Sidor

fredag 21 oktober 2011

Polleke - en tjej i Amsterdam

Tillsammans med barnbibliotekarier från tre län har Karolina och jag varit på en inspirerande resa till Nederländerna (som vi lite slarvigt ofta bara kallar Holland). I fyra dagar besökte vi spännande bibliotek i och runt Amsterdam. Vi fick se moderna och roliga barn- och ungdomsbibliotek och fick förstås massor av idéer. Hela resan är en del av projektet "Bubblan, berättelser på väg" - den blå husvagnen ni vet. 

Så idag måste det ju bli tips med hollandsanknytning. En av mina bilderboksfavoriter från tidigare är böckerna om Grodan och hans vänner av holländaren Max Velthuijs. Genialt enkla, filosofiska berättelser om de stora livsfrågorna med vackra illustrationer av författaren. Paul van Loon är också han från Holland. Han har skrivit böckerna om Uffe Varulv som jag vet är böcker Karolina gillar.

Före resan hade jag däremot inte läst en enda av böckerna om Polleke. Men nu har jag läst och gillat För alltid vi två – så det så som är den första av de fem. Guus Kuijer är en av Nederländernas mest respekterade och uppskattade författare. Han nämns ofta som tänkbar ALMA-pristagare.

I böckerna får man följa Polleke i hennes brokiga omgivning under ett par år tills hon fyller tretton. Livet krånglar lite för Polleke, mamma och magistern har blivit kära - det kan väl knappast bli värre..! Hon har dessutom en komplicerad pappa (KP) - men å andra sidan tror hon att det har nog faktiskt alla nederländska barn. Och bästa kompisen Caro har faktiskt en MKP - en mycket komplicerad pappa. Mimon är pojken med de svarta ögonen som Polleke tycker såå mycket om, men som nu - när de blivit så gamla som elva år - inte får vara med henne för sina föräldrar. Polleke, som vill bli poet när hon blir stor, berättar och diktar med inlevelse om detta och allt annat som händer henne.

Det här var verkligen en trevlig bekantskap. Jag kommer garanterat att läsa vidare om tjejen från Amsterdam.

/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar