Sidor

tisdag 8 maj 2012

Fighting spirit

Fighting spirit av Markus Zusak är en bok som lever sig kvar långt efter att man har läst ut den. Det är en fortsättning på Knockout, men man behöver inte ha läst den för att hänga med.

Fighting spirit handlar om två bröder, Cameron och Ruben, som känner att de inte har någon framtid. Deras pappa har efter en arbetsskada i princip varit arbetslös, och deras mamma sliter med att städa andra familjers hus.

När Cameron och Ruben får möjligheten att tjäna pengar på att boxas, hakar de på. Rube är född till boxare, han är aggressiv och orädd, och ju mer de boxas desto hårdare attityd får han. Cameron är istället livrädd första gången han går upp i ringen, men så småningom överkommer han rädslan och lyckas i alla fall överleva utan att bli ihjälslagen.

De båda bröderna slåss egenligen inte för pengarna, utan för att få tillbaka någon form av värdighet som de har förlorat. Det är ett väldigt starkt porträtt av två unga killar som har gett upp hoppet om sin framtid. Men även fast det är en bok med mycket allvar, finns det mycket humor inbakat. Som att killarna några gånger i  veckan passar grannens hund. Det är bara det att hunden är en dvärgspets (liten luddig hund) och heter Miffy...kan det bli mer pinsamt?!

/Lisa


Markus Zusak. Bilden kommer ifrån http://www.alex.se/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar