Sidor

tisdag 30 juni 2009

Varmt, varmt, varmt!

På sommaren passar vi på att städa barnavdelningen. Mycket behövligt men EXTREMT varmt. Jag gillar mitt jobb och jag gillar väldigt mycket biblioteket jag jobbar i, men just nu kan jag bara tänka på hur otroligt skönt det ska bli sluta arbeta och åka och bada. Mmm... bada...

Om ni vill ha tips på bra böcker att läsa mellan baden så skyltar vi just nu med böcker som dyker upp när man letar på ordet ”Sommarlov”.

/Karolina

måndag 29 juni 2009

Populära!


På Strångsjö bibliotek, där jag jobbar under terminerna, har Eva Sussos serie Hemligheter och pinsamheter blivit megapopulära. Speciellt bland tjejerna, ska tilläggas!

De tre böckerna handlar om kompisarna Diana, Anise och Maja. I första boken Jag såg honom först! är det Diana vi får följa, i andra Vem bryr sig! Anise och i tredje Bara vänner, typ! Maja. Böckerna handlar mycket om deras kärleksbekymmer men också en hel del om vänskap.

Bra att veta är att böckerna ska läsas i rätt ordning.

/Veronica

lördag 27 juni 2009

Bajs del 2

På bibliotek finns det böcker om allt mellan himmel och jord. Det finns till och med böcker om sådana ämnen man inte tror det ska finnas böcker om. Bajs till exempel.

Efter att igår ha blivit nedbajsad av en fågel blev jag lite nyfiken på vad man kunde hitta, och letar man på ordet ”bajs” bland bibliotekets böcker får man över 20 träffar! Det kändes lite oväntat. Men om man tänker på saken så vet de flesta som har träffat små barn att de är väldigt intresserade av att gå på pottan, och gå på toan, och man brukar prata om att alla barn har en kiss-och-bajs-ålder.

En del av de böcker som kommer på träfflistan, exempelvis Pernilla Stalfelts Bajsboken, är en sådan bok som faktiskt vuxna också tycker är riktigt bra. Tänk alltså... Böcker om nästan allt finns på biblioteket!

/Karolina






P.S. De andra två böckerna vars framsidor vi ser är Bajskorv, en bilderbok av Stephanie Blake och faktaboken Bajs, det onämnbaras naturhistoria av Nicola Davies.

fredag 26 juni 2009

Bajs!

Gissa vad som hände mig imorse? Jag var på väg till jobbet (som vanligt) och cyklade (som vanligt) kom fram och gick ner till barnavdelningen (som vanligt) och då råkar jag titta ner på mig tröja (där någonting inte alls var som vanligt). Vad var det för äckligt kladd jag hade fram på axeln och bröstet? Jo, FÅGELBAJS!! Någon gång under min fridfulla cykeltur var det en fågel som flög förbi och bajsade på mig! Usch och blä!

Annars tycker jag rätt bra om fåglar. De är somriga och äter upp massor av kryp och sådär. Just den här fågeln däremot... Nu hann jag ju inte se den rackaren, men annars kan man alltid gå till biblioteket och låna fågelböcker. Sommarfåglar kring vårt hus av Göran Bergengren till exempel. Då kan man ta reda på exakt vad det är för fåglar som flyger omkring... och ibland bajsar på en.

/Karolina

torsdag 25 juni 2009

Väder

Sommarsol och värmebölja!
Hur härligt som helst – när man är ledig och kan vara ute.
Kanske inte fullt lika skönt om man måste hålla sig inomhus av någon anledning…

När jag hade ett par veckors semester runt skolavslutningen regnade det mest hela tiden. Så kändes det i alla fall.

Men så fort jag börjar jobba igen hopar sig högtrycken, solen strålar och värmen stiger. Hur kommer sig sånt? Man kan ju som bekant inte rå på vädrets makter, men man kan ju försöka förstå hur det hänger ihop. Biblioteket har flera bra böcker för den som vill skaffa sig lite koll.

Och missförstå mig inte, jag unnar verkligen alla sommarlovslediga och semestrande medmänniskor det fina vädret. Och även jag kan ju njuta av kvällarna.

/Annika

onsdag 24 juni 2009

Sommar med Harry!

Den 15 juli smäller det! Då är det premiär för den sjätte och näst sista filmen om vår favorit Harry Potter. Själv har jag redan läst alla böckerna så jag vet ju vad som kommer att hända, men det är ändå roligt att se specialeffekterna och alla roliga figurer som Rowling har hittat på! Jag har tittat på trailern och blev väldigt biosugen! Vad tycker ni?

/Lisa

tisdag 23 juni 2009

Lyssna på en bok!



Vad gör du under långa bilresor?
Jag lyssnar på roliga ljudböcker. Under midsommarhelgen åkte jag ca 100 mil. Många, många av dessa mil i sällskap med Hicke Hiskelig Halvulk III. Den här gången var tredje delen i Cressida Cowells serie, Hur du pratar med drakar som snurrade i bilstereon.

Hicke är viking och hövdingason, som alltid råkar ut för spännande saker. Ofta är inte meningen utan det bara händer. Böckerna är fulla med roliga namn som Snorslödder, Fiskfot, Alvin den bedräglige (skurk), Slöbjörn Stinkflåse, Gape Rapkäft (lärare) och massor av drakar. Deras namn är minst lika fantasifulla, eller vad sägs om Tandlöse, Ziggerastika, Terrorkossan?

Du känner säkert igen Robert Gustafsson, som läst in böckerna. Han använder alla sina olika röster, som gör det extra roligt att lyssna.

/Veronica

måndag 22 juni 2009

Eva Ibbotson



Nu ska jag berätta om en författare som heter Eva Ibbotson. Hon bor i England i en stad som heter Newcastle och hon äälskar spöken, häxor och monster. Precis min typ av författare alltså!

Nästan alla Eva Ibbotsons böcker är roliga. Hennes monster, häxor och spöken är oftast väldigt trevliga och inte alls så hemska som man skulle kunna tro.

Det sägs (fast jag vet inte om det är sant) att J. K. Rowling, Harry Potters ”mamma”, fick inspiration till sina böcker när hon läste Eva Ibbotson.

/Karolina

torsdag 18 juni 2009

Nu grönskar det...


...i dalens famn, nu grönskar äng och lid. Och från oss alla Bubblare till er alla läsare önskar vi en riktigt

GLAD MIDSOMMAR

/Veronica, Lisa, Annika och Karolina

P.S. Till och med våra kängurur ska fira och har klätt sig midsommarfina.

onsdag 17 juni 2009

Blommor

Snart är det midsommarafton, då man ska plocka sju sorters blommor och lägga under huvudkudden. Det sägs att man då kommer drömma om den person man ska gifta sig med. Om man dessutom vill veta vilka blommor man lägger under huvudkudden är det bra med en blombok (flora). Titta i Sofis blomsterexpedition. Det är en bok man också kan titta i för skojs skull, en fin blädderbok helt enkelt.

/Veronica

Midsommar


Snart så är det midsommar och oavsett om solen skiner eller regnet öser ner kan man behöva boktips. Vid sol; Vad ska man annars göra mellan baden? Vid regn; Vad annat vill man göra när det regnar?

Personligen gillar jag berättelser om Någonannanstans. Fantasy och Science fiction med andra ord. Författaren Philip Reeve har skrivit en hel rad Science fiction historier för barn och ungdomar.

Två av Reeves senaste böcker heter Larklight och Starcross. Båda böckerna handlar om syskonen Art och Myrtle som lever i 1800-talets England... på en rymdstation! Philip Reeve har helt enkelt struntat i att man inte reste (eller bodde) i rymden på 1800-talet och gjort en egen variant på vår histora. Väldigt kul! Tycker i alla fall jag.

Om man gillar action, rätt osannolika händelser och väldigt märkliga varelser, ja då har man verkligen hittat rätt om man fått med sig Larklight och Starcross från biblioteket.

/Karolina

PS Här nedan kan man se ett exempel på ett rymdskepp... det ser verkligen ut som ett skepp.

tisdag 16 juni 2009

Sommarboken

Nu är Sommarboken igång på biblioteket. I år får man pyssla lite när man läst sina böcker. Vi vill att ni ska göra "bokfigurer". Kom in på Ängeln och inspireras av de exempel vi har.

Under sommaren kanske du läser en, två eller femton stycken böcker. Det spelar ingen roll, du bestämmer själv hur många! När du är klar, forma då en fin figur... eller kanske flera!

Naturligtvis får du gärna läsa Daisy eller ljudböcker.

Lämna in din bokfigur till biblioteket senast den 8 september. Alla som är med i Sommarboken kommer under hösten att belönas med en bok.

/Karolina & Annika

måndag 15 juni 2009

Norbert Bubblanson

Vi har fått en ny vän! Norbert Bubblanson, den svarta illern, bor nu på bloggen. Prova att leka med honom! Han är en väldigt nyfiken liten herre. Namnet? Jo, Norbert efter Hagrids drake och Bubblanson förklarar väl kanske sig självt.

/Karolina & Lisa

fredag 12 juni 2009

Möss

Möss kan vara slemmiga, äckliga, ohygienska...och alldeles underbara, speciellt när de förkommer i böcker. Författaren Ulf Nilsson verkar vara förtjust i dessa små djur. Han har skrivit flera bilderböcker om dem. Sedan tidigare finns En dag med mössens brandkår, Liten mus går på fest och Liten mus går på promenad. I både Liten mus går på fest och Liten mus går på promenad finns naturligtvis en katt med... De här böckerna har jag läst för de allra minsta barnen och det fungerade bra.

I veckan skrev DN om Ulf Nilssons senaste bok Ost till alla möss. Jag bara väntar på att få läsa den också.

/Veronica

onsdag 10 juni 2009

Regn, regn och regn…


Vädret är ju ingen hit just nu, men finns det något mysigare än att se en film medan regnet smattrar mot fönsterrutorna?! Nej gör som oss, fixa något varmt att dricka och släpa fram filtarna, för nu är det filmtajm!

Filmer vi gillar:

Twilight
Sandor slash Ida
Alvin och gänget
Fjorton suger
Hip hip hora
Mamma mia!


/Lisa

tisdag 9 juni 2009

Vissa böcker håller länge


Jag, Lisa och Annika håller som bäst på att städa bibliotekets magasin. Det är riktigt roligt att hitta favoriter som inte ser ut som man är van. Jag tycker till exempel väldigt mycket om böckerna om Anne på Grönkulla. I magasinet fanns den boken med inte mindre än tre olika framsidor!

Första gången Anne på Grönkulla kom på svenska var 1909 och den håller minsann än!

/Karolina

måndag 8 juni 2009

The Room

Nu är det spännande saker på gång. Ungdomsavdelningen på biblioteket ska utökas med ett helt rum! Än så länge kallar vi det bara för The Room och det mesta finns fortfarande bara på ritningar (och i våra huvuden förstås). Bara på kul och skoj tittade jag efter lite roliga möbler som skulle kunna passa i The Room. Jag vet inte om de här två exemplen passar in... men håll med om att det är både ovanliga och coola bokhyllor!

/Karolina

fredag 5 juni 2009

Mathilda tipsar


I vårteminens sista skälvande dagar kommer här ett boktips från Mathilda Nyberg. Hon går också i 4-6:an på Strångsjö skola. Snart har hon och tusentals andra ett långt härligt sommarlov framför sig. Ett sommarlov då man har tid att läsa massor av bra böcker. Här är Mathildas boktips:


Liten hemsk syster försvunnen av Pia Hagmar

Den handlar om en tjej som heter Julia och har en lillasyster som heter Isabell. Julias mamma och pappa skäller alltid på Julia. Nästan alltid för att de tror att Isabell är så söt och snäll. En dag när Julia ska gå till lekparken med Isabell så vill hon inte. Så hennes pappa gör det. Men han visste inte att Isabell och Julia har en plan. Att Isabell skulle försvinna så att pappa skulle veta hur jobbigt det är att ta hand om Isabell. Isabell skulle komma tillbaka till Julia men det gjorde hon inte. Pappa ringer polisen och Julia letar överallt men Isabell finns ingenstans...

/Upplagt av Veronica

Framsidor

Då och då börjar jag läsa böcker bara därför att framsidan på boken är så fin. Så var det med Libba Brays böcker om Gemma Doyle. Men naturligtvis skulle ingen (inte jag heller) läsa hundratals sidor om inte innehållet också var bra. Vilket det är!

Gemma Doyle lever i 1800-talets England där allt är strikt, farligt och förbjudet om man är en ung kvinna. Tillsammans med några vänner på flickskolan Spence upptäcker Gemma porten till en annan värld. Rikena, som världen kallas, är både lockande och skrämmande och riktigt farligt blir det när Gemma tar med sig kraften från Rikena till sin egen värld.

Böckerna är en ovanlig blandning av övernaturligheter samtidigt som de skildrar den strikta, tråkiga världen som unga kvinnor levde i på 1800-talet.

Och visst är framsidorna lockande...

/Karolina

torsdag 4 juni 2009

Hurra för Hellsing!

Lennart Hellsing är författaren och ordkonstnären som gett oss odödliga hjältar som Krakel Spektakel, Kusin Vitamin och Bagar Bengtsson. Om dom och många fler har han skapat verser som många av oss kan utantill.

Vem glömmer väl Daniel Doppsko i Sålunda stad, han som doppar sin sko i, jag vet inte vad… eller Ellen Dellen Du von Essen – hon som tappat bort adressen…

Min egen favorit i ABC-boken är bokstaven Z:s


Zackarias fick sju fikon av sin far.
Nu har Zackarias inga fikon kvar.
Vid Vittangiälvens stränder
åt han upp dem en i sänder
så nu har han varken fikon eller tänder.


I sin omisskännliga orange kostym och med sitt unga sinne fortsätter han att trolla med ord. I fjol kom tonårsbilderboken Velams Vädermödor som med temat mänskliga avgaser mm ligger helt rätt i tiden. Han är alltså med sin tid och säger att han påminns om att han är lite till åren bara när mormödrarna han möter säger att de läste hans böcker när de var små!

Den som har vägarna förbi Stockholms city det närmaste halvåret ska absolut besöka Rum för barn i Kulturhuset där man hyllar Hellsing med utställningen Allemansland!

Imorgon fyller denna obestridliga mästare 90år. Grattis Lennart!

/Annika

tisdag 2 juni 2009

Lejon



Då och då kan det vara kul att bara bläddra i en bok. Gärna en riktigt fin faktabok med mycket bilder. Ingegerd & Sven Zetterlunds böcker Simba och Masai Mara är två riktiga pärlor om man vill titta på vackra fotografier och njuta av fina djur. Inte minst lejon!

Ett annat lejon som säkert många redan har sett är Christian. Lejonet Christian växte upp hemma hos två män, men släpptes ut bland vilda lejon när han blev stor. Klippet nedan visar när Christian för första gången återsåg de två männen han växte upp med. Jag blir allt lite tårögd när jag ser det...

/Karolina


måndag 1 juni 2009

Rolig ungdomsbok!

Ojoj nu måste jag tipsa om något som inte växer på träd – en rolig ungdomsbok! Den heter Mitt hopplöst normala liv och är skriven av Joanna Nadin. Boken (som garanterat ger skrattanfall) handlar om Rachel Riley som skriver dagbok (påminner faktiskt lite om Berts dagbok). Hon tycker att hon lever ett väldigt tråkigt och händelselöst liv. Hon har nämligen varken en mamma som är narkoman eller tatuerad och hon har inte upplevt några tragedier. Hennes nyårslöfte blir därför att få ett lite mer spännande liv, men det blir inte riktigt som hon tänkt sig…

Ett litet smakprov:

”Så här kan det inte få fortsätta. Något allvarligt och livsavgörande måste hända. Smala Kylie (Britcher) blev omhändertagen i en vecka när hennes mammas bröstimplantat sprack. Och feta Kylie (O´grady) har upplevt en stor förlust – hennes pappa fick en bit frasig pannkaka i halsen och kvävdes förra våren. Det ska bli annorlunda nästa år. Det måste det. Imorgon börjas det”.

/Lisa