Sidor

fredag 5 februari 2010

Fula ord

Det är kul med ord, det har vi ju skrivit om förut. Nu har det kommit en rolig bok om svärord! Svärord är ju inte särskilt kul kan man med rätta tycka. Men om man berättar om dem och om deras historia på ett så bra sätt som Camilla Borgström och Martin Strömberg gör i sin bok, då blir det kul.

De beskriver i ord och bild varför vissa ord blev så laddade att det kändes farligt att uttala dem. Men eftersom vi har använt samma svärord i många hundra år har vi idag glömt den ursprungliga anledningen. Så vuxna som ju ofta är noga med att barn inte ska svära kan inte alltid svara på varför vissa ord anses som fula och otrevliga. Om ni läser den här boken kan ni ju berätta för dem…

Man får lära sig en hel del nytt. Visste ni till exempel att det har varit bestämt i lagen att man inte fick svära. Det var visserligen för över trehundra år sedan, men då kunde den som svor faktiskt dömas till böter eller till piskstraff. Man kunde till och med bli landsförvisad om man bröt mot förbudet upprepade gånger!

Nu är det väl inte hela världen om man råkar häva ur sig en och annan harang, ibland kan det ju behövas. Men man ska hushålla med svärord så att de inte mister sin styrka. Och kanske gör man ibland bäst i att stänga in sig i garderoben eller nåt innan man börjar...
Klokt nog förslår man också i boken att man ska tänka på vilka ord man själv skulle vilja bli kallad och så klart är det bara de man ska säga till andra!

/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar