Sidor

onsdag 21 april 2010

Krig och flykt

Artikel 6 i Barnkonventionen säger att barn har rätt till liv. Barn ska alltså inte behöva dö i krig. Artikel 22 handlar om barn som är flyktingar och alla länder måste lova att skydda och hjälpa dem. Artikel 26 och 27 handlar om barns rätt till trygghet och artikel 38 säger att barn aldrig ska behöva vara soldater i krig.

Fågelungen av Dan & Inger Haupt
Mombasa har tvingats fly från sitt afrikanska hemland sedan soldaterna en hemsk natt dödat hans pappa. Mombasa och hans mamma kommer så småningom till Sverige. Här är det mesta ovant och Mombasa känner sig ensam med sina svåra minnen. Det som förändrar allt och gör Fredrik och honom till vänner är en skadad fågelunge. Och en förstående vän kan läka djupa sår, inte bara hos fågelungar…
/Annika



Hanas resväska av Karen Levine
Hanas resväska är en sann berättelse om Hana och hennes bror George som utsattes för en enorm grymhet endast för att de var judar. De växte upp i dåvarande Tjeckoslovakien, men fördes av nazisterna till Therensienstadt och senare Auschwitz. I boken får läsaren även stifta bekantskap med en grupp japanska skolbarn och deras lärare, som gjorde allt för att ta reda på vad som hände med Hana och hennes bror. Hanas resväska är en bok som alla borde läsa, för det som hände under förintelsen bör berättas om och om igen. Vi får aldrig glömma de förskräckliga händelser som ägde rum under den tiden, eftersom vi tillsammans måste förhindra att något sådant händer igen.
/Lisa

Den osynliga flickan av Deborah Ellis
Parvana bor med sin familj, systrar, mamma och pappa i Kabul i Afghanistan. Landet som styrs av en talibanregering. Talibanerna tillåter inte att kvinnor och flickor går ut utan en man med sig. När Parvanas pappa fängslas, blir det svårt för resten av familjen. Hur ska de nu komma ut för att skaffa mat, när pappan är fängslad?
/Veronica




Desertwalker av Wilhelm Agrell
Titeln på boken, Desertwalker, syftar på Anakin Skywalker från Star Wars-filmerna. Pojken som växte upp till man och samtidigt växte från det ljusa och goda till det mörka och onda. Huvudpersonen, amerikanska Rob, tar som sjuttonåring värvning och skickas så småningom till Irak. Det är hans vänner som kallar honom Anakin Desertwalker. Och precis som i Star Wars utkämpas krig inte bara på fysiska platser utan lika mycket i hjärta och själ.
/Karolina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar