Sidor

fredag 28 september 2012

Herdepojkens dröm

Niki Daly är författaren och bildkonstnären som med sina böcker ger oss möjlighet att lära känna Sydafrika. Bibblan har flera av dem. Hans nya bok Herdepojkens dröm är både vacker och spännande.


Jag tror att Niki Daly vill inspirera barn att tro på sig själva och få dem att känna att allt är möjligt. Man kan bli kung eller profet även när man börjar sitt liv med att vakta familjens djur i en avlägsen liten by - precis som Bibelns kung David och profeten Muhammed. Även Sydafrikas före detta president, den oerhört respekterade och avhållne Nelson Mandela, var herdepojke när han var liten.

Bokens herde heter Malusi. Tillsammans med sin kompis Lungisa vaktar han sin farfars får och getter hemma i bergen. Lungisas största dröm är att få spela fotboll i landslaget medan Malusi drömmer om att bli president. Den här dagen hinner pojkarna som vanligt leka lite medan de ser efter hjorden, men de måste hela tiden hålla ögon och öron på helspänn för i Afrikas vildmark är farorna aldrig långt borta. Den här gången lyckas en hungrig babian ta sig in bland djuren. Ska Malusi lyckas rädda sina värdefulla djur?

Tanken att den som tar väl hand om sin hjord också blir en bra ledare känns riktig. Läs boken så får du se om du känner igen den gamle mannen som uppmuntrande säger det till Malusi.    

/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar