Sidor

tisdag 31 augusti 2010

Mockingjay - Revolt

Nu är den här! Den tredje och avslutande delen av Hungerspelen. Bara på engelska visserligen, men för alla som föredrar att läsa den på svenska är väntan inte såå lång. I oktober kommer Revolt!! Hurra!

Förlaget som ger ut böckerna i USA, Scolastic, meddelade inför utgivningen av Mockingjay (som Revolt heter på engelska) att man ökat tryckningen av den första upplagan från 750 000 böcker till 1,2 miljoner!! Fatta att vi är många som vill veta hur det ska gå får Katniss, Peeta, Gale och de andra.


Även här i lilla Katrineholm fick vi in det första inköpsförslaget på Mockingjay för flera månader sedan. Jag står nu i kö för att få läsa den och jag längtar! Och visst är de engelska framsidorna snygga?! Jag blir rent av sugen på att läsa om allihopa.

/Karolina

P.S. Om ni vill läsa mer om Hungerspelens författare, Suzanne Collins, hittar ni hennes hemsida här.

måndag 30 augusti 2010

Sommarens roligaste bok


Under sommaren har jag läst en hel del (som vanligt). Det har (som vanligt) varit blandat; några fantasy, några deckare, några kärleksböcker…

En bok som skulle hamna bland ”hjälpa till – hoppsan det gick tokigt”- böckerna är Baksidans hemliga hjältar av Peter Arrhenius. Det är helt klart den roligaste boken jag läst i sommar! Oj, vad jag fnissade!

Boken handlar om Robin som har flyttat från Framsidan (som radhusområdet kallas) till Baksidan, som de gråa höghusen kallas, då hans föräldrar skilt sig. När han går på upptäcktsfärd i källaren möter han Izzy och Farzad. De bildar en klubb ihop, som ska göra att alla får ett bättre liv men det måste göras i hemlighet. Det går så där! Den första de hjälper i smyg är brevbäraren. Han går ju dubbelvikt med all sin post, så de bestämmer sig för att hjälpa honom att dela ut posten. De tar en bunt med kuvert men gummibandet går av. När de ska lägga tillbaka brevhögen, välter hela cykeln och alla brev flyger iväg. Bäst att sticka snabbt som ögat innan brevbäraren kommer tillbaka.

Kanske går det bättre att hjälpa tanten att få ner hennes katt som sitter i trädet. Robins lillasyster lyckas lura bort tanten så att de får ner katten. Men det är inte hennes katt! Hon ska avliva den hos veterinären för den kissar i hennes rosenrabatter, jamar på nätterna och lägger döda möss på hennes altan. Hur kunde det gå så fel? Nu måste de ju stoppa tanten och rädda katten! De måste bara hitta något sätt att ta sig till veterinären…

/Veronica

fredag 27 augusti 2010

MMS från Soppero

Det började i SMS från Soppero, nu fortsätter det i Hej vacker. Det har blivit sommar och Agnes från Solna ska tillbringa sex veckor hos mormor och morfar i Soppero. Det verkar kunna bli det bästa sommarlovet någonsin. För äntligen ska Agnes få träffa Henrik igen.

Fast inget blir som planerat.
För en del i byn är Agnes bara ”stockholmaren” och ses inte alls som en riktig sametjej. Hon är inte bra nog, duger inte. Och plötsligt förändras Henrik i sitt sätt, han verkar fullt upptagen med andra saker och hinner inte träffa Agnes.

Men det finns någon som förstår henne. När Agnes känner sig ovälkommen och ifrågasatt får hon hjälp och stöd från oväntat håll. Och Agnes tänker inte ge sig…

/Annika

torsdag 26 augusti 2010

Saker som aldrig händer

Johanna Lindbäck är en av mina favoriter när det gäller att skriva böcker om och för unga vuxna. Saker som aldrig händer är hennes fjärde bok.

Och frågan är vad gör man när saker som aldrig händer, faktiskt händer?

Andreas går sista året på gymnasiet i Luleå. Han är den som får anledning att brottas med frågor som: Vem kan man egentligen lita på och hur vet man att man känner en annan människa, på riktigt alltså?

Det mesta är struligt just nu. Förut kunde han tänka att har man problem med sin tjej kan man snacka med sina kompisar och har man problem med sina kompisar är det med sin tjej man snackar. Men om man har enorma problem med allihop, vart vänder man sig då?
Andreas är helt knäckt, han får anstränga sig att andas normalt och försöka tänka på ingenting. Inte på då, inte på nu och absolut inte på framtiden, utan på just precis ingenting. Så tufft känns det när de man tror sig känna sviker. Livet gör ont när de man litar på ljuger.

Den som oväntat blir vägen ut är Erik, kompisen från förr. Och det oväntade slutet kanske i stället blir en början…

För mig var det en bok att sträckläsa, precis som Johanna Lindbäcks tidigare: En liten chock, Min typ brorsa och Tänk om det där är jag.

/Annika

onsdag 25 augusti 2010

Fortsättning följer...

Under hösten är det många fortsättningar på bra bokserier som kommer att dyka upp. Fortsättningen på Shiver av Maggie Stiefvater har dessutom redan kommit, och den heter Linger. Tyvärr finns den inte på svenska än, så den får man vänta ett tag till på.
Linger ligger hemma hos mig just nu och väntar på att bli läst.
Men jag har inte hunnit börja med den än för just nu är jag inne på bok nummer sju (!) om Sookie Stackhouse av Charlaine Harris. Böckerna om Sookie har även översatts till svenska, de finns att låna i "the room"för den som är sugen. (Den svenska varianten har dock inte kommit lika långt som det engelska originalet, hitills finns det tre i serien).

En annan fortsättning som jag ser fram emot är den sista och tredje boken i Hungerspelen. I september kommer den på engelska och heter Mockingjay. Jag är så nyfiken hur det ska gå för Katniss och alla de andra.

Så det finns mycket att se fram emot i höst, vilken bok längtar ni mest efter?

/Lisa

tisdag 24 augusti 2010

Scott Westerfeld

Det är kul när man hittar en författare som man verkligen gillar. Ännu roligare är det om den författaren har skrivit, eller skriver, mycket böcker.

För mig är Scott Westerfeld en sådan författare (han har en trevlig blogg/hemsida där man kan läsa mer). Han har skrivit om en förvriden framtid i serien som börjar med Ful. Han har varit väldigt äcklig i den vampyriska Parasit, och han var kul och fartfylld i Ute/inne.

De absolut bästa jag har läst av honom är en trilogi som heter Midnighters. Tyvärr är de böckerna aldrig översatta till svenska, så vi har inte haft dem. MEN, eftersom det är fler än jag som gillar Westerfeld så har vi på biblioteket fått inköpsförslag, och köpt just Midnighters.


Varje dygn består egentligen av 25 timmar. Under den tjugofemte timmen, den hemliga timmen, är det bara ett fåtal som kan vara vakna. De få som har tillgång till den extra timmen kan en kort stund göra fantastiska saker. Flyga till exempel! Underbart kan man tycka, men den tjugofemte timmen innebos av allehanda läskiga mörkervarelser som vill åt människorna som har tillgång till deras timme.

Det känns jättekul att vi på grund av förslag från er där ute har köpt in dessa excellenta böcker! Jag hoppas att många kommer att läsa dem!

/Karolina

P.S. Böckerna i Midnighters heter The secret hour, Touching darkness och Blue noon.

måndag 23 augusti 2010

Bästa boken

I slutet av maj, närmare bestämt den 28 maj, skrev Annika här på bloggen om Barnens romanpris. Nu har juryn, som består av sex killar och tjejer på Rambodalsskolan bestämt sig.

De sex böckerna som juryn har läst är:
- Bo R Holmbergs "Vi rymmer igen"
- Lin Hallbergs "Adzerk- den vita hingsten"
- Frida Nilssons "Hedwig och Hardemos prinsessa"
- Thomas Fröhlings "Kung Steve och alla hemlösa hjärtans blues"
- Annika och Per Thors "Fyren och stjärnorna"

Alldeles nyss, i direktsändning i radion, presenterades vinnarboken. Den bästa boken är:



Lin Hallbergs bok är den enda boken bland de nominerade jag inte läst. Men nu blir jag helt klart nyfiken!Är det någon annan som läst den, vad tyckte du?

/Veronica

fredag 20 augusti 2010

Hotell Gyllene Knorren

Jag gör rätt ofta en bilresa på ca 20 mil. Tur och retur blir det alltså 40 mil. Det är precis lagom långt för att hinna lyssna på en ljudbok dit och en hem. Om boken är max två timmar lång vill säga. De två första delarna i serien Hotell Gyllene Knorren, Den mystiske gästen och Spöket i rum 13 är precis lagom långa och blev mina senaste bilböcker.

När man läser med öronen är det förstås viktigt att man gillar uppläsarens röst. Här är det Johan Ulveson som läser Måns Gahrton och Johan Unenges böcker och han gör det himla bra. Det blev en munter resa i sällskap med den lite lätt knasiga familjen Rantanen.

Mamma Ritva, pappa Roger och barnen Ingo och Isadora är storstadsfamiljen som plötsligt flyttat till landet. Anledningen är att Roger hux flux köpt ett hotell mitt ute på vischan. Familjen ska få chans till ett liv utan avgaser och trängsel är tanken. Det är hans gamla favorithotell Gyllene Orren som han har fått köpa till rena vrakpriset. Nästan för bra för att vara sant tycker han och kanske skulle han ha tänkt sig för innan han slog till; Det är nämligen något väldigt väsentligt som har förändrats sen han bodde där sist...

I första boken smugglar Ingo in minigrisen Pyret som ställer till det rätt rejält. Samtidigt beter sig hotellets premiärgäst minst sagt mystiskt. Starten på hotellrörelsen blir mycket kaotisk och hotellet får sitt nya namn.


I nästa bok anländer en busslast utarbetade förskollärare till Gyllene Knorren. I samma veva sprids ett rykte om att det spökar på hotellet. Det är mycket olägligt eftersom gästerna kommit dit för att vila upp sig i lugn och ro. Ni gissar väl hur det blir med den saken?!

P. S. Serien om Hotell Gyllene Knorren blir SVT:s julkalender 2010

/Annika

torsdag 19 augusti 2010

Ja, ja, ja!

Nu ska jag tipsa om en av mina favoritserier! Den första boken kom ut redan 1996, så de börjar ha ett par år på nacken, men vad gör det när böckerna är så här bra.

Böckerna utspelar sig idag (eller snarare 1996) i Australien. Huvudpersonen heter Ellie och i början av första boken, I morgon när kriget kom, så beger sig hon och en grupp vänner ut i vildmarken för att campa och ha kul. När gänget ett par dagar senare kommer hem har allt förändrats. Australien har invaderats och ligger i krig. Alla hus är tomma, telefonerna är döda och djuren ute på gårdarna har börjat att dö av törst.

När den första paniken har lagt sig bestämmer sig Ellie och de andra för att kämpa istället för att låta sig tillfångatas. De börjar spränga broar, sätta eld på magasin och kriga tillbaka så gott det nu går.



Den här serien är helt ohyggligt spännande. Under vissa kapitel sitter man som på nålar! Böckerna är också intressant eftersom ungdomarna det handlar om blir hårdare och hårdare allt eftersom tiden går. Och det man kan undra över är vad man kan göra för slags handlingar och fortfarande anse sig höra till "de goda".

Böckerna är jätte, jättebra och anledningen att jag tipsar om dem nu är att serien ska filmas!! Så sätt genast igång och läs dessa fantastiska böcker så ni är redo när filmvarianten kommer!

/Karolina




P.S. Hela serien består av: I morgon när kriget kom, När natten är som mörkast, Tredje dagens kyla, Nu är mörkrets tid, Så grydde hämndens timme, I skymningens land och På andra sidan gryningen.

onsdag 18 augusti 2010

Hej igen!!

Idag kör skolorna igång igen, i alla fall här i Katrineholm. Vi bloggare bestämde oss för att höstterminen drar igång även här, och vad mycket kul det finns att se fram mot i höst!


/Karolina