Sidor

torsdag 19 november 2009

En stark läsupplevelse!

Ibland hittar man fantastiska böcker när man minst anar det. I somras läste jag, utan några större förväntningar, Rubinröd av Linzi Glass. Jag kan säga att jag blev mycket positivt överraskad, för Rubinröd är en mycket stark läsupplevelse!

Rubinröd utspelar sig 1976 i Sydafrika under Apartheids höjdpunkt och handlar om sjuttonåriga Ruby Winters. Rubys familj tillhör den vita överklassen och hon går på en fin privatskola i Johannesburg. Rubys mamma och pappa är övertygade om att rasmotsättningarna måste bekämpas. Rubys pappa arbetar som jurist och företräder många offer för regimen. Rubys mamma driver ett konstgalleri, och många av konstnärerna som ställer ut är svarta.

Verksamheten drivs under allra största hemlighet, och Ruby lever därför ett dubbelliv och kan aldrig bjuda hem vänner. I skolan är hon populär bland de andra eleverna, men hon känner sig hela tiden som en bluff som kommer att bli avslöjad.

När den populära och framfusiga Desmond gör påstridiga närmanden avfärdar Ruby honom. Efter det förändras hennes liv sakta men säkert i skolan. Allt fler ställer sig på Desmonds sida, även Rubys bästa vän.

Så småningom träffar Ruby Johann som är afrikaan med holländsk börd (Ruby har engelsk börd). Afrikaaner anses vara en helt annan ras än de med engelsk bakgrund och rasblandning ses inte med blida ögon. Kampen mot apartheid trappas upp och när Rubys familj ställs inför oerhört svåra val.

Har du inte läst den än, gör det nu! Jag lovar att du inte kommer bli besviken…

/Lisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar