Sidor

måndag 31 oktober 2011

Förvandlad

Mårten Melins senaste bok, Förvandlad, är perfekt för mörka höstkvällar denna spök- och deckarvecka. I den händer oförklarliga saker och människor förvandlas till övernaturliga varelser. Precis som i Mitt liv som apa och Som trolleri, som vi skrivit om på bloggen tidigare.

En morgon vaknar Måns med jord under fötterna och små korta hårstrån i munnen. Själv förstår han ingenting av vad som hänt på natten men det gör hans mamma. Hon frågar raskt om han vill börja i en ny skola (ett internat) redan dagen därpå. Eftersom han inte trivs i sin nuvarande skola säger han ja. På vägen till den nya skolan berättar mamman om sin farfar, som rymde ifrån sin mor, som hade förbannelsen. En förbannelse som drabbar var fjärde generation i släkten. Nu är det Måns som drabbats. Men vad förbannelsen innebär berättar hon inte. Det är en annorlunda skola Måns kommer till, det förstår han direkt. Alla på skolan bär på ett silverkors runt halsen och på schemat finns Fenomen och personlig utveckling. I Måns korridor har alla rum fönstergaller och dörrarna låses från utsidan på nätterna. I sitt rum vaknar Måns upp varje morgon med sönderrivna kläder och att det luktar kattpiss i badrummet. I rummet intill bor Felicia som han snabbt inser vet mer än vad han gör själv och tvingar henne att visa honom. En natt kommer hon till honom och kysser honom, det är då det händer. Måns förvandlas återigen till en katt och denna gång minns han svagt detta dagen efter. Han har blivit skickad till skolan för att kunna kontrollera sig själv. Att han ska vara medveten om vad han gör när han förvandlas till en katt på nätterna. Men det finns inte bara katter på skolan utan även troll, häxor och varulvar. Eftersom alla måste gå omkring med ett silverkors, måste det ju finnas en vampyr. Men vem? Riktigt farligt blir det när några tuffa män nere i byn bestämmer sig för att gräva upp allt silver som finns nedgrävt runt skolan, så att vampyren inte rymmer. Felicia och Måns inser att de måste försöka stoppa dem.

Boken släppte inte taget om mig, jag var tvungen att läsa klart den direkt. Så spännande var den. Men den är inte bara spännande, utan handlar också mycket om vänskap och kärlek. Efter att ha läst andra böcker av Melin vet jag också att det kan sluta hur som helst.

/Veronica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar