Sidor

måndag 1 oktober 2012

Böcker för alla!

På biblioteket finns väldigt många böcker. Det finns svåra och lätta, fula och fina, roliga och tråkiga, tjocka och tunna, påhittade och sanna. Det finns böcker som handlar om allt från flygplan, trumpeter, läskiga dinosaurier, graffiti och stickade figurer till kompisbråk, historiska händelser, krig, kärlek och religion.

Love to Read
Love to read av fireleaf på Flickr by CC BY-NC-ND 2.0
Men läsning är faktiskt inte bara roligt och spännande. För många barn, unga och vuxna är läsning både jobbigt och svårt. När det är jobbigt och svårt att läsa kanske det inte heller känns så himla roligt. Därför är det bra att det finns böcker som är lättlästa eller som går att lyssna på. På så sätt tror jag att fler kan tycka att det är roligt att läsa. Och det är viktigt att det är roligt.

För alla har rätt till böcker, men alla böcker passar inte alla. Det är faktiskt inte konstigare än så. Och visst vore det orättvist om inte alla som ville hade möjlighet att läsa boken om Zlatan eller böckerna om Harry Potter?

Det är också en viktig demokratifråga att nyheter och litteratur är tillgängligt för ALLA.

Dyslexi (läs- och skrivsvårigheter) är en anledning till att vissa barn, unga och vuxna har svårt att läsa.  Karolina har tidigare tipsat om böcker som handlar om hur det är att ha dyslexi. Under veckan tänker vi på Bubblan uppmärksamma att det är Europeiska dyslexiveckan genom att dela med oss av våra bästa tips på lättlästa böcker. Vi på biblioteket gillar nämligen att det finns böcker för precis alla - och det vill vi gärna sprida!

/Victoria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar