Sidor

torsdag 11 februari 2010

Sydafrika

Idag är det exakt tjugo år sedan Nelson Mandela frigavs efter 27 år i sydafrikanskt fängelse. Han satt fängslad alla dessa år för att han motsatte sig regimens apartheid-system som fråntog svarta människor deras mänskliga rättigheter. Även inifrån fängelset gav han människor utanför hopp om förändring. 1994 blev Nelson Mandela Sydafrikas förste svarte president. Och den förste att bli vald i ett demokratiskt val med rösträtt för hela befolkningen.

Om man vill läsa ett par ungdomsböcker som utspelar sig i Sydafrika under aparheid kan man läsa de två titlar som biblioteket har av Linzi Glass. Lisa bloggade om den senaste, Rubinröd, i november.

Den tidigare heter Sprickor och honungslim och handlar om tolvåriga Emily Iris som lever ett till synes idylliskt liv i en vit villaförort till Johannesburg. Under ytan är tillvaron allt annat än lycklig. Och i och med att en kringflyttande australisk familj får slå sig ner i trädgården förändras allt. Det är en stark berättelse om en orättvis värld och en ung människas styrka.

Författaren Linzi Glass växte upp i ett liberalt vitt hem under apartheidtiden. Som nästan vuxen flyttade hon till USA och hennes böcker är ett försök att förstå Sydafrikas två världar under apartheid.

Allt är på inget sätt slutfört vad det gäller jämlikhet mellan människor i dagens Sydafrika, men man har kommit en bit på väg i att skapa ett samhälle där alla människor tillskrivs lika värde. Det finns några viktiga tidpunkter när historien vänder, den 11 februari 1990 var en sådan!

/Annika

1 kommentar:

  1. "BBC News: Nelson Mandela released from prison":

    http://www.youtube.com/watch?v=T2d3ENhn8Kg

    SvaraRadera