Sidor

måndag 31 maj 2010

En gammal goding

Vissa böcker är tidlösa. En bok som jag läst ett otal gånger och tipsar om med jämna mellanrum är Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian. Boken är över 25 år gammal men håller än tycker jag! Den är rolig, sorglig och spännande.

Boken handlar om Will som under andra världskriget är ett av många barn som skickas iväg från London till den engelska landsbygden. Han hamnar hos Tom, som inte har så mycket kontakt med andra människor. Tom förstår ganska snart att Will inte haft det så lätt tidigare. Han har blåmärken efter slag på benen, han kan inte behålla maten och är rädd för alla och allting. För första gången i livet får han nya kläder, kan äta sig mätt och sova i en egen säng. Will möter massor av snälla människor, som tycker om honom och han får t.o.m. en bästa vän. Men en dag slås allt i spillror, Wills mamma vill att han ska komma tillbaka till henne i London. Även om Tom inte tycker om det, så kan han inget annat göra än att skicka honom tillbaka till London. Sedan går både dagar och veckor utan att Tom hör något från Will och Tom blir mer och mer orolig. Till sist står han inte ut längre utan ger sig själv iväg till London.

/Veronica

PS. Apropå gamla böcker, läs också Karolinas inlägg här om Tummen.

söndag 30 maj 2010

För alla er...

... som fortfarande inte har fått nog av Twilight. Läs här!

/Karolina

fredag 28 maj 2010

Barnens romanpris

Sveriges Radio har instiftat ett nytt barnbokspris! Det blir också en serie nya barnboksprogram för alla åldrar i anslutning till detta.

Juryn består av sex mellanstadiebarn från Rambodalsskolan i Norrköping och prissumman är på 30.000 kronor. Tre flickor och tre pojkar ska utse den bästa svenska boken för 9 -12 åringar från 2009.
Programledaren Ylva Mårtens säger att man har valt Rambodalsskolan för att man prioriterar läsning och litteratur i undervisningen där. Juryn kommer att läsa de fem böckerna som valts ut av en grupp vuxna kritiker och sedan diskutera sig fram till en vinnare.

De nominerade böckerna är:

Kung Steve och alla hemlösa hjärtans blues av Thomas Fröhling
Adzerk : den vita hingsten av Lin Hallberg
Vi rymmer igen! Av Bo R. Holmberg
Hedvig och Hardemos prinsessa av Frida Nilsson
Fyren och stjärnorna av Annika Thor och Per Thor

Programmen sänds den 18, 19 och 20 augusti i sommar. I direktsändning den 23 augusti blir det prisutdelning till den vinnande författaren.

Ett lästips inför sommarlovet kan ju vara att ta någon eller några av de här böckerna och jämföra det man själv tycker med barnen i Norrköping i augusti.

Läs gärna mer HÄR!

/Annika

torsdag 27 maj 2010

Mellan hägg och syren

De ganska lätträknade försommardagar när häggen fortfarande blommar och syrenen inte slagit ut brukar anses vara årets ljuvligaste. Många tycker nog så, men är man allergisk som min syster till exempel, håller man sig helst inomhus nu. Kanske är det så för någon av er också. Om man ändå gillar blommor och växter är det ju tur att det finns så fina blomböcker. Förra året kom det en ny bilderbok fylld av fakta om blommor av Kristina Digman, Floras blommor. I den får man följa med på blomspaning på Floras kulle; En spaning som börjar med vårens tidigaste Snödroppe och slutar med sensommarblommande Renfana. Trettio olika arter får man chansen att lära sig lite om. Alldeles i slutet kommer också några tips på roliga saker man kan göra med blommor och blad.


På mindre än tio år har Kristina Digman blivit en av Sveriges mest kända illustratörer med en alldeles egen poetisk stil. De två böckerna om Flora har hon både skrivit och illustrerat.

/Annika

onsdag 26 maj 2010

Döden i dina ögon

För någon vecka sedan packade Lisa upp en ny kartong böcker, och där låg bland annat Döden i dina ögon. Eftersom jag läst om den på några ställen (och blivit nyfiken) knep jag den på direkten.

Oj, oj! Det här är (i mitt tycke) en riktigt helgjuten bok. Snygg framsida, häftig titel och så är berättelsen intressant från sida ett.

Jem, femton år, har i hela sitt liv kunnat uppfatta människors dödsdag bara genom att se dem i ögonen. Eftersom förmågan skrämmer henne har hon blivit en enstöring som helst inte ens tittar på folk. Hon har dessutom haft det jobbigt både före och efter hennes mamma dog av en överdos. Jem har skickats från fosterhem till fosterhem och har lärt sig att ha taggarna utåt för att överleva.

När Spider, en halvkriminell kille från hennes skola, börjar försöka närma sig Jem får hon för första gången känna hur det är att ha en vän. Det är dock beskt eftersom hon redan vid deras första möte sett att Spider bara har en kort stund kvar att leva.

När så Jem och Spider hamnar i centrala London och vill åka London Eye händer det! Jem grips av panik eftersom alla personer i kön har samma dödsdag, dagens datum. Hon lyckas övertala Spider att de måste sticka, och de springer. Bara en stund senare sprängs hela London Eye och eftersom man sett Spider och Jem springa från platsen bara några minuter innan det smäller blir de förstås huvudmisstänkta för terrorattentatet.

Vill man ha spänning, övernaturligheter, åh-hur-ska-det-gå, och lite, lite kärlek då är Döden i dina ögon ett superval.

Jag kunde inte låta bli att goggla på författaren, Rachel Ward, och minsann! Det kommer en bok till om Jem så småningom. Härligt! Och jag som gillar framsidor väldigt mycket måste ju bara visa upp hur snygga böckerna är på originalspråk.


/Karolina

tisdag 25 maj 2010

Nya vänner!












Igår flyttade det in fyra mucklor här på biblioteket. Ni kanske känner igen dem från Pettson och Findus?

Det har även dykt upp en rosa välbekant figur, känner ni igen vem det är?
Alla våra nya kompisar kommer att dyka upp nere i biblioteket vid olika sammanhang, det är bara att hålla ögonen öppna!















/Lisa

måndag 24 maj 2010

Bokjuryns vinnare

Förra veckan, närmare bestämt förra onsdagen, presenterades vinnarna i Bokjuryn 2009. Ni vet tävlingen där ni får rösta fram förra årets bästa böcker. Och de sex vinnarna blev…


Bilderböcker 0+
Snurran städar, Eva Bergström, Annika Samuelsson (Bonnier Carlsen)

Läsa själv 6+
Sjöodjuret i Bergsjön, Martin Widmark, Christina Alvner (Bonnier Carlsen)


Läsa mer 9+
Ingen ser dig, Anna Knutsson, Ann-Christine Magnusson (Tiden)


Ungdomsböcker 13+
Döden i pizzan och andra skräckhistorier, Lena Arro (LL-förlaget)

Faktaböcker
Världens farligaste faror, Anna Claybourne (Rabén & Sjögren)


Serier
Kick off! 2, Yokaj Studio (B.Wahlströms bokförlag)

Av alla böcker fick Martin Widmarks och Christina Alvners Sjöodjuret i Bergsjön flest röster. Det mest häftiga är att detta var sjätte gången Martin Widmark vann. Själv sa han så här: "Det är ju fulltständigt FANTASTISKT - om ni bara visste hur mycket detta betyder för mig! Det finns inget finare pris för oss som skriver och illustrerar barnböcker. Stolt som en tupp njuter jag av vår förstaplats och har gått runt de senaste dagarna med ett fånigt flin på läpparna. Tack Christina (hon som ritat bilderna i boken), tack alla barn och tack Bokjuryn!”

/Veronica

fredag 21 maj 2010

Annika

Sist, men inte minst, kommer presentationen av...


Namn: Annika och så här ser jag ut när jag är mycket allvarlig – vilket inte händer mer än nödvändigt.

Född: Jag föddes i Eskilstuna (som är ganska nära) 1957 (som är mer avlägset).

Böcker jag tycker om innehåller ofta: En bra blandning av verklighet och kärlek (helst med lyckliga slut). Sen är jag svag för lagom läskiga böcker med mord och blod.

Min favoritbok när jag var 7år, 9 år, 15 år: Lennart Hellsings ABC,  Serierna om Kulla-Gulla och Anne på Grönkulla, Sagan om Ringen trilogin.

Den absolut bästa barn/ungdomsboken är: Det känns svårt att välja en, men en superbra ungdomsbok är Shoo-Len av Douglas Foley. Den är omskakande och trovärdig. Och mitt i det brutala finns en skimrande och skör kärlekshistoria som fått fler än mig att tänka på Romeo och Julia.

Min favoritfilm är: Den bästa sommaren med Kjell Bergqvist är absolut en av mina favvefilmer.

En bra bokblogg (förutom Bubblan i bibblan): Flaskposten gillar jag.

Om jag skrev en bok skulle den handla om: En kattunge som heter Majken.

torsdag 20 maj 2010

Veronica

Vi fortsätter med presentationerna och idag har turen kommit till...


Namn: Veronica (med enkel V och c)

Född: I knallarnas stad Borås en septemberdag 1972.

Böcker jag tycker om innehåller ofta: Jag gillar främst att variera mitt läsande. Först en deckare, sedan kärleksbok och därefter en fantasy och så kan det hålla på. Jag faller dock ofta för böcker om påhittiga huvudpersoner och deras vanliga liv.

Min favoritbok när jag var 7år, 9 år, 15 år: Kajsa Kavat hjälper mormor av Astrid Lindgren, Killbacillen av Viveca Sundvall (numera Viveca Lärn), Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian. Den sistnämda boken har jag läst om flera gånger och det kommer snart ett blogginlägg om boken som jag tycker håller än.

Den absolut bästa barn/ungdomsboken är: Jag har svårt att välja, skulle kunna räkna upp minst 10 st direkt. Det får blir två, Thomas Fröhlings två böcker om Kung Steve.

Min favoritfilm är: Någon av filmerna om Vi på Saltkråkan. Där i är mycket sol, hav och sommar.

En bra bokblogg (förutom Bubblan i bibblan): Det är några stycken som jag brukar läsa och som jag tycker är roliga. Bokunge är en himla bra blogg som tar upp bilderböcker

Om jag skrev en bok skulle den handla om: Killar och tjejer som hittar på mycket bus. En bok man blir glad av!

onsdag 19 maj 2010

Karolina

Idag är det dags att presentera...


Namn: Karolina. Karolina med K i början och a på slutet.

Född: Jag såg dagens ljus en söndag i mars. Platsen var Örnsköldsvik och året var 1977.

Böcker jag tycker om innehåller ofta: Istället för att säga vad de innehåller kan man säga att de ofta UTSPELAR sig "någon annanstans". Jag gillar alltså fantasy och science fiction. Även böcker som handlar om "förr i tiden" brukar jag gilla.

Min favoritbok när jag var 7år, 9 år, 15 år: När jag var 7 år läste jag gång på gång en bilderbok som handlade om en enhörning. Jag kommer inte ihåg vad den hette, och jag minns egentligen inte ens vad den handlade om, men bilderna! Bilderna var underbara! Runt 9-10 års ålder hade jag en svår Narnia fas. Under ett och samma år läste jag Hästen och hans pojke 14 gånger! Jag kan fortfarande vissa delar utantill. Vid 15 års ålder läste jag Geraldine Harris fyra böcker om Kerish-lo-Taan och de böckerna är än idag på min lista över favoritböcker.

Den absolut bästa barn/ungdomsboken är: Oj, oj, oj! Jag som hittar en ny favoritbok en gång i halvåret! På sista tiden har jag ofta pratat om (och berömt) Arra av Maria Turtschaninoff, Ondvinter med uppföljare av Anders Björkelid och Hungerspelen av Suzanne Collins.

Min favoritfilm är: Även här ändrar jag mig ofta, men jag har en förkärlek för tecknat och Upp och Hitta Nemo är två filmer jag gärna ser om då och då.

En bra bokblogg (förutom Bubblan i bibblan): Jag tittar ofta på Almedalens ungdomsblogg Elmer. Jag gillar också författaren Mårten Melins blogg.

Om jag skrev en bok skulle den handla om: Hm... jag skulle förstås vilja skriva en lika bra och fantastisk bokserie som den om Harry Potter, men antagligen skulle det bli en bok om en ganska vanlig person med ett ganska vanligt liv.

tisdag 18 maj 2010

Lisa

Nu, efter ett helt års bloggande, tycker vi det är dags att vi som bloggar presenterar oss lite mer ordentligt. Och först ut är...

Namn: Lisa

Född: 1981 i Katrineholm

Böcker jag tycker om innehåller ofta: Kärlek med komplikationer

Min favoritbok när jag var 7år, 9 år, 15 år: Böckerna om Sune av Sören Olsson och Anders Jacobsson, Ponnyn lille Blixten av Miriam E. Mason och Nattens furste av Anne Rice
Den absolut bästa barn/ungdomsboken är: Finns ju så mycket bra, men måste jag välja en så blir det Twilight, för att den ger fjärilar i magen

Min favoritfilm är: Tonari no Totoro, mysigare skogsande får man leta efter

En bra bokblogg (förutom Bubblan i bibblan): Bokfreak

Om jag skrev en bok skulle den handla om: Ungdomar med kärleksproblem

måndag 17 maj 2010

Det finns mycket att fira, och ett år går fort

Fylla år är alltid trevligt, oavsett om det är 1 år (som bloggen), 10 eller 17. Dessutom vad passar bättre när det snart är prinsessbröllop än att skriva om en prinsessbok, När prinsessor fyller år av Per Gustavsson. När en prinsessa fyller år ska mycket hinnas med, stora balsalen ska städas, tårtor garneras och hon ska vinka till folket från en bil. En prinsessa måste också komma ihåg att bjuda alla på kalaset. Annars kommer det en bortglömd elak trollkarl som trollar bort alla gäster. Då måste prinsessan ge sig iväg ut på äventyr och rädda alla gästerna.
/Veronica

Nu i mitten av maj står snart trädgårdarnas fruktträd i full blom och jag får lust att läsa om Catarina Kruusvals fina bilderbok Ellens äppelträd.
I Ellens trädgård står ett vackert gammalt äppelträd som hon och Olle älskar att klättra i. På våren står trädet vitt av äppelblom. På sommaren susar det i den gröna lövkronan som blir ett jättebra gömställe för de två kompisarna. På hösten ger trädet massor av goda äpplen och på vintern vilar det under snötäcket. Men en vintrig dag knäcker stormen det pampiga trädet. Det blir bara en enda risig hög av kvistar och grenar. Efter några månader av saknad planterar familjen ett nytt litet träd som till hösten ger ett första äpple. Det är en årstidsbok som lika mycket är en bok om livets gång. Allt går igen, det kommer alltid en ny vår. Och små träd och barn växer och blir stora.
/Annika

Jag har ridit sedan jag var liten, men för några år sedan slutade jag på obestämd tid. Men för ett år sedan var det dags igen! Jag hade inte suttit på en häst på tre år, så jag var faktiskt lite nervös hur det skulle kännas. Men väl uppe på hästryggen så tog det inte lång tid förrän jag kände mig hemma.
Efter det så har jag ridit två gånger i veckan, och nu tror jag att jag inte kommer att kunna sluta. För er som också älskar hästar, kan jag rekommendera klassikern Black Beauty. På biblioteket kan du låna både filmen och boken av Anna Sewell.
För ett år sedan började vi även att skriva på bloggen, och därför vill jag även passa på att säga GRATTIS Bubblan i bibblan!
/Lisa

För en vecka sedan blev jag moster för andra gången. Hurra! Nu i början räknar vi allihopa dagarna (och snart nog veckorna) som det nya lilla pyret funnits i livet. Det är nästan som att fira varje dag.
Annars finns det mycket att fira i maj. Jag har läst boken Högtid och fest året runt av Ingemar Liman och hittat mycket. 1 maj till exempel. Säkert var det några av er som till och med sålt majblommor i år, eller som gick i något 1 maj-tåg. Sen har vi ju precis firat Kristi himmelsfärdsdag, en dag som på många håll i Sverige kallas för första metaredagen. Den traditionen fanns redan på 1700-talet och i Småland sades det att om man svalde dagens första fisk hel och levande så skulle det nappa bra hela sommaren. Urk! På många håll pratar man också om majning. Det är när man smyckar någonting (en trappa, en dörr, eller kylaren på en bil) med blommor och blad.
Själv har jag dessutom precis varit på bröllop så det känns som om det bara är att fira på. Brudpar och bäbisar och bloggar och majblommor och sommar och livet och…
/Karolina

Hipp, hipp


Hurra, hurra, hurra, hurra!!

Vi har haft bloggen i 1 år nu och det tycker vi är värt att fira. Grattis till oss alla!

fredag 14 maj 2010

Bilar barn och krokodiler

Vi som ordnade krokodilspaning förra fredagen fick mycket uppskattning och glada tillrop. Men någon vuxen (som inte var med) har oroat sig för barnens säkerhet. Och för att de inte var på förskolan och studerade. Visst är biltrafiken farlig, ingen tvekan om det. Och barn är viktigare än bilar, alltså ska barn - och inte bilar - få ta plats. Eller hur Lennart Hellsing? Du svarar garanterat ja om jag tolkar versen nedan rätt. Kloka du.
Den som vill lyssna på den svängiga musiken till den finurliga texten kan låna skivan på bibblan. Och trots att Fru Krokodil är svart och inte grön är hon ju obestridligt en bilkrokodil. Vi får väl se vad som händer...

En sak till: Man lär av lek. Det vet varenda unge, men alltför många vuxna tycks ha glömt det. Leve Fru Krokodil och Hipp Hurra för lekande barn!

/Annika



Det fanns ett slags gröna reptiler
som kallas för bilkrokodiler
och det hände ibland
att de smög upp på land
för att knapra på
automobiler

Bilkrokodiler
bilkrokodiler
smyger upp på land

Då smög de så smidigt som
mårdar
längs gator och bilkyrko-
gårdar
utan socker och sylt
har de magarna fyllt
utav Saabar och Oplar
och Fordar

Bilkrokodiler
bilkrokodiler
smyger upp på land

De djuren finns inte
mera
så bilarna blir bara flera
det är synd det är skam
man kan knappt ta sig fram
när man någon gång ska ut
och spatsera

Bilkrokodiler
bilkrokodiler
smyger upp på land



onsdag 12 maj 2010

Klantigheter

Usch och fy!! Jag har precis klantat mig! Jag skulle berätta hur länge vi har öppet idag och sa helt fel. Det hade ju inte varit så farligt om jag kommit på det medan jag och killen som ville veta fortfarande pratade i telefon, men vi hade ju hunnit lägga på. Inte kul!

Det är jobbigt med misstag, men en liten ”tröst” kan vara att andra också klantar sig. Som Erin Swidt till exempel. Hon är huvudpersonen i den väldigt roliga boken Klicka här (för att se hur jag överlevde sjuan). Erin har en superhemlig blogg. Hon publicerar den aldrig utan har den bara på en skiva alldeles för sig själv. Där skriver hon en del pinsamheter om sin brorsa, en del elakheter om bästisen och framförallt skriver hon om snyggingen Mark! Att hon tänker på honom när hon övar sig att kyssas till exempel.


Av ett MISSTAG hamnar Erins blogg på skolans intranät där alla (precis alla) kan läsa om hennes innersta tankar och känslor.

En sådan miss får en felsägning att kännas ganska ofarlig.

/Karolina

tisdag 11 maj 2010

Paket!

För några dagar sedan skickade jag efter lite nya böcker till The Room. Idag låg paketet på mitt skrivbord när jag kom till jobbet, och det är alltid lika roligt när man får öppna paket! När det kommer nya böcker till biblioteket måste vi som jobbar här först göra iordning böckerna så att de går att låna. Men jag ska skynda mig att fixa dem så att de kommer till The Room så snart som möjligt.

Här är några av böckerna som kom idag:

















Själv är jag väldigt sugen på att läsa Flickan med glasfötter, som verkar vara en jättespännande bok.

/Lisa

måndag 10 maj 2010

Favoritdjur

Vilket är ditt favoritdjur? Mitt är helt klart elefanten. De är stora, men verkar ändå så fredliga. Du kan tro att jag blev avundsjuk när en av de jag jobbar ihop med berättade att han sett elefanter på en resa nyligen.

I väntan på det nöjer jag med att se på filmen Dumbo, vilket jag gjorde i helgen. Filmen handlar om elefanten Dumbo som blir retad på grund av sina stora öron. Han är verkligen speciell - för det visar sig att han kan flyga!

Kolla in ett klipp från filmen här:


/Veronica

fredag 7 maj 2010

Fru Krokodil


I solens sken och vind som ven gjorde vi i förmiddags en härlig spaning efter Stadsparkens nya invånare. 65 barn från sex förskolor fick efter musikalisk uppvärmning på scenen smyga och speja längs parkens vatten. När alla var framme tog som genom trolleri vinden tag i täckelsen och där låg hon - den magnifika Fru Krokodil av konstnären Eric Langert.

Så här såg det ut:


Först gömde vi henne igen.


Sen kom barnen.


Alla barn fick sin egen krokodilbrosch.


Sen blev det fartfylld uppvärmning. Alla kunde Krokodilen i bilen och Fem små apor.


Sen började vi smyga för att krokodilspana!


Vi tittade...


...och hittade till slut Fru krokodil!





Naturligtvis måste man också få krokodilmat när man spanat. Råttor, grodor och fiskar.


Vi spanade lite till...


...och avslutade allt med en hejdundrande raket!


/Annika E, Annika B, Laine och Karolina