Sidor

torsdag 25 oktober 2012

Internat

Det är något speciellt med böcker som utspelar sig på internatskolor. Jag vet inte riktigt vad det är, men kanske detta att det är lite av en skyddad verkstad som ofta har sina egna regler och är som ett eget litet samhälle i sig självt. Eller också är det den där lite romantiska bilden som i alla fall jag har av skolorna som ofta ligger i nordöstra USA i vackra gamla anrika byggnader och framför allt med stora fina bibliotek såklart. I bokbloggsvärlden brukar sådana här böcker ges genren aka-porr (för ett riktigt frosseri i internat och akademiska miljöer).

Nu har jag på kort tid läst två böcker som utspelar sig just på internatskolor. Den ena, I en klass för sig är klassad som en vuxenbok hos oss, men handlar om Lee, en fjortonårig tjej som flyttar från en liten stad i den amerikanska mellanvästern för att gå på en internatskola i New England. Hon är väldigt duktig i skolan hemma och får därför ett stipendium för att gå på den dyra skolan trots att hennes föräldrar inte alls har de ekonomiska resurserna som behövs. Trots att hon är så säker på sig själv hemma blir hon väldigt osäker i sin nya miljö. Hon känner sig underlägsen sina klasskamrater både för deras pengar och deras status. Det gör ju också att hon är väldigt ängslig och ständigt vill vara till lags.

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken och den beskriver hur det är att vara tonåring mycket bra. Även om Lee i sin berättelse reflekterar över sin uppväxt som om hon nu är vuxen så är den skriven till stor del som en dagbok som beskriver hennes stormande känslor och upplevelser här och nu.

Den andra boken är John Greens Var är Alaska?. Jag har länge blivit uppmanad att läsa John Green, men det har aldrig blivit av. Nu förstår jag äntligen vad alla pratade om. Den här internatskolan ligger däremot inte alls i nordöstra USA utan i Alabama. Även i den här boken lämnar huvudpersonen, Miles en ganska trist bakgrund hemma bakom sig och flyttar till internatskolan. Han har inte haft särskilt många vänner därhemma utan hoppas på att den nya tillvaron ska ändra allt till det bättre. Ganska snart träffar han Översten och Alaska, som han genast förälskar sig i och hans tillvaro förändras nog en hel del både till det bättre och sämre. Mitt i boken händer det något som jag inte vill avslöja, men det förändrar allt väldigt mycket.

 Nu är jag helt såld på John Green och ska genast ta mig an The fault in our stars som är så hyllad. Det är fantastiskt att upptäcka nya författare.

/Linda

2 kommentarer:

  1. Gillade också Alaska! Skulle vara kul att fortsätta med fler av författaren, men tiiiiden, måste hitta tiiiiden! :)

    SvaraRadera
  2. Ja, tidbrist är ett ständigt dilemma. Och att läsa-listan bara växer :)
    /Linda

    SvaraRadera