Sidor

torsdag 28 juni 2012

En värdig vinnare

Årets vinnare av Barnens Romanpris 2012 är utsedd. Och vinnaren blev Katarina von Bredows bok Flyga högt. En jury av fem sjätteklassare har läst, diskuterat och bedömt fem olika böcker. Har du missat radioprogrammen där böckerna diskuterades tycker jag att du ska ladda ner dem och lyssna i efterhand här. Här skriver Karolina om vinnarboken.

Vi gillar ju Katarina von Bredow här på bibblan och det verkar ju ni också göra. Vi har ju faktiskt till och med fått intervjua henne här på Bubblan i bibblan en gång.

/Linda

onsdag 27 juni 2012

Boktips i tidningen

Idag är jag med i Katrineholms kuriren och tipsar om lite bra sommarläsning. Sommarboken tipsar jag också om förstås. Här kan man läsa en kortare version av artikeln.

/Karolina

tisdag 26 juni 2012

Pappa på Söndag

Fröken ler nästan jämt. Fast inte det gången jag berättade vad jag skulle göra på sommarlovet.
- Vinni, vad ska du göra på det underbara sommarlovet? frågade hon leende och slöt ögonen för att nicka instämmande i allt jag hade att säga.
- Jag ska till pappa på Söndag, sa jag.
Fröken kom av sig. Hon öppnade ögonen och rynkade pannan ett kort slag. Sedan log hon igen.
- Nej Vinni, sa hon överseende, jag frågade vad du ska göra i sommar.
- Jag ska träffa pappa på Söndag, upprepade jag.
- Lilla Vinni, du svarar inte på min fråga, sa hon strängt. Alla andra barnen har berättat vad dom ska göra. Varför ska du sätta dig på tvären? Det är ingen här som tycker att det är det minsta roligt.

Jag tittade på mina kompisar. Dom verkade visst tycka att det var roligt.
- Jag ska träffa pappa på Söndag, sa jag.
- Ja, men sen då? Vad ska du göra resten av sommarlovet?
- Söndag är en ö i skärgårn, sa jag. Pappa bor där. Jag ska vara hos honom hela sommaren.
Fröken tittade på mig. Hon hade slutat le.
- På så vis, sa hon.

För så är det. Vinni åtta och ett halvt ska spendera hela sommarlovet på ön Söndag tillsammans med sin pappa. Hon ska vara med Olle också. Tillsammans badar de genom att svinga sig i lianer, funderar vad som hänt passagerarna i den trasiga båt som bogserats iland och fångar kopparödlor. Precis så där som man önska att sommaren ska vara. Och sådan sommar har vi ju inte här i Katrineholmstrakten. Det bara regnar och blåser varevigaste dag. Ja, får man inte sådan sommar man vill ha, då får man väl läsa om den istället! Så läs Pappa på Söndag och njut av sommar, sol och lov!

/Karolina

Sörmlands radio

Idag kom Sörmlands radio hit och pratade lite med mig och Marie (som brukar skriva på Blandad konfekt). Vi pratar lite om vad folk verkar vilja läsa på sommaren, hur många som kommer när det regnar och om Sommarboken.

Här kan du lyssna. Vi pratar ungefär 7 minuter in i programmet.

/Karolina

torsdag 21 juni 2012

Ännu mera film!

Nu har det kommit ännu fler filmer! Alla handlar om katter, och en del av dem är stooora...



/Lisa

onsdag 20 juni 2012

SOMMAR!!

Om några dagar är det midsommar. Skolan har slutat och idag är det faktiskt så varmt att man kan ha sandaler. Allt detta gör att hela kroppen liksom spritter och jag vill ropa: "Nu är det sommar, sommar, SOMMAR!!"


Precis som er, som slipper skolan ett tag och får vara lediga, börjar de flesta av oss på Ängeln att ha våra semestrar. Skönt, skönt! Det betyder förstås att det blir färre inlägg än vanlig i bloggen. Riktigt helt stopp blir det kanske inte på hela sommaren, men det blir inte så regelbundet och ordentligt som det brukar vara.

Hoppas ni alla får en skön sommar! Vad ni än gör och var ni än är, och så bjuder jag på en del av mina allra somrigaste bilder!

/Karolina

tisdag 19 juni 2012

Nytt på filmhyllan

Nu när det regnar hela tiden kan det vara mysigt att kura ihop sig i soffan och titta på en film. Som tur är har bibblan massor med bra filmer, så kom in och låna!

För dig som gillar pingvinerna från filmen Madagaskar finns nu en en film på biblioteket som handlar bara om dem! Den heter Operation: ankunge och i den hittar pingvinerna ett övergivet ägg. Tillsammans försöker de hitta mamman, men när ägget kläcks måste de lära den nya lilla kompisen att bli pingvin!


Sedan finns Lånaren Arrietty att låna nu! Här kan du läsa mer om den.


/Lisa

måndag 18 juni 2012

Fotbollssnack

Just nu pratas det mycket fotboll. EM pågår och många blev troligen besvikna när Sverige förlorade sin andra match i fredags. Precis som många andra pendlade jag mellan hopp och förtvivlan under matchen. I och med förlusten är Sverige utslaget, men EM fortsätter och de andra lagen med sina stjärnor kommer säkert bjuda på bra fotboll.

Om du vill läsa om alla dessa fotbollstjärnor och imponera på kompisar ska du låna boken Fotbollsstjärnor 2012. Det är bara fotbollens 50 största stjärnor som ryms i boken. Nördkunskap är vad du kommer få genom att läsa boken. Hur det gått under säsongen, hur många mål som gjorts, eventuella klubbyte och så vidare. Gissa vem den ende svensken är i boken? Ja, just det Zlatan.

/Veronica

fredag 15 juni 2012

Sommarlov vid strandkanten

Idag börjar sommarlovet. Om jag får bestämma tillbringar jag gärna min lediga tid vid vatten. Det är nåt med vatten. Jag blir lycklig oavsett om det är Stilla Havets salta jättevågor som sveper in mot vita stränder eller en mörk insjös skalp mot strandens stenar någonstans i Sörmland. Det känns mäktigt med stora oceaner där det är långt till horisonten, men det känns hemmalugnt vid insjön - där känner jag igen dofterna och ljuden, där möts jag av växter och djur jag kan namnen på.

Anja Baklien har gjort en bok full av fakta och fina foton, Min första strandkantsbok, som är perfekt att ha till hands när man vill upptäcka livet vid stränderna.Vi som bor i Katrineholm har turen att ha två fina badsjöar på promenadavstånd och runt omkring finns många andra. Det är inte heller så långt till kusten. Så det finns goda möjligheter att utforska strandkanter och vattenbryn i närheten för den som önskar.

Något som jag också förknippar med lediga dagar är läsning. Det är jag ju verkligen inte ensam om och från och med idag kan den som vill vara med komma in och hämta årets folder till  SOMMARBOKEN. Eller skriv ut den här.

/Annika

torsdag 14 juni 2012

Pottersommar

Undrar om man någonsin kommer att tröttna på Harry Potter. Som ni vet är vi lite av Harry Potter-freaks här på Bubblan. Jag tycker det är helt otroligt hur JK Rowling har lyckats skapa en sådan värld, sådana karaktärer och en sådan känsla i böckerna som man bara vill uppleva om och om igen. I sommar tänker jag läsa en kurs på Linnéuniversitetet som handlar om Harry Potter och hans världar. Den har precis börjat men jag är redan så peppad på att få läsa mer om allas vår Harry.
Samtidigt har jag bestämt mig för att denna gång läsa om böckerna med öronen. Jag ska lyssna på dem som ljudböcker. Jag är väldigt dålig på att lyssna på ljudböcker annars, men nu ska jag ta chansen att få historien i ännu en ny skepnad samtidigt som jag läser, tolkar och lär mig mer om böckerna, filmerna, ja fenomenet Harry Potter. Ska bli fantastiskt roligt!


Min sommar kommer alltså bestå av Harry Potter till max. Vad snöar du in på i sommar?

/Linda

onsdag 13 juni 2012

Rör mig inte

Juliette varit isolerad i ett fängelse i 264 dagar. Helt ensam. Hon är speciell. Hon är dödlig. Men är hon farlig..? Jag hade faktiskt inte tänkt skriva så mycket om den här boken. Jag tänkte bara säga "LÄS! LÄS! LÄS!" Och så vill jag skriva att längre stycke ur boken. För att ni ska få "smaka" på det vackra språket författaren Tahereh Mafi använder. Det är underbart och förfärligt på en och samma gång.

/Karolina

Jag glömmer aldrig skräcken i min mors ögon, fasan i min fars ansikte, deras skräckslagna uttryck. Deras barn var är ett monster. Besatt av djävulen. Förbannad av mörkret. Ond. En styggelse. Droger, tester, medicinska lösningar misslyckades. Psykologiska korsförhör misslyckades.

Hon är ett vandrande vapen i samhället, var vad lärarna sa. Vi har aldrig sett något liknande, var vad läkarna sa. Hon borde avlägsnas ur ert hem, var vad poliserna sa.

Inga problem alls, var vad mina föräldrar sa. Jag var 14 år gammal när de slutligen gjorde sig av med mig.  När de stod bredvid och tittade på medan jag släpades bort för ett mord jag inte visste att jag kunde begå.

Återetablissemanget lovade oss hopp om en bättre framtid. De sa att de skulle ordna allt, de sa att de skulle hjälpa oss att få tillbaka den värld vi kände - världen med biodejter och vårbröllop och barndop. De sa att vi skulle få tillbaka våra hem, vår hälsa, vår hållbara framtid.

Men de stal allt.

De tog allt. Mitt liv. Min framtid. Min mentala hälsa. Min frihet.

De fyllde vår värld med vapen riktade mot våra pannor och sköt leende hål på vår framtid. De dödade alla som var starka nog att slå tillbaka och låste in alla som var för udda för att leva upp till deras utopiska förväntningar. Sådana som jag.

Här i rummet är beviset för deras korruption.

Jag kallsvettas, fingrarna darrar av avsky, benen kan inte stå emot slöseriet slöseriet slöseriet det själviska slöseriet innanför dessa 4 väggar. Jag ser rött överallt. Blod från döda kroppar som stänker mot fönstren, rinner ut över mattorna, droppar från kristallkronorna.

"Juliette..."

Jag brister.

tisdag 12 juni 2012

Nya Snövit

Sagan om Snövit slutar aldrig att fascinera. Förra veckan hade Snow white and the huntsman premiär och i dag är vi några stycken från bibblan som ska gå och kolla! I filmen spelar Kristen Stewart (Twilight, ni vet) Snövit. Charlize Theron spelar den elaka drottningen och hon är en av mina favoritskådisar så det ska bli spännande att se henne i den rollen.

Själv har jag alltid varit förtjust i berättelserna om Snövit och vill man läsa den mer klassiska sagan så finns den såklart att låna på biblioteket. Här på biblioteket kan du även låna Disneys klassiska animerade film, som ju är så bra! Jag bara älskar Toker och de andra dvärgarna!

Här är trailern för Snow white and the huntsman. Längtar tills i kväll!

/Lisa

måndag 11 juni 2012

När jag lät dig gå

Läsa fortsättningen eller inte? Det var frågan för mig för ett tag sedan. Boken Om jag stannar, som Lisa skrivit om, tyckte jag om. Däremot var jag tveksam till att läsa fortsättningen, När jag lät dig gå, innan en tjej på Strångsjö skola övertygade mig.

I boken får vi åter träffa Mia och Adam. Det har gått 3 år sedan Mia förlorade hela sin familj i en trafikolycka. Själv blev hon så allvarligt skadad att det var osäkert om hon skulle överleva eller inte. Därav titeln på första boken, Om jag stannar. Sedan dess har Adam och Mia gjort slut. Under de åren som gått har de inte haft någon kontakt med varandra. Mia har slagit igenom som cellist. Adam har, som han önskat, blivit en berömd rockstjärna. Men han trivs inte i den rollen och proppar i sig piller, som han tror han behöver för att överleva. Han tar de också i tron att de ska lösa hans problem. Någon dag innan rockbandets  långa turné ska börja har han en kväll över i New York. Han tar sig en promenad och råkar gå förbi lokalen där Mia strax ska uppträda. Han kan inte låta bli att smita in obemärkt (tror han). Efter konserten säger vaktmästaren att Mia vill träffa honom i sin loge.

Jag ångrar definitivt inte att jag läste boken. Men under större delen av boken kunde jag inte med Adam. Han hade blivit en självupptagen pillerätare som vägrade ta tag i saker. Det är ett gott tecken samtidigt, för alla böcker väcker inte känslor och funderingar. Men den här gjorde det och jag är glad att jag till sist läste fortsättningen.

/Veronica

fredag 8 juni 2012

Allas vår Alfons

Tänk, i år fyller Alfons 40 år! I hela fyra decennier har man kunnat följa honom och hans pappa. Första boken, Godnatt Alfons Åberg, kom 1972. Det innebär att dagens pappor och mammor kan läsa samma bok för sina barn som de själva hade som favvebok när de var små. Alfons är still going strong! Alfons Åberg har en hemsida som man förstås ska kolla in och har man vägarna förbi Stockholm kan man under hela året se en liten jubileumsutställning  på Stockhoms stadsmuseum.

På landets bibliotek lånas det ut över en miljon Alfons-böcker varje år. Snart finns ytterligare en Alfons-bok att låna, vi väntar som bäst på Skratta lagom! sa pappa Åberg. Det är Gunilla Bergströms 26:e bok om Alfons och i den får han och de andra bland annat lära sig att det är bättre att använda huvudet än nävarna...

Här i Katrineholm kommer vi att fira Alfons på olika sätt i höst. Vi startar i Stadsparken den 6 augusti med en kalasdag för jubilaren. Vi hoppas på kalasväder och många firare. Vi berättar mer längre fram, håll utkik!


 
/Annika

torsdag 7 juni 2012

Tävla i skrivande

Jag tycker mycket om att skriva och försöker ta alla chanser jag får att skriva allt möjligt, till exempel här på bloggen.

Man kan ju skriva av många olika anledningar. Kanske vill man bearbeta saker som har hänt, utveckla sin kreativitet, berätta för någon hur man känner eller bara för att man tycker det är så fantastiskt roligt. Om du också gillar att skriva så kan du ju kolla in Squoosh som jag har tipsat om här tidigare. Ett annat tips om du vill att andra ska läsa det du skriver är att skicka in din text till en skrivartävling. Kanske ett projekt att ta dig an nu när sommarlovet ligger runt hörnet.

Ball point pen writing av Specious på Wikimedia Commons by CC BY-SA 3.0

Det brukar dyka upp skrivartävlingar lite här och var så håll utkik! Just nu har till exempel Barnens Bokklubb en novelltävling med temat Spänning i vardagen. Domarna är inga mindre än Magnus Nordin, Mårten Sandén och Niklas Krog. Tänk att sådana duktiga författare skulle få läsa din novell, bara det är ju en anledning att delta i tävlingen!

/Linda

tisdag 5 juni 2012

Bortgift mot sin vilja

Christina Wahldén har skrivit många gripande, starka och bra böcker. Vi på Bubblan har tidigare skrivit om flera av hennes böcker, här kan du läsa vad de handlar om och vad vi tyckte.

Nu har det precis kommit en ny bok av Christina Wahldén som heter Ingen du känner. Den handlar om Shivan som åker med sin familj till Turkiet under nians sommarlov. Shivans kompis Aida är orolig att Shivan ska bli bortgift, men Shivan viftar bort det och säger att det bara är en semester. Men när hon kommer till Turkiet visar det sig att hon ska gifta sig, med en man hon aldrig har träffat...

Kolla in boktrailern här nedan. Visst blir man sugen på att läsa?

/Lisa

måndag 4 juni 2012

Kalasmat

Sommarlovet närmar sig. Nästa fredag är det skolavslutning i Katrineholm. Självklart ska det firas med något smarrigt. Vad sägs om en prinsesstårta eller en chokladtårta i flera våningar? Mmm…

I boken Johanna fixar fest av Johanna Westman finns inte bara recept på onyttigheter, utan även tips på en fräsch försommarsallad, smoothies och tacopaj.

Eftersom kokboken gäller för hela årets fester, finns naturligtvis roliga Halloweenrecept med också. Slutet av oktober är härligt avlägset nu men tanken är lockande att göra skelettkakor och avklippta fingar.

/Veronica

fredag 1 juni 2012

Lärodikt den 1 juni



Var glad min själ åt vad du har,
nu har du hundra sommardar,
och detta är den första.
När solens lopp sin ände tar,
då har du nittionio kvar,
och någon blir den största.

Ge noga akt på var du står,
imorgon är med ens igår,
det går så fort att vandra.
Lägg märke till att vad du får,
är hundra sommardar per år,
imorgon är den andra.


Idag börjar sommaren (låt inte regnet och kylan få dig att tro nåt annat)! För mig är det den bästa tiden på året. Men, underbart är kort heter det ju så varje år den här dagen låter jag Kajenns vackra dikt påminna mig om att ta vara på tiden. Nu får ni dikten av mig. Kanske vill någon spara den i minnet precis som jag har gjort.

Den fina bilden är lånad av osteras på Flickr. En sådan sommaräng vill jag gärna tillbringa några barfotadagar på.

/Annika