Sidor

tisdag 20 april 2010

Funktionshinder

Artikel två och sex i Barnkonventionen säger att det inte har någon betydelse om barn har funktionsnedsättningar. De ska ha det bra ändå. I artikel sex står det dessutom att alla barn ska ha rätt till utveckling. Alltså ska alla länder göra vad de kan för att barn ska få en bra barndom.

Jag vill ha ett liv av Sofia Hedman
Katti har haft ett problemfyllt liv ända sedan hon var liten. Hon blir lätt otålig och förbannad, och kan inte behärska sig. Hon är väldigt begåvad, men hon klarar inte av att lära sig saker på det sätt som skolan vill, och därför kommer hon i ständig konflikt med lärarna. När hon får diagnosen ADHD blir det ännu värre, för då tycker Katti att det bara är ett bevis för att hon är knäpp. Det enda hon vill är att leva ett vanligt liv, men hur ska det någonsin kunna bli verklighet?
/Lisa

Eldens hemlighet av Henning Mankell
Sofia och hennes syster, som bor i Moçambique, gör en dag någonting de absolut inte får. När de leker ute avviker de från stigen. En av oändligt antal outlösta minor exploderar. Systern dör och Sofia tvingas amputera båda benen. Men trots att Sofia sörjer både sin syster och sina ben vägrar hon ge upp.
/Veronica

Det brinner i mitt huvud av Camilla Lagerqvist
15 årige Daniel har påbörjat en utredning som ska ge svar på om hans problem beror på ADHD. Han känner sig jättenervös, men samtidigt behöver han få veta varför han inte kan behärska sitt häftiga humör utan ständigt råkar i slagsmål. Skolan har blivit pest, kompisarna också. Det känns som det brinner i hans huvud. Tur att Emma och Catrine finns.
/Annika

Mysteriet med den blå flaskan, ett Aspergeräventyr av Kathy Hoopmann
Ben har Aspergers syndrom. Det innebär att han har svårt att "läsa mellan raderna" eller att förstå ironi. Det är också väldigt besvärligt när det händer oväntade saker som han inte hunnit tänka igenom ordentligt. Som tur är har Ben en superbra farmor som förstår. Och riktigt spännande blir det när Ben och hans bästis hittar en blå flaska med mystisk rök i...
/Karolina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar