Sidor

tisdag 28 september 2010

Naserian

I helgen som var pågick bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Mässan är varje år, men det är olika teman varje gång och i år var temat Afrika. Därför tänkte jag tipsa om en bok som utspelar sig i Kenya, Afrika.

Boken heter Naserian och är skriven av Anders Trense. Den handlar om Mikael från Sverige som bor med med sin familj i Nairobi, Kenya. Familjen är i Nairobi för att föräldrarna är lärare på svenska skolan. Mikael och hans yngre syster Amanda går i svensk skola, men Mikael har lärt sig Swahili och trivs väldigt bra i landet. Familjen bor i ett fint hus och de har hemhjälp.

En dag när Mikael är hemma från skolan är det inte den vanliga hemhjälpen som dyker upp, utan en ung tjej. Tjejen heter Naserian och det är kärlek vid första ögonkastet för Mikael. De båda lär känna varandra och Mikael inser att han inte kan leva utan Naserian. Andra ser dock inte så lätt på deras kärlek, eftersom de kommer från så olika världar.

En dag är Nasierian plötsligt borta, hon är nämligen Massaj* och har skickats hem till sin hemby. Mikael bestämmer sig för att göra allt för att hitta henne, trots att de flesta råder honom att glömma Naserian...

Naserian är en bok som berör och väcker tankar, och som läsare får man en stor inblick i hur människor lever i Kenya. Dessutom är det en väldigt fin kärlekshistoria mellan två unga människor som gör allt för att få vara med varandra. Jag kan verkligen rekomendera alla att läsa den!

/Lisa

*Massajer är ett folkslag som ofta lever som nomader, med boskapsskötsel som livnäring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar