Sidor

måndag 20 september 2010

Höstrysare

Hösten är här. Färgglada löv fyller trädkronorna och snart faller de mot marken, och lämnar grenverket bart. Ljuset kommer allt senare på morgonen och dagarna blir allt kortare.

Omgivningen och stämningen är upplagd för en rysare.

Lena Arro har skrivit boken Den sista strandgasten. En strandgast är en sjöman eller fiskare som drunknat och flutit upp på stranden. De spökar runt för de vill komma till kyrkogården och bli begravda på riktigt.

Mirjas mamma har ärvt ett gammalt hus vid havet. Under sommarlovet åker därför Mirja, Mirjas kompis
Marie och Mirjas mamma dit. Huset är gammalt och slitet. Det finns inget vatten indraget och ingen spis. Snart träffar de på Jonatan och hans farfar som bor i grannhuset. De varnar dem för att ringa i klockan som finns i Tullgården, man vet aldrig vem som vaknar då. Men knappt har Jonatans farfar sagt det förrän Mirjas mamma kallar på dem genom dänga i klockan! Snart får de också höra grannarnas spökhistorier. Om den skumme tullaren Edward och spökhistorien om strandgasten som hoppade på en bondes kärra en mörk natt.

Självklart spökar det. Det är i alla fall något osynligt som går ner för den knarriga trappan i huset och någon eller något som gungar i den gamla gungstolen och på stranden finns spår av något underligt. Är det ett skelett?

En natt drar Marie, Mirja och Jonatan ut på uggle- och spökspaning… Det blir framförallt en spökvandring!

/Veronica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar