och därför kommer hon i ständig konflikt med lärarna. När hon får diagnosen ADHD blir det ännu värre, för då tycker Katti att det bara är ett bevis för att hon är knäpp. Det enda hon vill är att leva ett vanligt liv, men hur ska det någonsin kunna bli verklighet?
/Lisa

Eldens hemlighet av Henning Mankell
Sofia och hennes syster, som bor i Moçambique, gör en dag någonting de absolut inte får. När de leker ute avviker de från stigen. En av oändligt antal outlösta minor exploderar. Systern dör och Sofia tvingas amputera båda benen. Men trots att Sofia sörjer både sin syster och sina ben vägrar hon ge upp.
/Veronica

Det brinner i mitt huvud av Camilla Lagerqvist
15 årige Daniel har påbörjat en utredning som ska ge svar på om hans problem beror på ADHD. Han känner sig jättenervös, men samtidigt behöver han få veta varför han inte kan behärska sitt häftiga humör utan ständigt råkar i slagsmål. Skolan har blivit pest, kompisarna också. Det känns som det brinner i hans huvud. Tur att Emma och Catrine finns.
/Annika

Mysteriet med den blå flaskan, ett Aspergeräventyr av Kathy Hoopmann
Ben har Aspergers syndrom. Det innebär att han har svårt att "läsa mellan raderna" eller att förstå ironi. Det är också väldigt besvärligt när det händer oväntade saker som han inte hunnit tänka igenom ordentligt. Som tur är har Ben en superbra farmor som förstår. Och riktigt spännande blir det när Ben och hans bästis hittar en blå flaska med mystisk rök i...
/Karolina

måndag 19 april 2010

Mobbning

I Barnkonventionens andra artikel slår man fast att alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga bli sämre behandlade.

Bästa kompis av Kalle Güettler
"Vad är rätt, vad är fel? Vem är schyst, vem är oschyst? Vem är modig, vem är feg?" så inleds boken om tolvåriga Jojo. Han och hans mamma är nyinflyttade i det lilla samhället Hällebruk. Jojo är van vid storstan och har svårt att finna sig tillrätta. I skolan blir han mobbad, bland annat för att han kommer från Stockholm.
Det visar sig att vänskap och svek, precis som mod och feghet, ständigt finns i varandras nära sällskap. En vän kan bli en svikare, en svikare kan bli en vän.
/Annika



Kråkflickan av Kate Cann
Lily är utstött eftersom hon skiljer sig från mängden. Speciellt skolans coolaste tjejer tar varje chans de får att trakassera henne. Men när Lily kommer i kontakt med en flock kråkor förändras hela hennes liv. Kråkflickan är en lättläst bok om hur det är att inte vara som alla andra. Det finns även en fortsättning, Kråkflickans återkomst.
/Lisa

Världens elakaste fröken av Petter Lidbeck
Världens elakaste fröken heter Karin Karlsson och hatar barn. En dag kommer tre nya barn till hennes klass; Dimitri, Harald och Sofie. Fröken börjar genast smida onda planer för dessa nya elever. Hon gör allt för att de nya barnen ska bli osäkra och bli mobbade av sina klasskompisar. En riktigt hemsk bok om hur vuxna kan vara elaka mot barn.
/Veronica

Äventyrsveckan av Sofia Nordin
Philip tar alla tillfällen han får att vara taskig mot Amanda. Visserligen har Amanda inga vänner alls i skolan, men Philip är den absolut värsta plågoanden av alla. När så hela klassen ska åka på äventyrsvecka till Värmland händer det. Under en forsränning inträffar en olycka och Amanda och Philip kommer bort från de andra. De överlever, men är nu helt ensamma i vildmarken och måste börja samarbeta för att klara sig.
/Karolina

Viktiga saker

Vi fortsätter att skriva om Viktiga saker här på bloggen. Som vi skrev förra måndagen vill vi ta upp böcker som handlar om jobbiga saker, böcker som handlar om "annorlundaheter" och böcker som handlar om verkligheten just nu. Idag. Sådana böcker som man minns långt efter det man läst dem, just därför att de handlar om någonting Viktigt.

Och varför nu igen? Jo, därför att det finns väldigt många slags verkligheter.

Varje dag kommer vi att koppla ihop det vi skriver med någon av Barnkonventionens artiklar. Och nu följer ytterligare en vecka som handlar om Viktiga saker.

/Lisa, Annika, Veronica och Karolina

fredag 16 april 2010

Sjuka föräldrar

I Barnkonventionen står det att alla barn har rätt till föräldrar. Men ibland händer det hemska saker. Mammor och pappor kan bli sjuka eller till och med dö. Artikel 20 och 21 i Barnkonventionen handlar om barn som inte längre kan bo hemma.

I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell
En bok som är värd att ta upp igen. Jag har tidigare skrivit om den här.
Jenna är som vilken 13-åring som helst, hon spanar på killar och umgås med kompisar. Men hemma är allt inte som vanligt, där finns mormor som hela tiden finns tillhands för att hjälpa mamma. Mamma som är svårt sjuk i cancer och som gör livet sorgligt.
/Veronica

Livet på en kylskåpsdörr av Alice Kuipers
Att ens mamma ska dö när man själv bara är sexton är ju en orimlig tanke. Lika orimlig är den för Claires mamma. De inser därför inte att tiden håller på att rinna dem ur händerna. Så i stället för att ta sig tid att mötas går de hela tiden om varandra och lämnar sina skrivna meddelanden på kylskåpsdörren. Meddelandena är fåordiga och du som läser får läsa in mycket mellan raderna. Bokens gula sidor förstärker känslan av post it lappar.
/Annika

Bryta om av Åsa Anderberg Strollo
Bryta om är en stark berättelse om hur det är att leva med en person som har en psykisk sjukdom. Boken handlar om 16-åriga Minna som precis har börjat gymnasiet. Minnas mamma har schizofreni och borderline, och Minna får ta allt ansvar för att vardagen ska fungera. Minnas kille Eddie vill dessutom att de ska dra till Sydamerika ihop, men hur ska Minna kunna lämna sin mamma?
/Lisa

Ibland regnar det... av Malin Anclair & Mimmi Tollerup-Grkovic
Fia heter egentligen Ängelin Rullgardin Fia-Lisa Rosenknopp Pettersson. Ett namn som hennes underbara, glada och påhittiga mamma har gett henne. Fast det är nästan som att Fia har två mammor, där den roliga, glada och påhittiga mamman bara är ena sidan. Ibland har hon en trött, ledsen och orkeslös mamma som bara ligger i sängen dagarna i ända. Det är som med vädret. Det är sol då och då, och ibland regnar det...
/Karolina

torsdag 15 april 2010

Missbruk

Artikel 33 i Barnkonventionen handlar om att skydda barn mot narkotika.

Påtänd av Melvin Burgess
14-åringarna Gemma och Tar har rymt hemifrån. De hamnar i ett kollektiv av husockupanter där droger flödar och snart har Gemma och Tar provat både hasch och heroin. Till en början känns allt häftigt och kul, men snart tar beroendet över. Det blir ett liv som leder till prostitution, våld och död.
/Veronica

Sisselas hemlighet av Maria Burman
När Matilda börjar fyran kommer det en ny flicka till klassen, Sissela. Matilda och Sissela blir bästisar. Men det är något som inte stämmer. Varför får inte Matilda följa med Sissela hem? Hur är det egentligen med den fina villan och privatchauffören? Vad jobbar pappan med, han som reser så mycket? När verkligheten blir för svår att leva i måste man ibland bygga sig en fantasivärld. När Sisselas mörka hemlighet till sist avslöjas blir det början på något nytt och bra.
/Annika

Räcker det om jag älskar dig? av Katarina von Bredow
Fanny är nitton år och är ihop med Johan. Men Johan går inte riktigt att lita på, och vad ska Fanny ta sig till med sin mamma som dricker alldeles för mycket? Fanny söker tröst hon sin SO-lärare Finn, som hon har lite mer än vänskapliga känslor för. En bok om kärlek och hur det är att ha en mamma som är alkoholist.
/Lisa


Trollpappan av Cecilia Torudd
Lilla trollet är lessen och hängig. Mamma bestämmer då att det är dags att hälsa på lilla trollets pappa. De får gå länge och lilla trollet vet knappt om han kommer ihåg sin pappa. Väl framme får han och hans pappa en härlig sommar. Fast ibland kommer många bullriga farbröder och hälsar på och då brukar pappa må så dåligt på morgonen.
/Karolina

onsdag 14 april 2010

Familj

Många, många av artiklarna i Barnkonventionen handlar om barn och deras familjer. Man förstår att det där med familj är någonting väldigt Viktigt. Alla de här artiklarna handlar på något sätt om familj: 9, 10, 11, 18, 19, 20, 21, 25, 26 och 27.

Älskar, älskar inte av Lotta Löfgren-Mårtenson
Emmas föräldrar bråkar, även om de inför Emma och lillebror låtsas som ingenting. En dag är mamma och lillebror borta, Emma och hennes pappa bor för sig själva. Det är svårt med kärleken. Själv vet Emma inte vem hon är mest kär i, Jonatan eller killen på sommarstället.
/Veronica

Min familj av Anna-Clara Tidholm
Det här är en bilderbok som är en verklig liten pärla för alla åldrar! Tolv tecknade barn får alla presentera sin familj. Ingen familj är den andra lik. Och så är det ju – ditt hemma skiljer sig från mitt hemma. Det finns alla varianter: Skilda föräldrar, adopterade barn, bonusmammor och plastpappor, hel- och halvsyskon på hel- eller deltid. Kärnfamilj, storfamilj och regnbågsfamilj. Alla sätt är rätt. Man kan vara olika och ändå höra ihop konstaterar också ett av barnen stolt. Så självklart och enkelt: En familj är att höra ihop.
/Annika

Ingen får veta av Marie Louise Wallin
Ellen bor på en hästgård och är kär i Bruno som rider på familjens ridskola. Ellen har två mammor istället för en mamma och en pappa. Hon skäms jättemycket för det och är livrädd att någon ska få veta, men hur ska man kunna hålla en sådan sak hemlig? Ingen får veta är en lättläst och bra bok om hur det är att ha en ”annorlunda” familj.
/Lisa

Malins mamma gifter sig med Lisa av Annette Lundborg & Mimmi Tollerup-Grkovic

Allt är så spännande just nu. Malins mamma Siv ska gifta sig! Och inte nog med det, Sivs blivande fru har en liten bebis i magen. Förutom mamma Siv och mamma Lisa och lilla fröet i magen har Malin sin pappa, Niklas, och hans kille. Sen finns mormor och farfar och lammungarna och annat spännande. Och tänk bara att bli storasyster!
/Karolina