Sidor

onsdag 1 juli 2009

Gå och bada

Igår skrev Karolina att hon tänkte gå och bada efter jobbet. Det fick mig förstås att tänka på en bok:
Gå och bada, Mister Räf! skriven av Stefan Casta och illustrerad av Staffan Gnosspelius. Egentligen handlar den inte alls om bad eller simturer utan om att man inte tycker att man duger som man är och vill bli som någon annan. Gå och bada är rådet Mister Räf får av de andra djuren när han rullat sig i lera och täckt sig med mossa. Han gör det för att han inte är nöjd med färgen på sin päls, men det får honom bara att bli grå och lukta illa…

Som alltid när Stefan Casta skriver spelar naturen en viktig roll. Hans kärlek till den genomsyrar alla hans böcker. I Gå och bada, Mister Räf! samarbetar han med Staffan Gnosspelius. Det samarbetet blev lyckat. Bilderna är verkligen fantastiska. Jag läste någonstans att det tog honom ett helt år att göra dem. Men så fick han också Elsa Beskow-plaketten för 2008 års bäst illustrerade bilderbok! Det var förresten hans första bok.

I parets nya bok Simma lugnt mörten Maud är det mycket vatten. Under insjöns yta simmar mörten Maud och drömmer om något häftigare än sin egen lugna lilla vik. I simskolan varnas hon för den farligaste av faror, Gäddan Ingeborg. Men inte ens det avskräcker Maud från upptäcktsfärd.

Se där något att fundera på vid nästa kvällsdopp.

/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar