Sidor

onsdag 27 januari 2010

Förkylning och åderlåtning

Just nu är jag förkyld. Annika är också förkyld. Till och med min lillasyster som bor 100 mil bort är förkyld! Fy så besvärligt det är att bli sjuk! Men tänk hur det måste ha varit för 200 år sedan. Eller 2000 år sedan! Folk har ju i alla tider blivit sjuka. Människor har också i alla tider försökt bekämpa sjukdomar.

En bok som jag har pratat om väldigt många gånger är Kapa ben och tappa blod. Det är en sådan där bok som är ryslig och fascinerande på en och samma gång. Undertiteln på boken är ”historien om konsten att bota” och det är förstås precis vad en handlar om. Det handlar om medicinmän och kloka gummor, om digerdöden som kom på 1300-talet och hur barberare (frisörer alltså) förutom att klippa hår och ansa skägg även kunde lägga om brutna ben och åderlåta. Åderlåtning var under flera hundra år en populär åtgärd när folk var sjuka och det gick ut på att man öppnar en blodåder och lät ”det sjuka” rinna ut. Aj!

Kapa ben och tappa blod handlar också om alla nyfikna människor som velat ta reda på hur kroppen fungerar. Till exempel en doktor som hette Semmelweiss och levde på 1800-talet. Han misstänkte att det fanns osynlig ”smuts” på händerna och att man borde tvätta sig. Särskilt noga var det att läkare tvättade händerna mellan olika operationer. Det var nästan ingen som trodde på stackar Semmelweiss och han blev hånad för sin idé, men idag vet vi att han hade helt rätt. Det finns bakterier runt omkring oss (och på oss) hela tiden.

Idag kan läkare byta ut hjärtan och lungor på folk, de kan operera ögon med laser och det finns maskiner som kan hjälpa en människa att andas. Fantastiskt, men nästan sist i boken så står det så här:

Idag känner läkarna till många fler sjukdomar än de kan bota. En del sjukdomar vet man nästan allt om, utom hur man får bukt med dem. Cancer till exempel, och AIDS. Och faktiskt – förkylning!

Typiskt!

/Karolina

P.S. Det är Anna-Malin Karlsson som skrivit Kapa ben och tappa blod och Fibben Hald som gjort bilderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar