Sidor

torsdag 22 april 2010

Kulturkrockar

Artikel 2 i Barnkonventionen handlar om att alla barn är lika mycket värda oavsett hudfärg, vilka föräldrar man har eller vilken gud man tror på. Artikel 12 säger att barn har rätt att säga hur det vill ha det, vuxna ska lyssna på barn. Artikel 13, 14 och 15 handlar om att barn har rätt att säga vad de tycker. Tänka fritt och tro på vilken gud det vill, och artikel 16 handlar om att barn har rätt till ett privatliv.

Turk & Ayla av Niklas Krog
När Mattias från Bromma och Ayla från Rinkeby möts krockar verkligen två kulturer. Men en kultur har de gemensamt, basketen. Det på träningar och under matcher de får syn på varandra. Och de kan inte sluta titta. En svennekille (som kallas Turk) och en blattetjej. Han är blyg, hon är det inte. Det finns väl knappast två mer olika människor i Stockholm tänker de.
/Annika

Baddräkten av Åsa Storck
Fadumahs föräldrar tror inte det är sant! Hela klassen ska till badhuset och bada. Tjejer och killar tillsammans! Därför sitter Fadumah på bänken varje fredag i badhuset och tittar på när klasskompisarna badar. Men en fredag går hon in i omklädningsrummet och hittar världens finaste baddräkt. Hon bara måste prova den…
/Veronica

Skunk av Sheba Karim
Nina är född och uppvuxen i USA, men hennes föräldrar är muslimska pakistanier. Nina får inte gå på fester och hon får absolut inte träffa killar. Nina har även en äldre syster, Sonia, som studerar till läkare på Harvard. Nina anser att Sonia är en av hennes stora plågor i livet, eftersom hon alltid jämförs med henne. Fast det bleknar i jämförelse med hennes största plåga: kroppsbehåringen. Den gör hon allt för att dölja, framförallt för killen som hon är kär i, Asher. Men hur ska han som är så snygg någonsin falla för en tönt som henne? Och hur ska hennes föräldrar någonsin kunna acceptera det?
/Lisa

Ser mitt huvud tjockt ut i den här? av Randa Abdel-Fattah
Amal 16 år är en en australiensk-palestinsk muslimsk tjej! Enkelt? Nja... hon har samma kärleksbekymmer, framtidsfunderingar och föräldrastrul som de flesta tonåringar. När hon bestämmer sig för att bli "heltidare", det vill säga börja bära slöja, då blir det annorlunda. Plötsligt är Amal i rampljuset både från skolledingen, vänner och inte minst snyggingen Adam.
/Karolina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar