Sidor

onsdag 21 oktober 2009

Castorpriset

Apropå det Veronica skrev i förrgår och det jag själv skrev i fredags kommer här lite mer om den idérika bävern Castor och hans skapare Lars Klinting. Och om det pris som bokförlaget Alfabeta nyligen instiftat, Castorpriset.




Att blanda fantasi och fakta, är just vad Lars Klinting lyckats så bra med när han skapade böckerna om den fingerfärdiga Castor och hans vän, den mer fumlige Frippe. För att uppmuntra till fler bilderböcker av liknande slag utlyser förlaget nu en tävling.

Historien om Castor började med att man på Alfabeta bad Klinting göra en snickarbok för barn. Man fick vänta ett helt år innan Lars Klinting hade tänkt färdigt, men då hade han kommit på figuren Castor och resultatet blev boken Castor snickrar. När man läser den märker man tydligt att snickaren Lars Klinting kan sin sak. Måla, odla och baka har sedan både barn och vuxna kunnat lära av Castor och Lars.



Att läsa böckerna är en stor dos njutning, det nyttiga får man på köpet. Tråkigt nog blir det inga fler böcker om Castor eftersom Lars Klinting avled 2006. Men vi får hoppas att Castorpriset inspirerar andra konstnärer och författare att skapa nya böcker i deras anda, precis som tanken är!

/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar