Sidor

onsdag 12 september 2012

En målgörarklänning för hon och han och hen


De senaste dagarna har det varit massa nyheter om det lilla, lilla ordet hen. Vi på Bubblan i bibblan tycker att det är ett alldeles utmärkt ord. Om man inte vet om det är en hon eller en han är det bra att ha. Eller om det inte spelar någon roll om det är en han eller en hon. Och alldeles extra bra är det förstås för personer som inte tycker att hen varken är en hon eller han.

Boken Kivi och monsterhund har blivit känd för att det är den första barnboken som bara använder hen istället för han eller hon vilket Linda skrivit om tidigare. Ett superbra ord helt enkelt. Det är så härligt att det inte är så noga. Att det finns utrymme att vara sig själv som person före allt annat.

En person som inte heller bryr sig om hur det "ska" vara är Kalle. Under sommaren, den varma sommaren. kommer Kalle på att klänning är det bästa som finns. Underbart svalt och härligt. Vacker är den dessutom! Full av silvriga prickar. Kalle älskar sin klänning och när skolan börjar är det klart att klänningen är klädvalet!

"Har du blivit tjej över sommaren eftersom du har klänning?" retas alla hans killkompisar.
"Tänk för att jag inte har det. Jag gillar att ha klänning på mig", svarar Kalle nöjt och skrider fram över skolgården. "Klänning är det bästa som finns. Det är skönt när man ska springa för det fläktar om benen. Det är skönt när man ska kissa för det är mycket lättare. Och så är det mycket finare också!"

Förutom de fördelar Kalle räknar upp är klänningen en målgörarklänning. Jajamensan! Kalle som innan sommaren var sådär på fotboll är nu superbra! Mål efter mål efter mål! För visst är det väl så att alla de vackra silverprickarna ser ut som fotbollar? Kalle lyckas, genom att vara sig själv, få både kompisar, morfar och pappa att testa om inte klänning ändå är ett väldigt bra och fint plagg.

/Karolina

1 kommentar:

  1. Undrar vad bokens författare skulle säga om kopplingen. Hon verkar inte alls tycka om ordet.

    SvaraRadera