Sidor

fredag 19 mars 2010

Det var en mörk, mörk natt...

I måndags var jag och Karolina på Svenska barnboksinstitutet, Sbi, och lyssnade på deras presentation av 2009 års utgivning av barn- och ungdomsböcker. Varje år tar de fram statistik och analyserar teman i de böcker som givits ut i Sverige och så bjuder de in till "Bokprovning". Det är både kul och lärorikt.

Förra året gavs det ut ungefär 1750 böcker för barn och unga i Sverige. Och när man på Sbi gick igenom bilderböckerna visade det sig att väldigt många handlar om natten och mörkret. Och om varelserna som trivs i mörkret, som spöken och vampyrer till exempel.

Men mörkervarelserna är inte alltid onda eller farliga, ibland är de själva rädda eller behöver räddas, som i Rädda spöket av Sanna Töringe och Kristina Digman.

Eller så kan det vara små hungriga monster, som i Monstret som år upp mörkret av Joyce Dunbar och Jimmy Liao. När det monstret har ätit sig stort och mätt finns det inget mörker kvar och det är ju inte heller så bra - vi behöver ju faktiskt nattens mörker.

En av mina nattboksfavoriter är Pija Lindenbaums Siv sover vilse. Boken med den vackra titeln och de underbara bilderna handlar om när Siv ska sova över hos bästa kompisen Cericia. Men Siv har svårt att sova eftersom allt plötsligt känns konstigt och det händer magiska, lite läskiga saker nånstans mellan dröm och verklighet. När pappa kommer på morgonen konstaterar Siv att det där med att sova över inte är så särskilt kul, men nu har hon iallafall gjort det.

/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar