Sidor

fredag 30 november 2012

En bok med flikar

När jag var liten älskade jag böcker med fiffigheter som flikar och bilder man kunde vika upp. Det roligaste var nog när det gick att förflytta någonting på bilden genom att dra en "flärp" åt något håll. Jag minns Robinson Crusoe i min finaste bilderbok som på så sätt lyfte sin kikare till ögat och ner igen.

Här på biblioteket brukar vi känna oss tvungna att avstå sådana böcker eftersom de inte håller särskilt bra. Men ibland missar vi att boken som vi beställer har dessa finesser. Precis så var det med Vad tänker du på? av Laurent Moreau - och det var ju tur för det är en mycket trevlig bok.

På varje uppslag presenteras vi för en figur vars ansikte vi försiktigt kan vika upp och se vad han eller hon funderar på. Alla tänker på olika saker. Någon tänker på en sång och någon önskar sig en tårta. En känner sig ledsen och en annan är arg. Alla ansikten får en insida som överraskar. Boken känns extra passande just idag eftersom den påminner lite om det som startar imorgon - julkalendern. En sådan har ju 24 stycken luckor, eller flikar om man så vill, att öppna. Varje flik döljer en bild. Om man gör som det är tänkt, lirkar man upp en lucka per dag och sista luckan öppnar man på självaste julafton.

Vi här på bloggen vill som vanligt göra vår egen nedräkning mot jul och startar också vår kalender imorgon den första december. Häng med oss vetja!

/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar