Sidor

tisdag 30 mars 2010

Boktips för fotbollsfantaster!

En bok som kom ut för ett tag sedan men som är väldigt bra är I skuggan av San siro som handlar om en ung killes erfarenheter av fotbollsvärlden.

När Martin Bengtssson var tio år gammal bestämde han sig för att bli fotbollsproffs. Han tränade tre timmar om dagen under hela sin uppväxt och till slut gick hans dröm i uppfyllelse. På två år tog han sig från IK Sturehov, via Örebro SK till spel i allsvenskan och slutligen när han var 17 år fick han det eftertraktade proffskontrakt med Inter i Italien.

Men framgången hade ett pris. När Martin kom till Italien gick han igenom en identitetskris, missbrukade sex, bråkade med sina tränare, tog droger och led av både ensamhet och tristess. Efter nio månader som proffsspelare i Italien fick framgångshistorien ett dramatiskt slut då Martin gick in i duschen och skar upp sina handleder. Han vaknade upp på Milanos psykiatriska sjukhusavdelning och när han blev något bättre skickades han hem till Sverige.

Martin lyckades ta sig ur sin personliga kris, och efter allt han gått igenom ville han berätta om fotbollens baksida. Martin är kritisk till både den svenska och utländska fotbollsrörelsen, och han tycker att unga spelare behandlas som om de vore maskiner och inte människor med egna tankar och känslor. Det är pengar och prestige som styr fotbollsvärlden, och hur sedan spelarna mår bryr klubbarna sig mindre om.

I skuggan av San siro är en mycket läsvärd bok, som jag rekomenderar både till den inbitne fotbollsfantasten och den som aldrig rört en fotboll i hela sitt liv (som typ jag).

/Lisa

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera