Sidor

fredag 23 november 2012

Till Paris med pappa Björn

Jag har hittat den perfekta läsningen för dagen: Björnens sång av Benjamin Chaud. En blygrå novemberdag finns det knappast något som piggar upp mer än en bilderbok i stort format fylld av färg, fart och fantasi. För även om det närmar sig vinter också i boken förflyttas man i en blink till en plats av betydligt mer kontinentalt snitt.

Pappa Björn snarkar redan i idet med lilla Björn på magen. Men ett irrande, surrande honungsbi väcker hans unge som skuttar iväg från idet i jakt på biet. Det blir ett fasligt sjå för pappa Björn att följa sin unge i spåren. Det bär iväg genom den djupa skogen, in till den stora staden och slutligen upp på operahusets stora scen.

En ömsint och skojig historia med de vackraste bilder man kan tänka sig. Varje uppslag är en dubbelsidig bild som myllrar av detaljer, så vi som läser får ett roligt bestyr att leta efter och så småningom upptäcka den bortsprungne björnungen vi med. På bokens baksida kan man läsa att det minsann inte är någon slump att "ett honungsbi har en viktig biroll" i historien - Benjamin C är uppvuxen med en pappa som är biodlare i de franska alperna. Och att det finns bikupor och bin som gör honung på Opéra Garniers tak, mitt i Paris, är tydligen helt och hållet sant.

Ser man på, nu ljusnar det bestämt utanför fönstren, solen tittar fram och jag känner mig pigg. Behöver ni pigga upp med pyssel så gör som Karolina säger: kom till kulturhuset på söndag!

/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar