Sidor

torsdag 23 juni 2011

Sommarutmaning

Foto: CC by Bengt Flemark, Bengavoice 
Imorgon är det midsommarafton. Det brukar betyda startskottet för sommaren, särskilt för många vuxna som får semester och lite välbehövlig ledighet. Även Bubblan i bibblan tar semester från och med idag.

Hoppas att ni får ett härligt sommarlov och ledighet med många äventyr både i vår värld och i böckernas värld.

Sommaren brukar vara en bra tid att läsa sådant som man inte har tid eller lust för annars. Jag tänkte utmana mig själv lite i sommar och läsa lite nygammalt och lite kort. Häng på om ni vill!

Mina sommarutmaningar är:

En klassiker. Jag funderar på att läsa om min absoluta favoritbok Stolthet och fördom. Den är visserligen klassad som en vuxenbok här på bibblan, men jag vet att många som läser ungdomsböcker även läser och älskar den. Och när jag läste den första gången tror jag att jag var 15. Det här är den ultimata kärlekshistorien och Mr. Darcy är den ultimata hjälten, som alla andra jämförs med (i alla fall gör jag det). Jag skulle kunna skriva många sidor om hur bra den här boken är, men det får ni upptäcka själva istället! I augusti ska jag faktiskt gå på en opera som bygger på Stolthet och fördom. Det ska bli spännande att se vad de gör av historien!

Noveller. Jag har länge haft svårt för noveller. Tycker att precis när man har kommit in i berättelsen så är den plötsligt slut. På sistone har jag dock börjat uppskatta dem mer och kanske framför allt uppskatta talangen hos författare som skriver bra noveller. Det krävs mycket av en författare för att lyckas säga det den vill på så litet utrymme som en novell ger jämfört med en hel lång roman. För ett tag sedan skrev jag ju att jag över långhelgen skulle läsa Love is hell. Så blev det tyvärr inte, lite annat kom emellan, men nu i sommar ska både den och den lite nyare Kisses from hell läsas. Jag har tidigare läst Prom nights from hell. I dessa böcker tar sig kända författare an att skriva noveller. Vissa lyckas bättre än andra och det är roligt att jämföra! Karolina skrev för ett tag sedan om urban fantasy och det är just vad detta handlar om. Mer och mindre kända fantasyförfattare har skrivit noveller på lite olika teman. Min utmaning är alltså - försök dig på några noveller i sommar du också!

Vad tänker du ge dig själv för läsutmaningar i sommar?

Bubblan i bibblan kommer utvilad och fräsch tillbaka i augusti! Nu önskar vi:

Glad Sommar!

/Linda

onsdag 22 juni 2011

Rörigt!

För er som kommer till Kulturhuset Ängeln ofta så vet ni att det är lite rörigt just nu. Vi håller nämligen på att bygg om / flytta om stora delar av biblioteket. Imorse när jag gick där nere och försökte hitta i röran kom jag att tänka på en bok jag nyligen läst. Min pappa är snäll och min mamma är utlänning av Emmy Abrahamson.

Alicja, 16 år, har rätt nyligen flyttat med sina föräldrar till Österlen. Hon vill ingen hellre än att passa in och vara normal, men hennes polska mamma hindrar allt sådant. I alla fall i Alicjas ögon. Den lugna sköna sommar Alicja har sett framför sig blir istället en mycket RÖRIG sommar. Hon försöker dölja det faktum att huset är fullt av polska svartjobbare, försöker hantera att mammas storrökande släkting med dotter plötsligt flyttar in (och dottern Celestyna förser sig med det mesta som tillhör Alicja) och som inte det vore nog börjar bästisens stora kärlek stöta på henne!!
Det där med arresteringen, den döda grävlingen och avkapade elledingar... tja, det är bara grädde på moset.

Jag hade väldigt kul när jag läste om Alicja. Det var också intressant hur Emmy Abrahamson beskriver hur stora kulturkrockar det faktiskt kan bli inom samma familj. Och det där med rörigheten. Ja, här hos oss på bibblan är det rena monsterordningen jämfört med sommaren som Alicja upplever.

/Karolina

tisdag 21 juni 2011

Nya filmer på biblioteket

I fredags dök det upp lite nya filmer på mitt skrivbord, och två av dem var Trassel och Tusen gånger starkare.

Vi har skrivit om Tusen gånger starkare förut när den var aktuell på bio. Vad den handlar om kan du läsa här, och om du vill se trailer så kika här. Nu finns den alltså på biblioteket, så passa på och kom in och låna.

Trassel är en tecknad film som bygger på den klassiska sagan Rapunzel av bröderna Grimm. Rapunzel är en modig ung tjej med ett förtrollat hår, det är hela 23 meter långt! Rapunzel har åkt på ett livslångt utegångsförbud, och sitter fången i ett torn. När den charmige tjuven Flynn försöker gömma sig i tornet, ser Rapunzel sin chans att rymma. Efter lite "övertalning" från Rapunzels sida, ger de sig av på sitt livs äventyr!

Om du vill läsa sagan om Rapunzel, så finns den också att låna här hos oss.

Här är trailern till Trassel:


/Lisa

måndag 20 juni 2011

Midsommartid

Igår öste regnet ner här i östra Sverige. Trist kan man ju tycka när det är sommarlov och allt. Men regnet behövdes, för alla blommor som blommar så vackert på åkrarna, ängarna och i trädgårdarna. Om bara några dagar kommer tusentals av dessa blommor plockas för att pryda midsommarstänger och kransar.

Boken Saga Blom av Anna Gullischen och Cara-Maria Knuutinen passar onekligen för denna midsommartid. Jag föll direkt för framsidan. Saga är varje sommar hos sin farmor, i ett hus på landet med en stor trädgård. Där träffar hon en dag på Pyrus, en grengubbe. Hans fullständiga namn är Pyrus Communis , som betyder päron på latin. Denna lilla gubbe hjälper till med att plantera, klippa träd, vattna och rensa ogräs. En sådan som alla trädgårdsägare skulle vilja ha. Under hela sommaren (från juni till augusti) får vi följa Saga och Pyrus i trädgården, ändå till det lite sorgliga slutet.

/Veronica

fredag 17 juni 2011

Sommar och katter

Sommar och katter - Ja! Sommarkatter - Nej!
Nästan varje år får man höra historier om dem, sommarkatterna. De som lämnats åt sitt öde när familjen återvänt till stan. Vuxna människor, som låtit familjen skaffa en kattunge till semestern på landet och sedan lämnar kvar det lilla djuret, beter sig riktigt skamligt. Oförlåtligt är vad det är.


Tre böcker som skildrar detta ur den övergivna kattens perspektiv är Katten som en gång kallades Tusse, Fräs den lilla panterkatten och Minstas väg hem. Den som läst någon av dessa berättelser kommer aldrig att överge en katt. Det är min övertygelse.

Att männsikor kan göra skyddslösa djur så illa gör mig upprörd. Helst skulle jag kanske vilja blunda för att det förekommer, så ont gör det i mig. I Eskilstuna finns ett par tjejer som vägrar att blunda. De vet alltför väl att det verkligen händer och att det händer ganska ofta, året runt dessutom. De har skapat Livbojen för att hjälpa dumpade katter till nya hem. På deras hemsida kan man läsa alldeles sanna, mycket sorgliga och mycket upprörande katthistorier. Men tack vare deras arbete får flera av dem lyckliga slut.

/Annika

torsdag 16 juni 2011

Ugglor i mossen

Hur tror du det skulle vara att leva i en värld som bara befolkades av ugglor?

Efter att ha sett filmen Legenden om ugglornas rike, som utspelar sig i just en sådan värld är jag väldigt fascinerad av ugglevärlden. Det finns något mystiskt kring de här fåglarna. Olika kulturer har olika myter om ugglorna. Det brukar sägas att de är kloka, att de är budbärare från dödsriket eller att de är nattens väktare. Dessutom finns det en massa talesätt om ugglor. Det i titeln till det här inlägget till exempel, att ana ugglor i mossen eller att sitta inne och uggla. Ugglorna väcker känslor hos många tror jag.

Filmen handlar om ugglan Soren som tillsammans med sin bror blir kidnappad och förd till ett träningsläger där ”De ädla” försöker hjärntvätta unga ugglor till att bli deras soldater i kampen mot ugglorna vid Ga’Hoole. Soren lyckas fly och hans äventyr både i flykten och jakten på Ga'Hoole är stort, dramatiskt och ytterst spännande!

Filmen bygger på de tre första böckerna om Ga'Hoole av Kathryn Lasky. Hela sjutton böcker ha hon hunnit skriva om ugglornas rike. Jag har dock inte läst de böckerna, och de finns bara på engelska än så länge.

Det här är en mycket snygg och väldigt spännande film så om du som jag gillar ett riktigt äventyr så tycker jag att du ska mysa framför Legenden om ugglornas rike nu i helgen. Jag har hört att det ska bli regn!

Kolla in trailern:



/Linda

onsdag 15 juni 2011

Sommarboken

Vissa saker blir vi inte trötta på. Hur många gånger vi än gör det! Som Sommarboken. Nu när sommarlovet startar kör vi igång 2011 års Sommarboken.


För er som glömt eller inte gjort det förr går det till så här:

* Läs fem böcker, pappersbok, ljudbok eller Daisy.

* Skriv kortfattat om fyra av dem i Sommarbokshäftet (finns att hämta på biblioteket).

* Välj ut sommarens favoritbok (den femte boken alltså) och skriv extra mycket om den.

* Lämna in det du skrivit till biblioteket - och kom ihåg att skriva ditt namn!

Sommarboken pågår hela sommarlovet och precis som förra året kommer vi i september att göra en liten utställning av era favoriter.

Välkommen in för att låna böcker och hämta Sommarbokshäften!

/Annika & Karolina

Den vita katten

Det kommer fler och fler böcker som kallas för urban fantasy. Det kan väl kort och gott översättas med att vår verklighet innehåller en hel del mystik. Holly Blacks nyaste bok, Den vita katten, är en sådan urban fantasy.

I Den vita katten finns berörare, personer med hyperbatygammi eller HBG som den medicinska termen lyder. En berörare kan med sina händer påverka folk. Beroende på vilken sorts berörare man är kan personen i fråga dela ut tur och lycka, eller med en enda finger orsaka död och glömska. Eftersom många berörare har farliga gåvor är det förbjudet att utöva berörning i USA (där boken utspelar sig). På grund av detta förbud har därför många berörare blivit kriminella och ingår i olika gangsterfamiljer.

Huvudpersonen, Cassel, kommer från en berömd berörarfamilj. Hans morfar kan döda folk, hans mamma kan få människor att känna precis vad som helst, och hans äldre bröder kan dela ut tur eller bryta ben. Allt med ett enda finger. Cassel har alltid känt sig utanför sin egen familj eftersom han är den enda icke-beröraren. Han har dock en annan mörk hemlighet. För fyra år sedan dödade han en tjej, sin allra bästa vän. Men är saker verkligen som de verkar? När Cassel plötsligt börjar gå i sömnen och inte bara drömmer om, utan faktiskt träffar, en vit katt blir det början till många avslöjanden.

Jag tyckte VERKLIGEN om den här boken. Sträckläste den! För dem som bara tänker på Spiderwick när de hör Holly Black kan man få fel intryck. Det här är nämligen långt från gulligt och sagolikt. Ond bråd död lurar runt hörnet och det är en mörk och bitter tillvaro Cassel lever i. Den vita katten påminner lite om Holly Blacks förra bok för ungdomar, Mörkrets tjänare. Även den var svartsynt, bra och oväntad.

Så för den som vill ha lite svärta i detta soliga väder säger jag bara; läs, läs, läs!!

/Karolina

PS Snygga boktrailern måste jag förstås också bjuda på.

tisdag 14 juni 2011

Nya ljudböcker

Den senaste tiden har det kommit många nya ljudböcker till bibliotekets barn- och ungdomsavdelning. Det är nämligen så att Btj (som många bibliotek köper sina böcker ifrån) har börjat göra egna ljudböcker. Utgivningen av ljudböcker för barn- och unga har minskat de senaste åren, och många bibliotek har efterfrågat mer ljudböcker. Därför bestämde sig Btj för att fixa det! Tillsammans med Bonnier Audio, Storyside, Berghs förlag och Nypon förlag ger de ut ljudböcker framförallt till barn, men även en del för unga.

Bilden är lånad från Btj:s hemsida
Det som kännetecknar de här ljudböckerna utseendemässigt är att de är randiga. Det kanske inte ser så roligt ut, men förutom det så är de precis som vilken ljudbok som helst.

Så passa på att kom in till biblioteket och låna ljudböcker till sommaren!

Det här är vad som är nytt i maj; Är det någon där av Christina Wahldén, Eldbärare av Anders Björkelid, Heja Millie av Peter Gissy, Kortets hemlighet av Ewa Christina Johansson och Den öde stranden av Tomas Dömstedt.

/Lisa

måndag 13 juni 2011

Jag saknar dig

I slutet av sommaren, den 19 augusti närmare bestämt, får man rota fram stora näsduken och bege sig på bio. Då har filmen Jag saknar dig premiär som bygger på Peter Pohls bok (Jag saknar dig, Jag saknar dig). Det är historien om enäggstvillingarna Tina och Cilla. Trots sina olikheter är de bästa vänner. En vacker sommardag dör Cilla i en trafikolycka och lämnar Tina ensam kvar i livet. Det är så Tina upplever det, att hon förlorar ena halvan av sig själv.

Tycker man det minsta om sorgliga (jag gör det!) och gripande böcker ska man definitivt läsa boken och se filmen.

Än är det ett tag kvar till premiären så vi får nöja oss med detta:



/Veronica

söndag 12 juni 2011

Sverige under vikingatid

Drakskeppet, Det gyllne svärdet och Borgen i fjärran är en serie skriven av Maj Bylock.

Handlingen utspelar sig i Frankrike och Sverige under vikingatiden. Det är en oerhört gripande berättelse där vi får följa flickan Petite (det betyder liten på franska). Under ett vikingatåg i Frankrike blir Petite bortrövad. Hon förs brutalt bort från sitt hem och sin familj och får uppleva en gastkramande båtfärd upp till Sverige där hon blir såld som träl.

Men flickan Petite har en glöd och en kampvilja inom sig. Hon är fast besluten på att fly.

Det är en mycket spännande berättelse där vi genom Petite får möta olika typer av människor och se hur de levde under vikingatiden.

/Anna-Karin

lördag 11 juni 2011

Sagan om Sverige

”En dag för ungefär 70 000 år sedan började det snöa i Sverige. Det snöade och snöade…”

Så börjar bokserien Barnens svenska historia av Sonja Hulth och Anna-Clara Tidholm, som är mitt tips på temat Sverige. Böckerna, 4 st, är en lång berättelse, skriven som en saga om landet Sveriges historia. Det börjar med istiden när hela landet låg under isen och går fram till våra tider när människorna alltmer flyttar in till städerna. Däremellan får vi följa hur Sverige blev Sverige. Något som fascinerar mig är hur landets storlek varierat under årtusendena. Från början fanns inget Öresund, sedan var Skåne danskt och Bohuslän norskt. 1658 var Sverige som störst, förutom nuvarande Sverige tillhörde norra delar av Tyskland, Finland, en bit av Norge och Lettland landet. Allteftersom krympte landet, tills det ser ut som idag.

Men det är inte bara detta vi får oss lära i böckerna, utan även om Linné, karoliner, skärseldar…

/Veronica

fredag 10 juni 2011

Skolavslutning och Sommarlov!

Idag är det skolavslutning i Katrineholm och skolavslutningar är bland det svenskaste och vackraste jag kan komma på. Då vajar svenska flaggor och sommarblommor pryder klassrum, kyrkor och aulor; Då sjungs Den blomstertid nu kommer och Idas sommarvisa av finkädda barn och vuxna - många i folkdräkt. Som vuxen blir jag alltid rörd till tårar. Som barn njöt jag av allt det högtidliga och gladdes åt att få vara ledig hela den evighetslånga sommaren, springa barfota, plocka smultron och bada - oavsett väder och vind.

Det är säkert många som känner likadant idag och ser fram emot sommarlovet. En som däremot inte gör det är Iris Karlsson, 9 år. Hon ska tillbringa sommaren med farmor. Och medan farmor längtar, befarar Iris att en sommar med henne kommer att bli trist och tråkig. Farmor har nämligen varit deppig och jätteledsen sedan farfar dog i julas. Men så fel man kan gissa. Det som Iris tänker ska bli Iris Karlssons värsta sommar, blir något helt annat.


Följ med henne och farmor på en hojtur i sommarsverige. Både du och Iris kommer att märka att det artar sig till en riktig höjdare.

/Annika

torsdag 9 juni 2011

En typisk svensk tonåring?

Jag läser många böcker som utspelar sig utomlands, oftast i USA och som är skrivna av utländska, främst amerikanska författare. Anledningen till det är förstås dels att utbudet är så stort av just dessa böcker, men också att jag helt enkelt tycker om att läsa dem, av många olika anledningar. Ofta slås jag dock av att det kanske inte riktigt är så i verkligheten, som många av de här böckerna beskriver den.

Nyligen läste jag en bok som handlar om en svensk tonåring. En historia som till skillnad från mycket annat verkligen kändes som på riktigt. Den fick mig att fundera över vad det är för skillnad att vara tonåring i Sverige om man jämför med att vara tonåring i andra delar av världen.

Boken handlar om Olivia som precis har blivit dumpad av sin kille, John. Hon förstår inte alls varför. Olivia är fortfarande kär i John och tyckte att allt var bra mellan dem. Olivia försöker på olika sätt komma över det som har hänt. Hon försöker få honom tillbaka bland annat genom att sms-bomba honom, hon dricker för mycket alkohol och hon har sex med olika killar. Det är en historia om att bli dumpad som jag tror att de flesta som blivit dumpade någon gång, tjejer som killar kan känna igen sig i.

Det var några år sedan jag gick i gymnasiet själv, men när jag läser Sara Ohlssons Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag så känner jag direkt att det är precis såhär det är, såhär det känns och såhär ”man” beter sig. Det är en bok som är äkta, som man brukar säga.

Samtidigt är det en bok som jag tror måste vara skriven i Sverige av en svensk författare. Jag tror inte att resultatet hade blivit lika bra om boken hade skrivits av till exempel en amerikansk författare i USA, åtminstone inte lika bra för oss här i Sverige.

För visst finns det mycket som skiljer oss åt, men i grund och botten tror jag samtidigt att det finns mer som gäller för alla som går igenom gymnasietiden, oavsett var i världen man gör det.

För att ytterligare sätta en twist på mitt resonemang så tillbringade jag ett år i USA ungefär vid den här tiden i mitt liv. Det här året var fullt av kulturkrockar som jag aldrig kunde förutse, särskilt med tanke på att jag även då läste amerikanska böcker och såg på amerikanska filmer och tv-serier och själv tyckte att jag visste precis hur det var i USA. Så visade det sig inte alls vara, vilket just var det som gjorde det året så härligt. I grunden var det precis samma problem vi hade. Vi hade lika stora känslostormar, var lika röriga och hade lika mycket aptit på livet, om än i lite olika förpackning.

Så visst tror jag att en amerikansk dumpad tonåring går igenom samma sak och beter sig på samma sätt som Olivia gör, det är bara synd att det inte skrivs lika bra böcker för de amerikanska tonåringarna som det gör för de svenska!

/Linda

onsdag 8 juni 2011

Pettson på somaliska

Om någon ber mig tänka på Sverige så brukar det pluppa upp bilder på midsommarstänger, små stugor med vita knutar och insjöar med granskog omkring. Jag tänker alltså på den idylliska bilden av Sverige. Någon som med sina bilder visar allt det där "gulliga" är Sven Nordqvist, mannen bakom böckerna om Pettson och Findus.

Idag, onsdagen den 8 juni 2011 kommer Rävjakten ut på somaliska och heter då Dawaco Ugarsi. Översättaren, Yassin Mahi, tillsammans med gubben Pettson själv gästade Kulturhuset Ängeln på ett kalas för att fira att boken kommit ut.



Yassin berättade för Katrineholms kuriren i lördags att boken inte bara ger en insikt i "det där ogripbara som är svenskhet" med sina hönor, rävar, höns och gårdar hade den kunnat utspela sig i Somalia. "Boken gör att man fattar att vi är lika" sa han.

Mums förbereddes...
...ballonger hängdes upp...
...och Findus sattes på plats.
Gubben Pettson och Yassin turades om att läsa.
Så alla fick höra Rävjakten på svenska och somaliska.
Det var ganska många i publiken.
Och efteråt fick alla vimla, fika och hälsa på Pettson.
Vilket kul kalas det blev! Och vill du kolla mer ska du kika på TV ikväll. SVT Sörmland var nämligen här och 19.15 , på kanal 1, kan du titta mera. Eller titta här. Cirka 6 minuter in i programmet kommer det!

/Karolina

tisdag 7 juni 2011

Sverige på Hedenhös tid

Mitt boktips på temat Sverige är en riktig klassiker: Barna Hedenhös!

Berättelserna om familjen Hedenhös är skrivna av Bertil Almqvist och utspelar sig i Sverige under stenåldern. Den första boken kom 1948, och de är fortfarande lika populära.

Familjen Hedenhös består av pappa Ben, mamma Knota, barnen Sten och Flisa. Med familjen bor även hunden Urax, hästen Hårfagre och kossan Mura. Tillsammans är de med om alla möjliga äventyr, bland annat åker de till månen i en bok och i en annan är de med i de "urlympiska spelen".

Det finns både böcker och seriealbum, och när jag var liten så fanns det en tv-serie. Nu har det dessutom kommit nya, fina nyutgåvor om Hedenhös. Dem hittar du bland seriealbumen på barnavdelningen. Så kom in och läs om Barna Hedenhös du också!

/Lisa

måndag 6 juni 2011

6 juni


Idag är det Sveriges nationaldag. Hurra, hurra, hurra!! Det kommer boktips på temat Sverige under veckan, men just nu vill vi bara önska er alla en riktigt skön dag!

/Lisa, Annika, Linda, Veronica, Anna-Karin och Karolina

fredag 3 juni 2011

Stian Hole och Herman

Stian Hole är ytterligare en norrman vi gillar här på bloggen. Karolina skrev ju om
Jo Nesbø och Marit Nicolaysen för ett tag sen. Stian Hole är grafisk formgivare, illustratör och barnboksförfattare. Han har hyllats och belönats för sitt sätt att skapa bilderböcker. Tekniken han använder är fotocollage. Figurer och miljöer är sammansatta av många olika fotografiers detaljer och ser ut som om de vore målade.

Jag har haft Herman som favorit sedan 2008. Det var då första boken av Stian Hole kom på svenska. Fast jag erkänner att det krävdes ett par genomläsningar och några entusiastiska och kunniga recensenters lovord för att öppna mina ögon för Hermans sommar. Det är en poetisk berättelse om en sexårings tankar och upplevelser sista dagen före skolstarten; Känslorna när något snart är över och något nytt och okänt ska ta vid.


Herman och eldsvådan är också den finstämd, men innehåller även stor dramatik. Här handlar det om svek, rädsla och mod. Och nyvunnen vänskap. Två fantastiska bilderböcker som nu följts av en tredje: Hermans hemlighet.


Att dela en hemlighet förenar på ett alldeles särskilt sätt. En störtad rymdkapsel - för visst är det väl en sådan som Johanna har hittat i skogen? Hon visar Herman sin hemliga upptäckt och gläntan blir den plats där de kan fundera, filosofera och dela förtroenden. Frågorna är eviga och bilderna vackra och surrealistiska.

Sedan mitt första trevande möte med Stian Hole har jag fått höga förväntningar på honom. De infrias med råge i hans nya bok.

/Annika

torsdag 2 juni 2011

Långhelg!

Nu är många (inklusive jag själv) lediga i några dagar. Jag kommer bland annat ägna långhelgen åt att läsa dessa:



Vad ska du läsa?

/Linda

onsdag 1 juni 2011

Mörkt liv

Jag har alltid varit fascinerad av livet i havet. Av alla djur och fiskar som lever så nära men ändå så långt bort. Så klart borde det ju gå att skriva massor med bra böcker om detta. Framtidsvisioner när alla bor på havets botten. Eller kanske fantasy; i en annan värld levar alla i hav. Eller en författare kan flörta med gamla sagor och skriva om sjöjungfrur.

Det kommer böcker som de jag beskrivit ovan då och då, men inte alls så ofta som jag skulle önska. Å andra sidan blir det en lite högtid när det väl händer!


Mörkt liv var en sådan högtid. Vi befinner oss i framtiden. Jordbävningar och miljöförstöring har lämnat väldigt lite land kvar så folk har börjar kolonisera havsbotten. Huvudpersonen, sjuttonårige Ty, är ett av de första barnen som levt hela sitt liv under havsytan. Han drömmer om en framtid där, men på senaste tiden har pirater, främst Barracuda-ligan, på allvar börjat hota kolonisatörernas liv.

Ty träffar Gemma för första gången när de båda olovandes har tagit sig in i en ubåt. Gemma är "ytbo" och har tagit sig ner i havet för att leta efter sin försvunne bror. Hon är dessutom nyfiken på mörkt liv, det är så havsborna kallas, och särskilt på de märkliga egenskaper som det sägs havsbarn har.

Jag gillade nästan allt med den här boken. Det är handlös action från sida ett! Ty och Gemma flyr inte bara från de pirater som förpestar havsbotten, utan även från de otaliga rovdjur som lever i havet. Jag gillar också hur författaren beskriver husen havsborna lever i, dräkterna de har på sig och den speciella vätska de använder för att andas under ytan.

Jag tycker boken tog slut allt för snabbt. Jag hade gärna läst mer om mörkt liv och "vardagen" på havsbotten.

/Karolina