Sidor

onsdag 31 oktober 2012

Only väg is upp

Idag är det en sorglig dag. Vår kollega Linda har fått ett nytt arbete och jobbar sin sista dag hos oss idag. Ibland tror jag att det är lättare att vara den som flyttar än att vara "den som blir kvar". För Linda blir allt nytt och spännande, medan vi andra ska hålla på som vanligt, fast utan Linda. Och det är inte spännande. Det är bara tråkigt!

Det finns nästan inga böcker om hur det är att stanna kvar på en plats, men det finns däremot många som handlar om hur det är att flytta. För det är förstås väldigt pirrigt att allt blir nytt, och denna dag tänkte jag försöka pigga upp genom att tipsa om en flytt-bok som är ganska rolig.

Emmy Abrahamson gjorde succé med sin debut Min pappa är snäll och min mamma är utlänning. Jag var bara en av många som verkligen gillade den. Sen hade jag förmånen att höra på Emmy under Bokmässan 2011, vilket bara gjorde att jag gillade henne (som person/författare) ännu mer. Alltså hade jag lånat hem Only väg is upp redan innan det avslöjades att den blivit nominerad till 2012 års Augustpris. Så det så!

Filippa Karlsson ska äntligen börja leva. London baby! Japp, så fort gymnasiet är slut åker Filippa till London med siktet inställt på The Royal Drama School. Inte bara ska hon komma in, hon ska dessutom bli cool, bo flott, träffa intressanta människor och inte minst bli ihop med den perfekta killen.

Verkligheten är dock inte så cool och härlig som Filippa föreställt sig. Hennes hyrda rum visar sig vara en luftmadrass på golvet. En dyr madrass! Att skaffa jobb visar sig vara väldigt svårt och lurendrejare verkar finnas både här och där.

Jag gillar verkligen Filippa! Hon är så glad och optimistisk. Om jag hade kommit till en främmande storstad och det visade sig att mitt boende var en madrass på golvet, ja då hade jag nog åkt hem igen. Men det gör förstås inte Filippa.

Only väg is upp är den första delen i en planerad triologi om Filippa Karlsson och hennes äventyr i London. Jag tänker absolut läsa de andra böckerna. Och så hoppas jag att Linda vill läsa om Filippa och tänka på oss "här hemma" i allt nytt och spännande!

/Karolina

tisdag 30 oktober 2012

Kulturen äger!

I går var det en väldigt spännande dag här på Kulturhuset! Första dagen på höstlovet kunde alla barn som ville komma och prova på flera olika slags kultur. Klockan nio strömmade det in massa glada barn som ville prova på allt möjligt skoj. Man kunde prova att spela ett blås- eller stråkinstrument, vara med och dansa, spela teater, skapa en berättelse och göra konstverk. Förmiddagen avslutades med storsjung i hörnet där barnen var med och diggade till musiken!

Tack alla som var med och gjorde det här till en fantastisk dag!

Här nedan ser ni lite bilder på hur kul vi hade!

/Lisa

Fiolspelande

Här skapas spännande berättelser
 
Körsång
 
Storsjung
 

måndag 29 oktober 2012

Hämnd

Har du hört talas om Lisbeth Salander? Hon är en påhittad person som finns i Stieg Larssons vuxenböcker, som också finns som film. Det var henne jag fick en bild av när jag läste om Tove i Tjejen som ville hämnas av Jörn Jensen. En svartklädd, datakunnig tjej som löser det mesta, även det värsta, själv.


Tove har blivit överfallen, men hon berättar inte vad som hänt henne. Inte ens för bästa kompisen Nick. Det enda han och alla andra vet är att hon blev överfallen av några killar. Sedan dess är hon annorlunda och har en enda tanke i huvudet, hämnd.

En kväll får Nick ett SMS från Tove med orden: Det brinner på min gata. Kom hit. Snart har Tove fått tips vem som har tänt på soptunnan på hennes gata. Det är en av killarna som överfallit henne. Nu har Tove chansen att ge igen. Hon behöver bara bryta sig in skåpet där alla mobiler förvaras under gympalektioner och ladda över bildfilerna på branden från rätt mobiltelefon. Men hindren är många, hur ska hon kunna smita ifrån lektionen? Hur ska hon komma in i ett låst omklädningsrum för killar? Det är tur hon har Nick, den ende killen hon kan lita på.

När boken slutar vet vi fortfarande inte mer om överfallet. Men snart kommer fortsättningen, som heter Mannen som väckte drömmar. Kanske får vi då reda på mer eller inte..

Jag förstår att de som läst första boken ivrigt väntar på nummer två. Det är full fart från början till slut!

/Veronica

fredag 26 oktober 2012

Yakup tokstollen

Mitt i prick skulle man kunna säga om den här bilderboken av Ulf Stark och Sara Lundberg! Vackra, spännade bilder och en varm, upplyftande berättelse gör den nämligen till en fullträff.

Yakup tokstollen kallas han hemma i byn, pojken som ramlar och snubblar, tappar bort både saker och sig själv. Alla tycker att han är klumpig och fumlig. Därför är de helt emot att Yakup skulle vara med i pilkastningstävlingen som ordnas i byn, de tror att det skulle vara farligt för alla inblandade. Såklart att det gör Yakup ledsen, att delta i piltävlingen är precis vad han drömmer om. Som tur är visar det sig att det inte alls är frågan klumpighet utan något som faktiskt kan fixas. Och det ganska lätt dessutom.


/Annika

torsdag 25 oktober 2012

Internat

Det är något speciellt med böcker som utspelar sig på internatskolor. Jag vet inte riktigt vad det är, men kanske detta att det är lite av en skyddad verkstad som ofta har sina egna regler och är som ett eget litet samhälle i sig självt. Eller också är det den där lite romantiska bilden som i alla fall jag har av skolorna som ofta ligger i nordöstra USA i vackra gamla anrika byggnader och framför allt med stora fina bibliotek såklart. I bokbloggsvärlden brukar sådana här böcker ges genren aka-porr (för ett riktigt frosseri i internat och akademiska miljöer).

Nu har jag på kort tid läst två böcker som utspelar sig just på internatskolor. Den ena, I en klass för sig är klassad som en vuxenbok hos oss, men handlar om Lee, en fjortonårig tjej som flyttar från en liten stad i den amerikanska mellanvästern för att gå på en internatskola i New England. Hon är väldigt duktig i skolan hemma och får därför ett stipendium för att gå på den dyra skolan trots att hennes föräldrar inte alls har de ekonomiska resurserna som behövs. Trots att hon är så säker på sig själv hemma blir hon väldigt osäker i sin nya miljö. Hon känner sig underlägsen sina klasskamrater både för deras pengar och deras status. Det gör ju också att hon är väldigt ängslig och ständigt vill vara till lags.

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken och den beskriver hur det är att vara tonåring mycket bra. Även om Lee i sin berättelse reflekterar över sin uppväxt som om hon nu är vuxen så är den skriven till stor del som en dagbok som beskriver hennes stormande känslor och upplevelser här och nu.

Den andra boken är John Greens Var är Alaska?. Jag har länge blivit uppmanad att läsa John Green, men det har aldrig blivit av. Nu förstår jag äntligen vad alla pratade om. Den här internatskolan ligger däremot inte alls i nordöstra USA utan i Alabama. Även i den här boken lämnar huvudpersonen, Miles en ganska trist bakgrund hemma bakom sig och flyttar till internatskolan. Han har inte haft särskilt många vänner därhemma utan hoppas på att den nya tillvaron ska ändra allt till det bättre. Ganska snart träffar han Översten och Alaska, som han genast förälskar sig i och hans tillvaro förändras nog en hel del både till det bättre och sämre. Mitt i boken händer det något som jag inte vill avslöja, men det förändrar allt väldigt mycket.

 Nu är jag helt såld på John Green och ska genast ta mig an The fault in our stars som är så hyllad. Det är fantastiskt att upptäcka nya författare.

/Linda

onsdag 24 oktober 2012

Riktigt bra böcker!

I måndags, den 22 oktober, tillkännagavs de som nominerats till årets Augustpris. Ett av de största och viktigaste priserna i Sverige!

Det finns tre kategorier man kan vinna pris för och på Bubblan i bibblan är vi förstås mest intresserade av "Årets svenska barn- och ungdomsbok".


Jag fick skämmas lite för jag hade bara läst en enda av de nominerade böckerna, Jag älskar Manne av Pija Lindenbaum. Den var å andra sidan jättebra. Sen tänker jag att jag i och med prisnomineringen fått tips på riktigt bra böcker. Only väg is upp av Emmy Abrahamson ligger redan hemma bredvid sängen och väntar och jag hoppas den är lika kul som hennes förra bok.

Om du klickar här kan du se vad författarna själva säger om sina böcker.

/Karolina

tisdag 23 oktober 2012

Splitter

Splitter av Charles Benoit är en bok där det händer mycket hela tiden. Den handlar om Kyle som är 15 år och VÄLDIGT skoltrött. När Kyle hamnade på en annan skola än sina gamla kompisar, en sämre skola, började han skita i det mesta. Kyle slåss ofta, för att någonstans måste hans ilska och frustration ut. Att träffa rektorn och ha kvarsittning är vardagsmat för Kyle.

Morsan, farsan och lärarna tjatar och tjatar att han måste skärpa sig men han har ingen lust. Han är egentligen smart, men skiter i allt. Allt utom lillsyrran och Ashley som han är hemligt kär i. Men han vågar ju aldrig säga till henne vad han känner.


Så börjar det en ny kille på skolan, Zack. Han är väldigt speciell, han klär sig annorlunda och är väldigt självsäker och kan prata omkull både andra elever och lärare. Kyle är egentligen inte ett dugg intresserad av att umgås med den tönten, men efter flera händelser låter han sig dras med mer och mer av Zack. Men ju mer Kyle får se av Zack, desto mer tvivlar han på att han vill hänga med honom...

Jag lovar att Splitter får en att hålla andra från den första sidan till den sista, läs den!

/Lisa


måndag 22 oktober 2012

Pysselsugen


I Japan är origami (konsten att vika papper) populärt. Både stora som små gör de mest fantastiska saker med vanliga färgglada papper. Ja, det förstås, för att få till det bra krävs ett lite kraftigare papper än det vi har i våra skrivare.. Men det finns att köpa.

Hur gör man då? Titta i boken Origami för barn av Mari Ono och Roshin Ono. Du får tips hur du med hjälp av papper kan göra en hund, raket eller pizza! Det är naturligtvis lite olika svårt beroende på vad du väljer att göra, med det står i boken.

Själv tänker jag att origami är perfekt för höstens mörka kvällar, då man hellre är inne än ute i mörkret. Efter en lång dag kan det vara skönt att låta händerna få jobba lite också.

/Veronica

fredag 19 oktober 2012

Valarnas sång

Hoppet är det sista som överger människan brukar man säga. Så är det för Ella vars mamma ligger i koma sedan lille Samson föddes. Ella hoppas, hoppas och tror att mamma kommer att vakna. Det måste hon ju bara göra. Som det är nu tvingas Ella bo ensam med sin styvpapppa Jack som hon tycker är så himla jobbig och hopplös. Och nyfödde lillebror skulle så väl behöva sin mamma också, Jack och Ella räcker liksom inte till.
I skolan är det inte heller så roligt, bästisen Sally har börjat vara oroväckande mycket med klasskompisen Dory.
Men tack vare Joseph känns det ändå okej. Han och hon hjälps åt med ett projekt om valar. Ella älskar valar, hon kan massor om dem. Av Josephs mamma får Ella en skiva med inspelad valsång. Valar sägs nämligen sjunga för att locka till sig vänner och kärestor. Nu hoppas Ella att skivan ska få mamma att lystra och återvända från sin djupa medvetslöshet.
Hur det går? Läs Valarnas sång så får du svaret på sista sidan.

Jaqueline Wilson är en av Storbrittaniens allra populäraste barn- och ungdomsförfattare. Hela 20 miljoner böcker har hon sålt i sitt hemland.

/Annika

onsdag 17 oktober 2012

Dansa luncha!


Det må vara konstigt. Men när fredagen kommer så känns ofta stegen i korridoren lite lättare, folk kanske skrattar lite högre och en allmänt skön känsla infinner sig i kroppen. Snart helg! Därför tänker Ung kultur och fritid och Kulturhuset Ängeln att det är näst intill nödvändigt att utnyttja denna sköna feeling och fixa party på fredagslunchen! Så ta med dig dina vänner och övriga danssugna, kom till Kulturhuset Ängeln och dansa in helgen tillsammans med oss till sköna partyhits!

DJ Uptight spelar hitsen från åttiotalet fram till idag och du kan gärna önska din favvolåt via eventets facebooksida.

Ett tips är att caféet på Kulturhuset Ängeln säljer mackor och pajer för den som dessutom vill få nåt i magen. See you on the dancefloor!

(Dansa - luncha! ingår i Ett friskare Sverige som pågår under hela v. 42)

tisdag 16 oktober 2012

Nya spel

På biblioteket kan man låna spel som går att köra i datorn. För att kunna låna måste man vara 15 år, så är du inte det behöver du ha en vuxen med dig.

Det har precis kommit några nya spel. Här nedan ser ni dem!

/Lisa


måndag 15 oktober 2012

Sommarboksmingel och Världens barnsöndag

Så otroligt mycket kul det har hänt på barnavdelningen den sista veckan! I torsdags var alla deltagare i Sommarboken inbjudna till mingel. Vi bjöd på lite tilltugg, visade upp allas sommarfavoriter och (viktigast av allt!) delade ut presentpåsar till alla "Sommarbokare".

Fikavagnen var laddad!
Allas presentpåsar stod och väntade.
Allas favoritböcker fanns att beskåda och...
...att låna.
Vi minglade och visade...
...och godiset var populärt!

Igår var det Världens barnsöndag. Liselott Karlsson-Selén berättade massa spännande saker i Bubblan, kören Gloria Junior sjöng och sen satt det expert efter expert (alla under 15 år) och svarade på vuxnas frågor.

Kören Gloria Junior hade en stor publik.

Kul med lite musik i biblioteket.

/Annika och Karolina

fredag 12 oktober 2012

Vår förbannade rätt

Vår förbannade rätt är ingen ny bok, den kom 2004, men den är minst lika aktuell nu som när Maja Frankel skrev den. Den handlar om ungdomars rättigheter och vad det gäller sånt har det dessvärre inte blivit så värst mycket bättre sedan boken skrevs. Runt om i världen finns stora brister när det gäller att lyssna på barn trots att FN:s konvention om barnets rättigheter säger att barn och unga ska få säga sin mening i saker som berör dem - och vuxna ska lyssna. För en vecka sedan lyssnade jag på Maja Frankel när hon påminde biblioteksfolk om Barnkonventionen. Hon jämförde samhället med en prinsesstårta för att beskriva hur saker och ting fungerar. Hon menar att det är viktigt att barn inte bara blir rosen på tårtan utan faktiskt på riktigt är med och gör den från grunden och får en lika stor bit av inflytande. Men alltför ofta är det ju tyvärr så att unga bara blir dekorationen, de som överlämnar blommor eller sjunger och dansar på viktiga möten - i stället för attt involveras på riktigt.

Maja bestämde sig direkt efter gymnasiet att hon ville göra sin röst hörd och möjliggöra för andra ungdomar att göra detsamma. Alltså ringde hon upp svenska Unicef och fick chans att skriva den här boken. Hon och fotografen Tora Mårtens träffade tjugo unga människor i olika länder som berättade om sina liv och erfarenheter. Det är en samling gripande porträtt.Tjejen på bokens framsida är Rachel från USA. Hon kallar sig resenär. Hon säger: "Okej, jag har ingenstans att bo och jag har inget jobb, men mina erfarenheter och min världsvana kan ingen ta ifrån mig. Och på det sättet är jag betydligt rikare än många andra. Samtidigt. Det suger verkligen att behöva sitta på gatan och tigga ihop pengar till mat - men vad har jag för val?"

Jaa, vad har Rachel för val. Alldeles för ofta saknas skyddsnät runt utsatta barn. Men man får inte sluta tro att saker kan förändras. Och att man själv kan göra skillnad genom att engagera sig. Som Maja gjorde.


/Annika

torsdag 11 oktober 2012

Krig i Norden

Tänk om det blev krig i Norden.
Vart skulle du ta vägen? 
 Så börjar den lilla boken som ser ut precis som ett pass.

Ofta när vi pratar om personer som kommer till oss i Sverige från krig så pratar man mycket om hur olika "de" är från oss i Sverige. "De" som kommer hit och "de" som inte gör som "vi", "de" som "vi" bara ser skillnader med. Men tänk om det var tvärt om. Om det var vi som var "dem". Det är precis den verkligheten som Janne Teller beskriver i boken Om det var krig i Norden. Här beskrivs hur en svensk pojke tvingas fly med sin familj från Sverige till ett flyktingläger i Egypten.


 Den här boken lyckas med att på bara 58 små sidor få oss att förstå uppgivenheten, skräcken, fasan och  den utbredda ondskan. Jag bär med mig den här boken länge trots att den inte tog särskilt lång tid att läsa.

/Linda

p.s. Om du som är lärare vill arbeta med den här boken i din undervisning så finns det en lärarhandledning som du kan använda dig av. Du kan också titta på inslaget från bokmässan när Janne Teller diskuterar sin bok.

onsdag 10 oktober 2012

Världens barnsöndag


På söndag, den 14 oktober alltså, ska ni komma till Kulturhuset Ängeln. Då är det Världens barnsöndag och vi vill fira alla barn och era berättelser och kunskaper. För tänk vad många barn det finns i världen, och vad mycket ni kan! Alla är olika, men ändå så lika.

Liselott Karlsson-Selén ska berätta berättelser i Bubblan (vårt rum på barnavdelningen som bloggen är uppkallad efter). Kl 14.00 berättar hon för alla er som är 6 år eller yngre. Sen, kl 15.00, då blir det berättelser för alla er som är 7 år och äldre. Och allt är gratis! Välkomna, välkomna!

/Karolina

tisdag 9 oktober 2012

Vänskap och rasism

En av mina absoluta favvoförfattare är Mårten Melin. Han skriver så bra och tar upp så bra ämnen! Svarta kängor med gul söm är just en sådan bok. Den handlar om Markus som bor med sin mamma. Hans pappa har han aldrig träffat och mamma brukar säga att ”det räcker med två för att vara en familj”.

En dag när de är på stan får Markus syn på de snyggaste skor han någonsin sett; ett par svarta kängor med stålhätta och gul söm. Problemet är bara att skona är väldigt dyra, och Markus mamma har inte så mycket pengar. Markus ska snart fylla tio och därför önskar han sig skorna i födelsedagspresent. När hans födelsedag äntligen kommer så får han kängorna han gått och längtat efter och går lyckligt iväg till skolan. Det blir inte riktigt som han tänkt sig, för hans bästa kompis Pernilla säger att de ser klumpiga ut, och klassens ledare, Jonte, säger att det är rasse-kängor.

Markus blir såklart jätteledsen, han är ju absolut ingen rasist!

Boken handlar om vänskap och vad som egentligen är rasism. En bok som passar alla för den är så bra!

/Lisa

måndag 8 oktober 2012

Ville vill


Bilderboken Lille Ville av Solja Krapu och Catharina Nygård Holgersson tar upp två viktiga saker. Det går bra att göra och se ut som man själv vill även om det är annorlunda i jämförelse med alla andra. Men också om att reagera när någon mobbas.

Ville är en kille som gör som Ville vill. Även om han är den ende som vill kasta kottar i en sko från kojan gör han det. Eller:

När andra tyckte rött var fint så gilla´ Ville blått
Det ingen annan tyckte om det tyckte han var gott

En dag hjälper han Lina. Det är när hon retas för sin fula väska och får stå emot både slag och bli dragen i håret. Ville ställer den viktiga frågan varför till mobbarna. De kan inte svara på frågan och tittar skamset ner i marken.

Lille Ville en bok som är viktig och allvarlig men som också rymmer ett lyckligt slut.

/Veronica

fredag 5 oktober 2012

Överlevaren Isaq

Den här veckan är det dyslexiveckan och har man dyslexi finns det ju många bra talböcker att låna. Men ibland vill man läsa pappersböcker trots att man har ett läshinder. Det finns bokförlag som specialiserat sig på en lättläst utgivning, till exempel ArgassoNypon förlag, och Hegas.

Överlevaren Isaq är skriven av Boel Werner och utgiven av ytterligare ett sådant förlag, LL-förlaget.  Det är en otäck och spännande bok om att tvingas fly undan kriget i sitt hemland.

16årige Isaq står ensam. Pappa är död, mamma och syskonen borta. Hans farbror säger till honom att fly med hjälp av de pengar hans pappa gömt undan utifall det värsta tänkbara skulle ske. Nu har det skett och Isaq blir tillsagd att ta sig till Europa, det är hans enda hans chans. Isaq måste överleva. Han gör det också och kommer så småningom till Sverige. Här borde det bli bra tänker Isaq, men livet blir inte som han har tänkt. Det är inte så lätt att gå vidare och starta ett nytt liv i ett mörkt och kallt land alldeles nära nordpolen. Men till sist möter han en människa som förstår. Och livet ljusnar.

/Annika

torsdag 4 oktober 2012

Läsning och drömmar

Det finns många sätt att läsa. Det har vi skrivit mycket om här på Bubblan. Man kan läsa i bok, med öron, med ögon och öron samtidigt, på dator, läsplatta, surfplatta eller mobil. Sätten som man kan få sina böcker idag är nästan hur många som helst.

Om man har lite svårare för att läsa så kan man få komma till biblioteket och skaffa sig en licens så att man kan ladda ner talböcker hemma själv. Då kan man också använda appen Daisy Reader i sin mobil och lyssna på böcker i den. Här finns en bra instruktion till hur du kan använda Daisy Reader. Det finns också andra appar man kan använda och de kan du läsa mer om här.

Men helt utan någon särskild registrering finns det ganska många lättlästa böcker att ladda ner och lyssna på som e-böcker och e-ljudböcker. Just nu finns det hundra stycken. För att se bara de lättlästa böckerna bland alla e-böcker som finns så går du in bland kategorier och väljer lättläst. Då får du en lista med lättlästa böcker både för vuxna och barn och unga. Om det är någon särskild bok du vill ha så kan du också söka på den direkt. E-böckerna kan du läsa på dator, läsplatta, surfplatta eller mobil men e-ljudböckerna kan du bara lyssna på vid en dator. Ett tips är att om du har hittat en bra bok här på bibblan som inte finns som Läs och lyssna eller på cd så kan du sätta dig vid datorn och lyssna hemma medan du läser med ögonen i boken.

När jag var inne och bläddrade bland de lättlästa e-böckerna så fastnade jag för Drömhästen av Jennifer Johansson. 

Drömhästen handlar om Maria som i en dröm får se en vacker arabhingst. Det visar sig att hingsten finns på riktigt och Maria blir indragen i hästens historia, en drömhistoria om Lovisa som levde för länge sedan och en historia om Esset och hans gamla pappa som bor själv i en stuga ute i skogen.

Det är en spännande och fin historia om kärlek, vänskap och drömmar. Passa på och läs den eller någon av de andra lättlästa böckerna som e-böcker eller e-ljudböcker.

/Linda

onsdag 3 oktober 2012

På spaning med Hedvig

Hedvig Ljungars debutbok På spaning med Hedvig - frihet, jämlikhet och rakade ben är viktig. Det är en bok om könsroller. 

Om hur könsroller ger oss osynliga regler för hur vi ska vara som tjej och kille. 

Varför är det så? Varför är vi som vi är? 
Varför är det så viktigt att som kille vara på vissa sätt och som tjej vara på andra sätt? 
Hur är det att vara ung kille eller tjej när det finns sådana regler?

I boken finns flera texter. Det finns texter om att raka benen, om kroppsideal, om makt och om kärlek. Såhär presenterar Hedvig sig själv i boken:
"Hej!
Jag heter Hedvig. Jag bor i Stockholm i en lägenhet
med ett rum och ett badkar med silvertassar.
Jag är tjugo år och gillar att läsa böcker i badkaret
och dricka kaffe i sängen.
Och att klä mig i guldklänning ibland. 
Jag är intresserad av varför det är så viktigt
för oss att vara tjejer och killar."
I boken På spaning med Hedvig skriver Hedvig om vad feminism är på lättläst svenska. Det gör hon bra. Jag tror att boken väcker tankar hos dig. Hedvig undersöker vad makt är och hur det styr oss. Det är spännande.

Nyfiken? Provläs boken eller kolla när Hedvig Ljungar läser ur sin bok:




/Victoria

tisdag 2 oktober 2012

Mitt nya jag

Mitt nya jag av Rosie Rushton är en mysig bok som handlar om kärlek och att tycka om sig själv.

Jemma blir jättearg på sin mamma när hon får veta att familjen ska flytta, och rusar ut i ösregnet. Hon bestämmer sig för att gå hem till sin kompis Lisa, men på vägen krockar hon med en kille som åker inlines.

Det blir kärlek vid första ögonkastet, men hon vet ingenting om honom, hon vet inte ens vad han heter. Jemma och Lisa försöker ta reda på vem han är, men när de väl får veta så visar det sig att han redan har en tjej, den snobbiga och söta Shelley.
Lisa smider genast planer på hur de ska kunna förändra Jemma så att Tim som han heter ska få upp ögonen för henne. Det blir dock inte som de har tänkt sig…

/Lisa

måndag 1 oktober 2012

Läs & Lyssna


Har du på bibblan sett vagnen med orden Läs & Lyssna? Det speciella med böckerna som står där är att de innehåller en CD-skiva. Detta gör att du samtidigt som du följer med i boken kan lyssna på den. Det är jättebra om man kanske tycker det är svårt att läsa eller håller på att lära sig svenska. Det bästa av allt med dessa är att vem som helst får låna dessa böcker.

Här finns alltifrån böcker om kärlek (Kyssas typ av Mårten Melin) till en fotbollsbok (Kim och Lina spelar fotboll). De flesta böckerna är lättlästa och tunna men en och annan tjockare finns där också. Som den oerhört spännande och rysliga Kapten Svarteks grav av Lena Ollmark.

Kom helt enkelt hit och spana in böckerna själv!

/Veronica

Böcker för alla!

På biblioteket finns väldigt många böcker. Det finns svåra och lätta, fula och fina, roliga och tråkiga, tjocka och tunna, påhittade och sanna. Det finns böcker som handlar om allt från flygplan, trumpeter, läskiga dinosaurier, graffiti och stickade figurer till kompisbråk, historiska händelser, krig, kärlek och religion.

Love to Read
Love to read av fireleaf på Flickr by CC BY-NC-ND 2.0
Men läsning är faktiskt inte bara roligt och spännande. För många barn, unga och vuxna är läsning både jobbigt och svårt. När det är jobbigt och svårt att läsa kanske det inte heller känns så himla roligt. Därför är det bra att det finns böcker som är lättlästa eller som går att lyssna på. På så sätt tror jag att fler kan tycka att det är roligt att läsa. Och det är viktigt att det är roligt.

För alla har rätt till böcker, men alla böcker passar inte alla. Det är faktiskt inte konstigare än så. Och visst vore det orättvist om inte alla som ville hade möjlighet att läsa boken om Zlatan eller böckerna om Harry Potter?

Det är också en viktig demokratifråga att nyheter och litteratur är tillgängligt för ALLA.

Dyslexi (läs- och skrivsvårigheter) är en anledning till att vissa barn, unga och vuxna har svårt att läsa.  Karolina har tidigare tipsat om böcker som handlar om hur det är att ha dyslexi. Under veckan tänker vi på Bubblan uppmärksamma att det är Europeiska dyslexiveckan genom att dela med oss av våra bästa tips på lättlästa böcker. Vi på biblioteket gillar nämligen att det finns böcker för precis alla - och det vill vi gärna sprida!

/Victoria