Sidor

måndag 19 november 2012

Stinkigaste Stinkis


Stinkis stank . Han stank lång väg. Och vore det korrekt svenska att säga att han stinkte, så stinkte han också. Han var den stinkigaste stinkis som nånsin gått i ett par skor.

Detta är de första raderna i boken Stinkis av David Walliams. En bok med massor av överdrifter (till exempel det du läste nyss), roliga personer och en oväntad vänskap mellan två ensamma personer.

Chloe är den enda som är nyfiken på hemlöse Stinkis och vågar gå fram och prata med honom. Hon är en tjej som ofta blir retad av sina klasskompisar och har en mamma som mer bryr sig om lillasystern. Trots att Stinkis luktar något förfärligt så blir de kompisar. En bra vän tycker hon, som hjälper henne mot hennes plågoandar. Det är också väldigt praktiskt att gå på ett fullsatt café tillsammans med en stinkande vän. Väldigt snabbt har de nämligen caféet för sig själva.

Chloes mamma jobbar för att komma in i parlamentet (vår motsvarighet heter riksdag). Hon vill bland annat att alla hemlösa ska försvinna från gatorna. Chloe blir orolig för Stinikis, och bestämmer sig för att han ska få bo i familjens skjul. Så där flyttar han in, men han är en besvärlig gäst. Han vill höra lååånga sagor på kvällarna och vill ha både mycket till frukost och få maten serverad. Så en natt när Chloe tassar iväg genom huset till skjulet möter hon sin lillasyster som berättar att hon vet att Chloe gömt någon i skjulet. Snart har lillasystern väckt både mamma och pappa. Strax därpå är pappa på väg till skjulet för att se om någon är där…

Boken får mig att tänka på Roald Dahls böcker som bland annat Lisa skrivit om.

/Veronica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar