Sidor

onsdag 30 juni 2010

Vad ska du läsa i sommar?

Smaken är ju som baken, så därför tänkte jag tipsa om alla möjliga slags böcker. Med andra ord hoppas jag att alla ska hitta någonting som låter bra. Det enda alla böckerna har gemensamt är att de kom ut förra året eller i år.

OK!

Sommar
Sommarkaos på guldkusten av Måns Gahrton & Johan Unenge, Sommar och hemliga härligheter av Moni Nilsson och Vänskapen växer av Ann Brashares.



På Hotell Gyllene Knorren händer det alltid tokigheter, så också denna gång. I andra boken om Semlan smiter hon och Gordon iväg till Göteborg på egen hand. Anna, Polly och Jo har en sista sommar ihop innan High School och de undrar om deras vänskap kommer att hålla.

Läskigt
En liten skär och alla ruskigt rysliga brokiga av Carin & Stina Wirsén, De dödas källa av Lena Ollmark & Mats Wänblad och Gravjord av E. E. Richardson.



En liten skär möter alla möjliga slags monster i en underbar saga på rim. I Krabbsjögrund möter Karl och Sara nya läskigheter. Det ryktas att en man lyckats lura döden. Darrens bästa vän dör i en bilolycka och Darren tänker göra vad som helst för att få honom tillbaka.

Deckare
Branden vid Söderbysjön av Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem, De sju tatuerade av T. & D. Hoobler och Afrodite och skulden av Ritta Jacobsson.



Kalla Skavank brottas här med sitt sjunde mysterium, en brand som kanske är anlagd. Seikei är nu samuraj och tillsammans med sin adoptivfar letar han efter sju män vars ryggtatueringar tillsammans bildar en karta. Afrodite bestämmer sig (fast hon tycker det är fel) att ljuga om ett brott för att skydda en kompis. Något som förstås får konsekvenser.

Kärlek
Carmen Carlsson och pojken med guldcykeln av Anna-Karin Eurelius, Moa [hjärta] Jesse, en kärlekshistoria av Micka Andersson och Det är så logiskt, alla fattar utom du av Lisa Bjärbo.



En kille med guldstänk i ögonen råkar köra på Carmen och hon blir blixtförälskad. Jesse är kär i Moa. Hon är egentligen kär i honom också, men han är ju yngre än henne och det blir pinsamt inför kompisarna. Ester och Johan har alltid varit bästisar. Fast egentligen vill Johan att de ska vara mycket mer, men Ester ser bara coola Adam.

Vampyrer
Vampyrens huggtand av Tommy Donbavand, Vampyrfesten av Benni Bødker och Silverkniven av Gull Åkerblom.



Lukas har nyss (mot sin vilja) blivit varulv och bor nu på Stora skräckens gränd. Mumien Kleo och vampyren Resus blir dock hans nya vänner. Syskonen Edward och Agnes lever på 1800-talet. Konstiga saker händer och lik hittas, tömda på allt blod. Syskonen måste ta reda på vad som händer. Edit åker på ridläger. Det är en konstiga läger där man rider på natten, och konstigheterna visar sig bara ha börjat.

Fantasy
Kentaurens styrka av Adam Blade, Sirenen av Angie Sage och Örnarnas triumf av Naomi Novik.



Landet Avantiens beskyddare, olika "monster", har plötsligt blivit galna. Bara pojken Tom kan ta upp kampen. I den femte boken om Septimus Heap får han problem med en siren som sjunger ljuvligt och lockar honom så! Napoleonkriget pågår fortfarande och draken Temeraire och kapten Laurence står nu anklagade för högföräderi.

tisdag 29 juni 2010

Mitt skitliv - en kärlekshistoria

Mitt skitliv av Vibeke Boekkelund Lassen handlar om Clara som är 16 år och bor med sin mamma. När Clara var yngre dog hennes lillebror i cancer, och inte långt efter lämnade Claras pappa familjen. Claras pappa har nu en ny familj och träffar knappt aldrig Clara. Claras mamma har väldigt svårt att gå vidare i livet och har vid upprepade tillfällen försökt ta livet av sig.

Samtidigt som allt det jobbiga försöker Clara att leva ett vanligt ungdomsliv. Hon är kär i Jonas men blir aldrig bjuden på festerna som han går på. Men när hon träffar Charlies kompis Jazzy Jo ändras allting...

Boken tar upp många tunga och allvarliga ämnen, men det finns hela tiden en värme och humor som gör att läsningen inte blir alltför jobbig. Själv gillar jag inte böcker som bara känns eländiga, men Mitt skitliv bjuder även på en hel del skratt vilket gör att jag gärna rekomenderar den!

/Lisa

måndag 28 juni 2010

Bellman-historier

Har du hört den här Bellman-historien?

Bellman skulle se en fotbollsmatch, men han ville inte betala inträde så han klättrade upp i ett träd. Plötsligt tappade han taget och föll ner och slog hårt i marken. En massa folk sprang fram till honom och frågade:
Hur gick det?
Då sa Bellman:
2-1 till Djurgården!

Historien kommer från boken Nya Bellman-historier Peter Gissy. Har du inte tröttnat på Bellman-historier efter läst den kan du även spana in böckerna Bellman får ett fax, Bellmanhistorier och Våra bästa Bellmanhistorier.



Det som är roligt att veta är att huvudpersonen är döpt efter Carl Michael Bellman, en man som levde under 1700-talet och som skrev sånger. De roliga historierna har däremot ingen direkt koppling till honom.

/Veronica

onsdag 23 juni 2010

Midsommar!

Kära vänner! Nu är den här igen; Midsommaren!

När jag var liten firade vi midsommar så in i norden. Det var midsommarstång, blommor i håret (sju olika blommor under kudden för att drömma), jordgubbstårta, lax och sill. Sen, på kvällen, for vi (familjen alltså) till en särskild sjö och satt uppe hela natten... grillade korv och tävlade i stövelkastning. Faktiskt sant, stövelkastning!

Med andra ord får jag glada minnen bara man talar om midsommar. Dessutom tycker jag väldigt mycket om ljus, inte nödvändigtvis sol, men ljus. Så det där att kunna vara uppe på natten och det fortfarande är ljust... ahhh... underbart!

Så nu vill jag och alla mina medbloggare önska er alla en riktigt glad midsommar. Oavsett hur ni firar. För tycker man det där med firande är lite överreklamerat, ja då kanske det är läge att ta en bok, lägga sig i hängmattan/ på filten/ i gräset och bara vara.

Glad midsommar!

ABC med Carin och Stina

Förra veckan skrev jag om en ABC-bok i ämnet fotboll. Genom åren har det kommit rätt många ABC-böcker. Nu vill jag tipsa om den senaste i raden: Ahmed Anka och ödlan Örjan av Carin Wirsén och Stina Wirsén.

Bokstäver blir ett kul och knasigt äventyr om man rimmar och tecknar som mamma och dotter Wirsén gör. Många stora och små läsare kommer garanterat att lära sig verserna i den här boken utantill. Ahmed och Örjan och alla andra figurer bor på de mest konstiga och oväntade platser.
Nisse Nasse bor i en kasse. Fisken Frans bor på en svans. Yrsa Yngel bor med en slyngel. Kul bara det, men det här är en bok som måste upplevas. Bilderna gör den till en helskön helhet!

/Annika

tisdag 22 juni 2010

Något att längta efter

Jag tycker att det är jätteroligt att se nya trailers, och nu har filmen Tusen gånger starkare trailer äntligen kommit. Jag tycker väldigt mycket om boken, och det här ser ju mycket lovande ut måste jag säga! Vad tycker ni?



Sedan lääängtar jag tills den här har premiär!



/Lisa

måndag 21 juni 2010

Som trolleri

Idag tänker jag tipsa om en bok jag läste under sportlovet, vilket känns oerhört avlägset. Men det roliga är att jag minns boken som om det var igår. Det är en häftig tanke att vissa böcker stannar kvar i minnet längre än andra. Jag tyckte helt klart om boken Som trolleri av Mårten Melin.




Mona är på landet med sin pappa under sommarlovet. Hon har verkligen långtråkigt. Pappa jobbar mycket, mamma hör inte av sig och hennes kompis har inte kommit på besök än. Den enda jämnåriga i närheten är en töntig kille, vars pappa äger en grisfarm. Men en dag sitter på bryggan en kille med gnistrande gröna ögon. Han säger att han heter Mikael. Mona dras till honom på ett magnetiskt sätt och hon kan inte tänka på något annat. Inte ens när bästisen kommer på besök blir det som hon har tänkt sig, för Mikael är som en vägg mellan dem. Sakta men säkert förstår Mona att Mikael inte är som andra, men vad är det egenligen för speciellt med honom?

/Veronica

fredag 18 juni 2010

Älska fotboll

Det har väl inte undgått någon att det just nu spelas VM-fotboll i Sydafrika. Veronica skrev ju om det och tipsade om faktaböcker i måndags. Jag som försöker titta på så många matcher jag hinner vill också gärna lämna ett bidrag.

Man brukar säga att fotbollens språk kan människor i hela världen förstå. Överallt finns det barn som ingenting hellre vill än att lära sig det. Och lagom till dessa fotbollsfebriga veckor har det kommit en lekfull faktabok som vill vara en första hjälp på traven i att lära ut fotbollens regler, Spinkis fotbolls-ABC av Lasse Anrell och Matti Lepp. Spinkis med kompisarna Costas och Katta är ju känd från flera böcker. I den här boken delar han med sig av sina erfarenheter från fotbollslaget Söderkamraterna. Spinkis guidar oss bokstav för bokstav genom sånt som är viktigt för spelare, lag och åskådare. Till exempel: K som i kramkalas, O som i offside och Ä som i älska fotboll. Och sist men inte minst Ö som i öva, öva, öva! Då kommer man till slut att kunna "tala" fotbollens ABC med kompisar över hela världen!

/Annika

torsdag 17 juni 2010

Nordin x 2

Magnus Nordin har vi ju skrivit om förr, det blir ju lätt så att favoriterna återkommer.

2002 kom Magnus ut med boken Skuggvarelser. Den handlar om Daniel som bor med sin pappa på Gotland. Trots att han "bara" är tonåring är det han som tar hand om sin alkoholiserade far och dessutom sköter pappans bilskrot. En varm sommar flyttar en ny familj in i närheten av Daniel och han blir häftigt förälskad i dottern, Kira. Men hon är inte vad hon ser ut att vara och det är inte heller hennes familj...

Nu, åtta år senare, har Magnus Nordin skrivit en fortsättning om Daniel och Kira. Den heter Blodets röst och jag är mycket spänd på att återbekanta mig med skuggvarelserna!

Lagom till Blodets röst kom ut gavs även Skuggvarelser ut på nytt och den nya framsidan visar rätt tydligt att de båda böckerna hör ihop. Snygga är det också!


/Karolina

onsdag 16 juni 2010

Sommarboken


Nu är det dags igen! Idag drar vi igång Sommarboken 2010! Läs fem böcker under sommarlovet så får du en bok av oss på biblioteket.

Så här går det till:

* Läs fem böcker, pappersbok, ljudbok eller Daisy.

* Skriv kortfattat om fyra av dem i Sommarbokshäftet (finns att hämta på biblioteket).

* Välj ut sommarens favoritbok och skriv extra mycket om den

* Lämna in det du skrivit till biblioteket - och kom ihåg att skriva ditt namn!

Sommarboken pågår 16 juni - 8 september och till hösten kommer vi att göra en liten utställning av era favoriter.

Välkommen in för att låna böcker och hämta Sommarbokshäften!

tisdag 15 juni 2010

Sorglig och bra bok

Idag är jag hemma och är sjuk, och då passar det ju väldigt bra att bädda ner sig i sängen med en bok.

Just nu läser jag Om jag inte hade sett honom av Kevin Brooks. Det är ingen ny bok men jag fick tips om den och tyckte att den lät bra. Åh den är så bra!

Boken handlar om Cait som är femton år och har sommarlov. Under sommaren lär hon känna en kille, som heter Lucas. Lucas är inte riktigt som alla andra, han har ingen familj och flyttar från ställe till ställe. Han är även speciell och mystisk på många andra sätt, vilket tyvärr gör att andra människor har svårt att acceptera honom. När ryktena sätts igång om att han har tafsat på en ung tjej förstår Cait till sin förtvivlan att han inte kommer att kunna stanna länge till...

Jag har inte läst klart än men det är så spännande, och sorgligt! Så nu måste jag fortsätta läsa och se vad som händer...

/Lisa

måndag 14 juni 2010

Fotbollsfeber

När det är sommar spelas det fotboll överallt, på små trädgårdstomter intill villorna och på de storstora arenorna. Just nu råder fotbollsfeber över hela världen och framförallt i Sydafrika. Sydafrika är det första landet i Afrika som arrangerar fotbolls-VM så det är inte konstigt att de är extra entusiastiska. Det är många lag som deltar så VM pågår en hel månad, ända fram till 11 juli.














Här på bibblan finns naturligtvis flera faktaböcker om fotboll. I flera av dem får du tips på nya finter och dribblingar som kända fotbollsspelare t ex David Beckham lär ut. I boken Träna roligare fotboll av Håkan Fredlund finns både Zlatan och Henrik Larsson med. Dessutom finns Vinn med roligare fotboll av samme författare.

Så det är bara att komma in och låna för att därefter springa ut på en gräsplätt och öva, öva och öva!

/Veronica

fredag 11 juni 2010

Lögner

Jag har vid ett flertal tillfällen lyft fram böcker med vackra framsidor. Sådana man (utan att egentligen veta någonting) bara vill läsa. Som de här eller den här.

Lögner, första delen i en serie fungerade däremot tvärtom. Det är en av de gräsligaste framsidor jag sett. Allt (enligt mig) är fult och fel. Titeln är tråkig och tillintetsägande, bilden på en plastdocka är bara sorgligt stereotyp och den lilla texten under plastdockan; "lita aldrig på en vacker flicka med en mörk hemlighet" gjorde mig bara irriterad. MEN man ska ju inte döma en bok efter utsidan! Alltså läste jag Lögner.


Det här är faktiskt en riktigt intressant historia. Enligt Dagens bok har serien, där Lögner är del, ett kallats för en blandning mellan Desperate Housewives, Gossip Girl och Jag vet vad du gjorde förra sommaren. Det stämmer rätt bra tycker jag.

En grupp på fem tjejer "styrs" av Alison, kallad Ali. De fem knyts samman av en hemlighet som ingen vill tänka på och som bara nämns som Jenna-grejen. En sommarkväll försvinner Ali spårlöst och tre år senare umgås inte tjejerna längre. De har utvecklats åt väldigt olika håll, men plötsligt börjar de alla få sms och mejl från "A". Och denna A verkar känna till alla deras största hemligheter.

Fast jag har en invändning eller två på hur tjejerna beskrivs (det är kanska många klichéer) kunde jag inte sluta läsa. Jag ville verkligen veta vad som hänt Ali, vad det där Jenna-grejen var för något och dessutom händer det massa andra spännande saker på vägen.

Så, är man sugen på en bladvändare kan man absolut starta sommaren med Lögner.

/Karolina

PS Som ni förstår kommer det fler böcker, och de har redan blivit teveserie med premiär (i USA) under sommaren.

torsdag 10 juni 2010

Överjordisk och himlavacker – en pärla till!

"Det är inte farligt att vara rädd." säger stjärnan till månen i Joar Tiberg och Anna Höglunds bilderbok Månen blev rädd. Månen har börjat känna sig svag och det gör lite ont i benen. Han känner att ingenting är roligt längre. Det finns ett mörker i honom som gör det svårt att lysa. Han är ledsen och vill gråta, men gråten har låst sig.


Solen vet att det finns en plats långt borta där det bor stjärnor som kan gråta. Dit beger sig månen. Stjärnorna han träffar där är alla lite trasiga; De lyser, men ganska svagt. När månen frågar stjärnorna om de kan lära honom att gråta säger en av dem att de kan försöka. Men bara om han själv verkligen vill. Tillsammans med stjärnan vågar månen gå mot mörkret nedanför dem trots att det skrämmer honom. Och då kommer gråten; Den lossnar när han förstår att det inte gör något att han är rädd. Månen lyser igen, inte så starkt kanske, men han lyser. Glad och ledsen på samma gång, det känns både lugnt och tungt. Och det är alldeles okej.

Boken kan förstås läsas som en allegori – alltså en berättelse som egentligen handlar om något annat än det som faktiskt beskrivs. Mänskliga känslor klädda i himmelsdräkt kan man kanske säga. För visst känner man igen sig i månen? Visst har man känt sig osäker och rädd många gånger? Det kan vara svårt att sätta ord på känslor, särskilt om man är liten. Joar Tiberg ger oss orden och Anna Höglund klär dem i skimrande vackra bilder. Två konstnärer har tillsammans skapat en blivande klassiker. Så känns det.

Och så fick åtminstone jag något att fundera på när det blir fullmåne nästa gång.

/ Annika

onsdag 9 juni 2010

Två små pärlor

Idag tänkte jag minsann tipsa om två bilderböcker. Jag har en gång fått höra att bilderböcker egentligen är den bästa sortens bok: Varför? Jo därför att en bilderbok smälter samman två uttrycksformer, litteratur och konst, och på så sätt skapas någonting som är större än vad det skulle vara var för sig. Jag håller med om det och tycker att många, många fler borde läsa just bilderböcker. Till exempel de här två:

Dunderlunds bästa bokstav av Åsa Lind & Sara Lundberg


Dunderlund är en ganska ensam farbror som en dag träffar tjejen Frida. När Frida frågar vilken bokstav som är hans favorit får Dunderlund väldigt mycket att tänka på. Jag tycker om den här boken därför att bilderna (som är en slags collage) är väldigt vackra och så tycker jag om att Dunderlund och Frida blir vänner.

Vad tänker Knodden? av George Johansson & Anna-Clara Tidholm
Knodden är en liten pojke på fem år. Vi som läser boken får följa med i hans tankar medan han står och väntar på morfar (som är inne i huset och letar efter bilnycklarna). Den här boken tycker jag också om på grund av bilderna. Och därför att man verkligen kan tänka sig att en liten femåring står och filosoferar precis som Knodden gör. På bara några minuter hinner han fundera på allt från sommarens fiskar till dinosaurier i snö.


Seså! Kom till bibblan och låna bilderböcker!

/Karolina

tisdag 8 juni 2010

Var är Alaska?

Var är Alaska? av John Green handlar om Miles som ska flytta och börja på internatskolan Culver Creek i Alabama. Han har tidigare levt ett ganska ensamt och tråkigt liv, men nu ska allt bli annorlunda.

Miles får dela rum med Chip, även kallad Översten och Miles tilldelas snabbt smeknamnet Bullen.
När Miles träffar den speciella Alaska blir han kär i henne direkt. Alaska är den snyggaste och smartaste tjej han någonsin träffat, hon är helt enkelt oemotståndlig. Tillsammans med henne och sina nya vänner får Miles äntligen det liv han längtat efter. Det är ständigt nya upptåg och händelser på gång.

Problemet är bara att Alaska redan har en pojkvän, och att hon är väldigt oberäknelig. Ena stunden är hon glad och redo för nya upptåg, för att i nästa gråta hejdlöst och må dåligt. Tillslut gör hennes humör att allas liv runt henne förändras för alltid...

Var är Alaska?
beräknas komma som film 2013 , med den nya titeln Famous last words.

/Lisa

måndag 7 juni 2010

Läs en serie i sommar

I höstas nämnde vi lite kort, här på bloggen, boken Varulv möter drake av Matthew Morgan, Guy McDonald och David Sinden.

Nu har David Fryklund i 4-6:an på Strångsjö skola läst boken och han skriver så här om den:

Boken handlar om professor Farraway, Ulf, Tiana och Orson. En kväll när professor Farraway och Ulf är i observatoriets torn och Ulf ska och lägga sig ropar professor Farraway att Ulf ska komma. När Ulf kommer är två drakar precis ovanför observatoriet. Det är en drakunge och en drakmamma. Nästa morgon är professor Farraway ute i deras helikopter för att leta efter drakungen. Professorn hittar draken men den är död. Farraway säger åt Orson att dra in drakungen till operationssalen. Då sågar de upp magen på draken för leta fel. Men det är inget fel på draken, det är någon som skjutit draken.


Sedan i höstas har det kommit ut ytterligare två böcker om Ulf och häftiga övernaturliga djur. De heter Sjöodjur och andra delikatesser samt Troll i sikte.
Nu i juni kommer dessutom fjärde delen såg jag precis nu, den heter Djungelvampyren. Så passa på och läs en hel serie i sommar!
/Upplagt av Veronica

fredag 4 juni 2010

Tänk om...

Jag som har älskat rimmad vers ändå sen jag var liten har fått en ny bilderboksfavorit: Tänk om av Lena Sjöberg. Det är en bok om lek och kärlek; En godnattsaga om att byta plats och ge sig ut på äventyr.


Tänk om jag var en mygga och du mitt lilla knott
Vi skulle bada bubbelbad i någons gamla spott
Vi skulle dricka blod med våra långa snablar
Vi skulle höra mänskor skrika: - Attans, aj och sablar!...


eller

Tänk om jag var fiskmås och du min lilla trut
Bland sjöbodar och segel där lekte vi tittut
Och kurragömma mellan kyrktorn och balkonger
Se upp här kommer vi blad flygplan och ballonger!..

eller

Tänk om JAG var liten och tänk om DU var stor
Och vi satt här tillsammans i huset där vi bor
Du hade städat hela kvällen och lagat fiskgratäng
Jag hade spelat tevespel och hoppat i din säng
Du fick borsta mina tänder och ta på mig min pyamas
Jag ville vara nära dig så att vi kunde kramas
Sen läste du en saga i lugn och ro för mig
Och för alla mina nallar som lyssnade på dig
Ja, tänk om du var jag och tänk om jag var du
Du skulle viska i mitt öra: - Det är dags att sova nu…


Det spelar ingen roll om man är mygga eller vägglus, mås eller människa – Den stora vill alltid att den lilla ska känna sig trygg och älskad. Det är vackert och kul, busigt och mysigt. Jag gissar att många små kommer att tycka mycket om den här fina boken. Och jag är tror att många stora kommer att älska den också. Det blir alldeles säkert inte bara min nya favorit.

/Annika

torsdag 3 juni 2010

Ny utställning i konsthallen

Gillar du smycken? Då har du chansen att från och med ikväll och hela sommaren beundra och förundras över fantasifulla finska smycken här i Kulturhuset Ängeln.

Kom och låt dig inspireras! Gå hem, låt fantasin flöda och gör dina egna personliga smycken.

/Annika

onsdag 2 juni 2010

Dystopier

Som jag redan berättat vid ett flertal tillfällen gillar jag böcker som handlar om ”någon annanstans”. Detta annanstans kan vara en helt annan värld, ett rymdskepp eller förr i tiden. Det spelar ingen roll, bara det inte är här!

En typ av böcker som jag gillar extra mycket är de som kallas för dystopier. Enligt ordlistan betyder dystopi ”negativ framtidsvision” och kommer av två grekiska ord som betyder ”dålig plats”. Mmm... intressant!

Några av mina favoritdystopier är:

Oönskad, handlar om en ganska snar framtid där vetenskapen har kommit på ett sätt att förhindra åldrande. Eftersom jorden inte håller för hur många som helst så är det förbjudet att skaffa barn. De barn som ändå föds tas från sina föräldrar och uppfostras till slavar.



De vandrande städerna, är första boken i en serie som utspelar sig i en framtid där 60 minuterskriget i vår tid (2000-talet) fördärvade jorden. Alla städer har numera maskiner som kan flytta dem, eftersom marken helt plötsligt kan försvinna.




Den utvalde, handlar om ett samhälle där precis allt kontrolleras. Alla familjer ska bestå av en mamma, en pappa och två barn (en tjej och en kille). Allt ska vara likadant, alla är precis lika nöjda och som läsare inser man att människorna egentligen inte tillåts känna varken glädje, saknad eller sorg. Annorlunda blir det för huvudpersonen Jonas som undan för undan får lära sig om hur världen en gång såg ut.



Hungerspelen, en favve favorit som handlar om före detta Nordamerika i en framtid där 2000-talets miljöförstöring har omformat kartan och fått dåliga människor att ta makten.






Exodus, utspelar sig i en framtid där alla polarisar smält och haven hela tiden höjs. Det finns allt mindre ställen att bo på och efter varje ny storm har havet tagit ytterligare en bit av den ön där huvudpersonen Mara lever.



Ful, en serie som utspelar sig en bit in i framtiden. För att alla ska vara nöjda och man inte ska hitta på någonting att bråka om genomgår alla på sin 16-årsdag en skönhetsoperation. Frågan är dock om man faktiskt får välja att fortsätta som sig själv?




Varför läser man då dystopier? Det låter ju väldigt deprimerande med alla dessa svarta framtidsvisioner! Jo, man läser dem eftersom de nästan alltid vill säga någonting till oss som lever idag. I flera av exemplen ovan kritiseras exempelvis vår tids miljöförstöring. På Wikipedia står det så här (vilket jag tyckte var klokt och mitt i prick): ”Genom att överdriva negativa fenomen och framkalla skräckvisioner av vad vårt levnadssätt kan ha för konsekvenser får man folk att reagera”.

Så vill man skaka om sig själv lite, då ska man läsa dystopier!

/Karolina