Sidor

onsdag 10 mars 2010

Mördare i familjen

På vår senaste träff med BOOKworms (bibliotekets bokklubb) hade vi läst boken Skyddad identitet av Robert Swindells. Boken handlar om Dale vars bror har mördat och våldtagit flera unga kvinnor. Det är naturligtvis en djup tragedi för hela familjen och eftersom de blir fullkomligt förföljda av reportrar och arga människor så blir de tvungna att ”fly”. Hela familjen flyttar till en annan del av landet och får nya identiteter. Problemet är förstås att det inte är så lätt att börja om under dessa omständigheter. Dessutom vet vi som läsare att det finns en reporter som tänker göra allt för att få tag i familjen och visa upp för världen ”vart monstrets familj bor”.

En av tjejerna i BOOKworms sa att hon visserligen gillade boken, men för bara någon vecka sedan hade hon läst En andra chans (av Anne Cassidy) som handlar om något liknande. I den boken möter vi Jennifer. Hon är sjutton år och har precis kommit ut ur fängelset. I återblickar får vi ta del av hennes ruskiga uppväxt som leder fram till att hon dödar en jämnårig flicka. Nu, sju år senare, ska hon försöka börja om. Jennifer plågas dock av minnen och samvetskval och dessutom är reportrarna henne hack i häl.

Det här är två rätt mörka böcker. Dale är rädd för att bli som sin bror medan Jennifer redan är mördare. I Swindells bok får man läsa om förföljelsen av en familj som trots allt inte hade en aning om vad deras son gjorde på nätterna. I En andra chans däremot berättas det om hur otroligt sorgliga förhållanden som kan ligga bakom ett mord.

Det blev väldigt intressanta diskussioner kring de båda böckerna och det blev ytterligare en dimension att jämföra dem. Ett tips!

/Karolina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar