Sidor

onsdag 7 december 2011

7 december


Har du hört om de SJU dödssynderna? Det är ett begrepp från katolicismen och handlar (förstås) om vad som en gång räknades som de värsta synderna. De sju är; högmod, girighet, lust, avund, frosseri, vrede och lättja.

Fast stämmer de där dödssynderna idag? Det funderade Lisa Bjärbo och Elin Lindell över, och för att gå till botten med saken skrev de Stora syndboken. Så här står de i början av boken:

De sju dödssynderna är så gamla och omoderna att man inte ens förstår vad alla orden betyder. Vi bestämde oss för att kolla om det var någon mer som tyckte som vi. Därför har vi pratat med en massa barn på mellanstadiet. Vi har träffat 500 elever, och fått brev från 750 barn från Tomelilla i södra Sverige till Kiruna i norra Sverige. Så här sa en del: "Får man inte vara avundsjuk, det är jag jätteofta!" eller "Vadå vrede? Det är väl inget fel att vara arg!" Till slut bestämde vi oss för att strunta i de gamla dödssynderna och hitta på nya.

Sagt och gjort. Lisa och Elin frågade alla dessa elever vad de tycker är det taskigaste man kan göra? Eller om de själva gjort något någon gång som kändes väldigt fel? Den nya lista på sju dödssynder ser ut så här:


Jag tycker Stora syndboken är väldigt bra. Massa modiga barn har berättat om sådant de inte är så stolta över. Sådant många av oss säkert kan känna igen oss i! Om lögner som bara halkar ur en. Eller om saker man bara inte kunnat låta bli att skryta om. En pojke berättar till och med om hur han och hans kompisar mobbade en yngre kille i ett helt år.

Jag tror Stora syndboken är en bra bok att prata om. Fundera över vad man själv tycker är supertaskigt och kolla om bästisen tycker samma sak. Eller om han/hon har någonting helt annat som dödssynd.

/Karolina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar