Sidor

fredag 20 november 2009

Barnkonventionen 20 år!

Idag är det precis tjugo år sedan Förenta Nationerna sa ja till de regler som ska skydda och ta till vara varje barns rättigheter. Nästan alla länder i världen har lovat att följa det som står i de 54 artiklarna.
Barnkonventionen innehåller en massa viktiga saker. Som till exempel att man räknas som barn tills man fyller 18 år. Och att alla barn är lika mycket värda.

Det står att politiker, myndigheter och domstolar alltid ska tänka på vad som är bäst för barnen när man bestämmer olika saker. Och fråga vad barnen tycker. Varje barn har rätt att säga sin mening i allt som rör henne eller honom - och vuxna måste lyssna.

I andra länder är det viktigt att se till att barn får gå i skolan, att barn inte har farliga arbeten eller blir soldater i krig.

Vill man läsa en lättläst version av hela dokumentet kan man klicka här. Om du vill ha bra boktips om barns rättigheter kan du hitta det på Barnensbibliotek.

Det finns en regel som säger att varje barn har rätt till lek, vila och fritid. Så nu önskas ni alla en trevlig, vilsam och lekfull helg!


/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar