Sidor

måndag 30 april 2012

Ett gott skratt förlänger livet

Det är alltid kul när man hittar böcker som man gapskrattar åt. Den senaste boken jag gjorde det åt var Väx upp - och dra till fjällen! av Tomas Dömstedt. Den är full av roliga händelser. Men vi tar det från början.

Robin, 15 år, måste följa med sin pappa till fjällen eftersom han mamma och hennes kompisar ska till Kanarieöarna. En pappa som Robin knappt känner. Pappan får av mamman en lista över saker som hon tycker pappan ska lära sin son. Det handlar bland annat om att vårda språket, respektera tjejer och inte ljuga. Robin och hans pappa ska inte till Sälen ensamma, för till dit  kommer också pappans kompis Tommy och hans barn Kim. Först är Robin bara nyfiken på om det är en kille eller tjej. Namnet ger ingen ledtråd. Sedan blir han chockad, det är en tuff svartklädd tjej med piercingar överallt som vet vad hon vill. Väl på plats i stugan, är papporna noga med att ställa ett antal regler, som alla ska följa hela veckan. Även om det är under protest följer Kim och Robin reglerna. Däremot har papporna inte lika lätt att för det. Det papporna inte räknat med är att Robin och framförallt Kim har varit med förr. Hon tar reda på att rengöringsflaskan i badrummet innehåller en drickbar vätska (alkohol). Papporna får djupt ångra att de inte följer reglerna, när Kim byter ut alkoholen mot rengöringsmedel. Papporna börjar också dejta andra kvinnor trots att de har tjejer hemnma. Då tycker Robin och Kim att det gått för långt. Snart har Kim en idé som ska göra slut på på pappornas flörtande. Och vilken galen idé sedan!

Till slut handlar det inte längre om att pappa ska lära Robin, utan tvärtom. Utmaningen ligger i att få pappa att fatta att han är vuxen.

Allt medan veckan går börjar Robin mer och mer gilla Kim. Han blir till sin förvåning kär i henne.

Om du vill ha en rolig bok, ska du definitivt läsa denna bok. Jag har precis ställt mig i kö på fortsättningen Väx upp - allvar i Alperna.

/Veronica

fredag 27 april 2012

Eld


Jösses amalia och oj, oj, oj!! Igår damp den ner i brevlådan där hemma. Eld!! Som jag har väntat! Och inte bara jag. Halva Sverige blev helt till sig över Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgrens bok Cirkeln, vilket innebär att väntan varit svår för många av oss. Dessutom finns alltid en lite oro inför uppföljaren. Tänk om den inte är lika bra?!

Jag har kanske en tredjedel kvar av boken, och tro mig, jag kommer inte att göra någonting annat än läsa i eftermiddag. Jag måste få veta hur det ska gå? Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren har gjort det! De har skrivit en ruskigt bra och helt sjukt spännande fortsättning. Eld är allt jag kunde ha önskat!

/Karolina

torsdag 26 april 2012

Allas vår alldeles egna ebok

Som jag berättat om tidigare så fick alla barnen som var här på bibblan på Digitalt pyssel för några veckor sedan skapa teckningar, både på iPad och med papper och färgpennor. De här teckningarna har vi nu satt ihop till en digital bok, en ebok. Boken heter Vi pysslar digitalt och om du vill läsa boken kan du göra det här direkt på datorn. Du kan så klart också ladda ner boken och spara på din dator eller läsa på en iPad.

I boken kan du se alla fina teckningar som barnen skapade och också se bilder från dagen. Barnen som var med var mellan 2 och 12 år gamla och fick fritt rita vad de ville ha med i boken. Några valde att berätta lite mer kring sina teckningar och andra ville att teckningarna skulle få prata för sig själva.

Tack alla ni barn som var med och bidrog till denna fantastiska bok!

/Linda och Victoria

onsdag 25 april 2012

Millan och slottets hemlighet

Jag hoppas att alla ni som bor (och går i skolan) i Katrineholm har "träffat" Millan. En rolig, och lite tokig, tjej som delvis växte upp i den här staden på 60-talet. Jag brukar ta med mig Modiga Millan när jag bokpratar eftersom den boken handlar om när Millan börjar skolan. Och var går hon? Jo på Sandbäcksskolan! Det är det inte bara jag som gör. Annika har minsann också tipsat om Modiga Millan, och det i självaste matsalen på Sandbäcksskolan.


Tre böcker om Millan kom 2005-2007 och sedan har det varit lite tyst. Så förstå hur glad jag blev när författaren (som kanske är Millan själv som vuxen..?) Milena Bergquist nu har kommit med en ny bok om Millan.

Millan och slottets hemlighet utspelar sig inte i Katrineholm. Det är sommarlov och hela Millan familj ska på semester till Frankrike. De ska dessutom bo på ett riktigt slott! Med hästar och allt.

Fast jag får inte läsa den än. Det är så många andra som vill göra det före mig. Det gör dock inte såå mycket. Jag får istället gå och längta lite tills jag och Millan möts igen.

/Karolina

tisdag 24 april 2012

Aldrig släppa taget

Nu ska jag erkänna en sak, ibland är jag inte alls sugen på att läsa böcker. Det är nästan lite förbjudet när man arbetar som bibliotekarie att säga att man inte har lust att läsa. Men som tur är har jag ett bra botemedel mot läströtthet, nämligen att hitta en riktigt bra bok!

En sådan riktigt bra bok är Aldrig släppa taget av Holly Goldberg Sloan. Jag tycker om den för den är så gripande och för att jag gillade personerna den handlar om. Dessutom är det en fin kärlekshistoria, och sådana kan jag aldrig få för mycket av!

Sam har haft en väldigt tuff uppväxt. När han var liten kidnappades han och hans yngre bror Riddle av deras psykiskt sjuke pappa. De har sedan levt ett kringflackande liv och Sam och Riddle går inte i skolan. Sam har alltid fått ta hand om sin lillebror och gjort så gott han kan för att de ska ha mat för dagen.

Men allt förändras när Sam träffar Emily, som är hans raka motsats. Hon har bott på samma ställe i hela sitt liv och haft en trygg uppväxt.

När Sam och Emily möts dras de till varandra, trots sina olikheter. Sam är rädd för att närma sig Emily men sakta växer en vänskap fram som snart övergår till kärlek. Men hur ska Sam någonsin kunna berätta om sin verklighet, och vad ska hända när pappan får reda på att Sam träffat en tjej?

Fantastiskt fin historia som jag tänkte länge på efter att jag läst den. Så om du som jag tappat lässuget, testa den här. Efter att jag hade läst Aldrig släppa taget var min läströtthet som bortblåst!

/Lisa

måndag 23 april 2012

Sune

Dags igen för ett boktips från Strångsjö skola. Den här gången är det Amelie Lundqvist i 5-6:an som tipsar om en välkänd figur.

Boken heter Släkten är värst Sune av Anders Jacobsson och Sören Olsson.

Boken handlar om Sune som ska fira pappa Rudolfs födelsedag. Men Ruldolf vill inte fira någon dag där man blir gammal gubbe på.

Så för att slippa släktingar åker de på gratis skidsemester till chefens stuga. Det enda de behöver göra där är att småpyssla lite tror de. Det verkar inte så lite när de kommer fram, det finns inte ens sängar! Dessutom pajar lillasyster Isabell kökslådan, Sune skrivbordet och lillebror Håkan badkaret. Slipper släkten gör de inte heller.

Boken får 10 av 10, för den är rolig och har fina bilder. Jag rekommenderar Sune-böckerna till alla.

/Upplagt av Veronica

söndag 22 april 2012

Australienbilder, del 4


En dag var Anette på valsafari (Marie stannade på land , för hon blir så lätt sjösjuk...)

En dag gjorde vi en dagsutflykt och besökte Scenic World och Jenolan grottorna. Scenic World en sorts utsiktspunkt där man kan besöka och gå runt i dalgång.

Vid Scenic World kan man också se de tre systrarna.

Vid Jenolan grottorna gick vi runt i Lukasgrottan, som var helt otroligt vacker.

Utanför grottsystemet såg vi någonting som var precis lika otroligt; ett livslevande näbbdjur! Vi hade sett flera näbbdjur på de olika djurparkerna vi varit i, men vi trodde aldrig vi skulle få ett vilt näbbdjur. Jättenära kom vi inte och våra kameror har inte så bra zoom, så det här är våra bästa bilder:


På en djurpark tog vi den här bilden, där ett näbbdjur syns bättre

Vi såg också platsen där kapten James Cook landsteg i Australien för första gången.
och även Cape Solander, döpt efter en av Carl von Linnés lärljungar.

Och till slut, ett tips på ett annorlunda sätt att ta fram i Sydney; åk monorail!

Sen var det dags att åka hem, tyvärr  :)  Tack för att vi fått dela med oss av våra bilder!

/Marie och Anette

Australienbilder, del 3

Sydney ligger på Australiens öskust och har nästan 4 miljoner invånare. Det är en stad man kan besöka många gåmger och här finns massor att se och göra!

Nära en av Sydneys hamnar ligger Chinese Garden of Friendship, en grön och still oas mitt i storstaden.

Royal Botanic Garden finns alla möjliga träd och växter att se. Bland annat det här trädet som heter Wollemi Pine. Ända tills 1994 trodde man att trädet dog ut för 65 miljoner år sedan.

Trädgården hade också en stor koloni fladdermöss!

Men det fanns vanliga fåglar också, som kakaduor.

Vill du ha en fantastisk utsikt över Sydney, ska du åka upp i Sydney Tower som är 305 meter högt.

Men mest känt är nog Sydneys operahus och Harbour Bridge.


Detalj från inne i operahuset
och närbild på takens utsida (visste du att det är kakel från Höganäs?).

När vi var på Taronga Zoo, såg vi världens sötaste miniflodhästbebis!

På väg hem från zoo, såg vi Sydneys hamn från andra sidan

/Anette och Marie

pssst! Bilderna fortsätter i nästa inlägg!

lördag 21 april 2012

Australienbilder, del 2

När Anette och jag lämnade Perth, flög vi till Alice Springs som ligger ungefär mitt i Australien. Nu var det inte den lilla staden Alice Springs vi ville besöka i första hand, utan något som ligger cirka sex timmars bussresa därifrån; Uluru! Uluru är en jätteklippa, 3,6 km lång, 1,9 km bred och 348 meter hög. Den har stor betydelse för Australiens urbefolkning, aboriginerna och alla platser vid Uluru är inte tillåtet för turister att se.

Först besökte vi Kata Tjuta, som ligger fyra mil från Uluru. Också dessa stora klippor är viktiga för aboriginerna och det finns många sagor om dem (precis som det finns om Uluru).

Men sen kom vi till Uluru och det var otroligt mäktigt!


Titta vad små träden ser ut!

Vi stannade tills solnedgången och såg Uluru ändra färg allt eftersom solen gick ner.

Sen var det dags att ta bussen tillbaka till Alica Springs, för nästa dag flög vi till Sydney!

/Anette och Marie