Sidor

onsdag 15 juni 2011

Den vita katten

Det kommer fler och fler böcker som kallas för urban fantasy. Det kan väl kort och gott översättas med att vår verklighet innehåller en hel del mystik. Holly Blacks nyaste bok, Den vita katten, är en sådan urban fantasy.

I Den vita katten finns berörare, personer med hyperbatygammi eller HBG som den medicinska termen lyder. En berörare kan med sina händer påverka folk. Beroende på vilken sorts berörare man är kan personen i fråga dela ut tur och lycka, eller med en enda finger orsaka död och glömska. Eftersom många berörare har farliga gåvor är det förbjudet att utöva berörning i USA (där boken utspelar sig). På grund av detta förbud har därför många berörare blivit kriminella och ingår i olika gangsterfamiljer.

Huvudpersonen, Cassel, kommer från en berömd berörarfamilj. Hans morfar kan döda folk, hans mamma kan få människor att känna precis vad som helst, och hans äldre bröder kan dela ut tur eller bryta ben. Allt med ett enda finger. Cassel har alltid känt sig utanför sin egen familj eftersom han är den enda icke-beröraren. Han har dock en annan mörk hemlighet. För fyra år sedan dödade han en tjej, sin allra bästa vän. Men är saker verkligen som de verkar? När Cassel plötsligt börjar gå i sömnen och inte bara drömmer om, utan faktiskt träffar, en vit katt blir det början till många avslöjanden.

Jag tyckte VERKLIGEN om den här boken. Sträckläste den! För dem som bara tänker på Spiderwick när de hör Holly Black kan man få fel intryck. Det här är nämligen långt från gulligt och sagolikt. Ond bråd död lurar runt hörnet och det är en mörk och bitter tillvaro Cassel lever i. Den vita katten påminner lite om Holly Blacks förra bok för ungdomar, Mörkrets tjänare. Även den var svartsynt, bra och oväntad.

Så för den som vill ha lite svärta i detta soliga väder säger jag bara; läs, läs, läs!!

/Karolina

PS Snygga boktrailern måste jag förstås också bjuda på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar