Sidor

tisdag 1 december 2009

Om jag stannar...

En ungdomsbok som är sorglig, men samtidigt väldigt bra, är Om jag stannar av Gayle Forman. Den inleds med att sjuttonåriga Mia och hennes familj ger sig ut på en utflykt med bilen.

Helt plötsligt snurrar allting till, och när Mia kvicknar till och går mot den totalkraschade bilen tror hon att det är hennes lillebror som ligger inne i bilen. Men när hon kommer fram blir hon förbryllad när hon ser en arm med hennes armband. När hon kommer närmare ser hon att det är hon själv som ligger där med blodig bröstkorg och slutna ögon.

Hela Mias familj har råkat ut för en hemsk bilolycka, och på något sätt har Mia hamnat utanför sin kropp. Hon kan se allt som händer omkring henne, men ingen ser henne…

Mia följer med sin kropp till sjukhuset, och parallellt till händelserna där får vi följa med Mia bakåt i tiden när hon tänker tillbaka på sitt liv. Så småningom får hon veta att ingen annan i hennes familj har överlevt olyckan. Hon inser även att om hon vill leva är det upp till henne själv. Hon kan släppa taget, eller besluta sig för att leva. Men vad finns kvar för henne om hon stannar?

Gayle Forman har skrivit en underbar bok, som inte bara handlar om döden, utan också om livet. Det är en mycket stark bok som berörde mig väldigt mycket, och som fanns kvar länge i mina tankar.

/Lisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar