Sidor

fredag 20 januari 2012

Dagens Harri

Tiia går i fyran, i samma klass som Harri. Harri är såå störig, han gör och säger knäppa saker hela tiden. Så varje eftermiddag när Tiia kommer hem till pappa Olli bara måste hon berätta det senaste som han har sagt och gjort. Då säger pappa ”Jaha ja, dags för Dagens Harri”.

Tiia vet att hon och Harri är vänner innerst inne om de vill. Så även om de blir ordentligt osams nästan varje dag gillar de varandra. Särskilt på klassfester känns det faktiskt så.

Peggy är Tiias bästis. De har hittat på ett eget språk som gör att de kan säga väldigt opassande saker utan att någon behöver ta illa vid sig. Det är praktiskt. Det finns andra saker som också är praktiskt med en bästis som Peggy: Båda flickorna är allergiska, båda bor med varsin förälder. Båda har alltså en liten familj och små familjer kan hjälpa varandra – med julen till exempel. Tjejerna skulle tycka att det mest praktiska av allt vore om deras föräldrar kunde bli kära i varandra. Det sorgligaste i livet är att Tiias mamma är död. Hon dog i en motorcykelolycka. Men Tiia pratar ändå med sin mamma varje dag, hon känner att mamma finns där och lyssnar.

Susanna Alakoski har skrivit en bok om en tioårings vardag – om skola och familj, om vänner och ovänner, om sånt som är kul och sånt som är jobbigt. En humoristisk berättelse med stänk av sorg och en hel del allvar. En bok med hög mysfaktor, helt i min smak. Jag tror att många mellanstadiestora läsare kommer att hålla med mig. Den passar också utmärkt att läsa högt tillsammans - det finns massor i den att prata om.

/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar