Sidor

måndag 15 februari 2010

Åhhh- en tjock bok!

Ibland finner man en tjock tegelstensbok som man bara försvinner in i. Det gjorde jag senast med Flykten från Berganien av Eva Ibbotson. Samma Ibbotson som Karolina skrivit om här. Men åter till mitt boktips idag.

Året är 1939 och andra världskriget håller på att bryta ut. Tally bor med sin pappa som är doktor i London. Eftersom London riskeras att bombas av tyskarna vill Tallys pappa sända iväg henne till den engelska landsbygden, där det är mer säkert att bo. Han lyckas ordna så att hon får ett stipendium på en skola, Delderton. En skola som tror på frihet och individuell utveckling. Till skillnad från andra skolor i England slipper barnen där ha skoluniform och alla får varsitt lilla rum. Tally blir redan på tågresan dit kompis med Julia, vars mamma är en berömd skådespelerska som inte bryr sig om sin dotter. På sin höjd skickar hon en chokladask till Julia när hon fyller år. Julia däremot avgudar sin mamma och tar med sig Tally på bio för att se sin mamma. Det är på journalfilmen innan filmen som Tally för första gången får se vackra bilder från Berganinen. Landet som vägrar låta Hitlers trupper marschera genom landet. En dag får Deldertons rektor en fråga från ministeriet i London om skolan kan tänkas skicka en grupp elever till en folkdansfestival i Berganien. När Tally får höra om det , ser hon till att det blir av. Fastän skolan aldrig har haft folkdans på schemat. Det blir kanske inte världens bästa dans, blomsterdansen, men Tally är så uppfylld av få se det vackra landet i verkligheten att hon inte bryr sig om det. Just när dansfestivalen ska börja skjuts kungen av Berganien ihjäl av en mördare. Kvar blir hans son –prinsen Karil. Tally och hennes kompisar bestämmer sig för att rädda honom undan de onda personerna som vill ta makten över landet och tillåta att Hitler kommer in i landet.

Mycket av det som händer i boken har hänt på riktigt, andra värdskriget, Hitler, och engelska barn som flyttade ut på landet. Men historien om Tally och hennes kompisar samt landet Berganien är påhittat.

/Veronica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar