Sidor

onsdag 16 november 2011

Fyra dagar fyra nätter

Jag har läst, och tyckte om, Amy & Roger's Epic Detour som av någon outgrundlig anledning fått den svenska titeln Fyra dagar fyra nätter. "Men..." tänker du nu, "...den handlar väl om fyra dagar och fyra nätter?" Nej! I så fall hade titeln varit lite mer begriplig. Resan som Amy och Roger ger sig ut på skulle ha tagit fyra dagar, men nu gör de två ingenting enligt planen så de är på vift mycket längre än så.

Nåja, boken till skillnad från titeln är utmärkt.

Amy har nyligen förlorat sin pappa i en olycka och bara tre månader senare har mamma bestämt att familjen behöver "en nystart". Det innebär att Amys tvillingbror blir skickad till ett rehabiliteringshem (för sina drogproblem), deras hus i Kalifonien förses med en Till salu-skylt och den rätt trasiga familjens nya hem (bestämmer mamma) ska ligga i andra änden av USA.

Amy blir ensam kvar i Kalifonien medan mamma ordnar deras nya tillvaro i Connecticut. Efter en månad i det tomma tysta huset blir Amy mer eller mindre meddelad att hon måste komma med bilen. Amy som inte kört sedan olyckan blir hopföst med Roger (som hon inte sett sedan de var barn) och de två ska tillsammans ta sig genom USA på fyra dagar. Men, som jag skrev, kommer de två på helt andra planer och gör en helt annan resa. En episk omväg!


Fyra dagar fyra nätter är jättefin. Det finns en hel del som påminner om den underbara Sarah Dessens böcker (döda föräldrar, duktiga flickor, längtan att få vara den man är, spirande kärlek) men samtidigt är det... "lite mindre". Fast fortfarande väldigt bra!

Jag blev blank i ögonen lite då och då, och jag älskar när Amy till sist blir arg.

Boken är dessutom full av spellistor (som man naturligtvis kan leta reda på och lyssna till själv), vykort från platser Amy och Roger besöker, kvitton och annat som gör att boken känns "på riktigt". Det handlar också en hel del om själva landet USA, och en karta är inte helt fel att ha till hands under läsningen. FAST mest handlar det förstås om sorg och skuld... och kärlek och familj. Och om vikten av att gå vidare.

/Karolina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar