Sidor

tisdag 8 november 2011

Vem är du Johanna?

Som jag skrev här så har jag velat läsa Vem är du Johanna av Lin Hallberg, och nu har jag gjort det!

Boken handlar om Johanna som föds på Island, men som flyttar med sin mamma till Sverige när hon är fem år. För Johanna blir det väldigt jobbigt att lämna Island, eftersom hennes farfar, farmor och pappa blir kvar där, och alla hästarna såklart. För att dämpa sin sorg börjar Johanna rida på ridskola, och så får hon en sköthäst, Kasper. Men när ridskolan börjar skötas allt sämre, får både Johanna och de andra tjejerna ta allt större ansvar. Tillslut vet de inte hur de ska få ihop mat till hästarna, som bara blir i sämre och sämre skick.

När det blir en ny ägare till ridskolan, börjar allt ordna upp sig. Men tiden med all misskötsel har gjort att Kaspers lungor är helt slut, så man fattar beslutet att han ska avlivas. Johanna är helt förtvivlad, hon har ju  levt endast för Kasper, och dessutom tycker hon att det är hennes fel att han var tvungen att avlivas.

Johanna mår bara sämre och sämre. Hon struntar i skolan och umgås med ett gäng äldre killar som alla är lika trasiga som henne. Tillslut har det gått så långt att Johannas mamma bestämmer att Johanna ska åka till Island, så att hon kommer bort från alla problem. Men det blir inte så lätt, med en farmor som numera är sjuk, och en väldigt tystlåten pappa. Desstom är livet på landet med alla de vilda hästarna något helt annat än vad hon är van vid...

Boken om Johanna är väldigt sorglig, men också väldigt bra. Lin Hallberg skriver på ett sätt som känns äkta, man verkligen känner Johannas smärta och sorg. Det gör heller ingenting om man inte är intresserad av hästar, för boken handlar väldigt mycket om relationer och saknad efter dem som gått bort.

/Lisa

3 kommentarer:

  1. Jag har också läst boken och tyckte SÅ mycket om den, även om tårarna rann emellanåt, men Lin Hallberg lyckas verkligen med att slå an precis rätt ton. Sträckläsning!! Anette

    SvaraRadera
  2. Ska läsa den :D

    SvaraRadera
  3. Vad roligt att du också vill läsa den! Hoppas att du gillar den lika mycket som jag gjorde/Lisa

    SvaraRadera