Sidor

fredag 16 april 2010

Sjuka föräldrar

I Barnkonventionen står det att alla barn har rätt till föräldrar. Men ibland händer det hemska saker. Mammor och pappor kan bli sjuka eller till och med dö. Artikel 20 och 21 i Barnkonventionen handlar om barn som inte längre kan bo hemma.

I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell
En bok som är värd att ta upp igen. Jag har tidigare skrivit om den här.
Jenna är som vilken 13-åring som helst, hon spanar på killar och umgås med kompisar. Men hemma är allt inte som vanligt, där finns mormor som hela tiden finns tillhands för att hjälpa mamma. Mamma som är svårt sjuk i cancer och som gör livet sorgligt.
/Veronica

Livet på en kylskåpsdörr av Alice Kuipers
Att ens mamma ska dö när man själv bara är sexton är ju en orimlig tanke. Lika orimlig är den för Claires mamma. De inser därför inte att tiden håller på att rinna dem ur händerna. Så i stället för att ta sig tid att mötas går de hela tiden om varandra och lämnar sina skrivna meddelanden på kylskåpsdörren. Meddelandena är fåordiga och du som läser får läsa in mycket mellan raderna. Bokens gula sidor förstärker känslan av post it lappar.
/Annika

Bryta om av Åsa Anderberg Strollo
Bryta om är en stark berättelse om hur det är att leva med en person som har en psykisk sjukdom. Boken handlar om 16-åriga Minna som precis har börjat gymnasiet. Minnas mamma har schizofreni och borderline, och Minna får ta allt ansvar för att vardagen ska fungera. Minnas kille Eddie vill dessutom att de ska dra till Sydamerika ihop, men hur ska Minna kunna lämna sin mamma?
/Lisa

Ibland regnar det... av Malin Anclair & Mimmi Tollerup-Grkovic
Fia heter egentligen Ängelin Rullgardin Fia-Lisa Rosenknopp Pettersson. Ett namn som hennes underbara, glada och påhittiga mamma har gett henne. Fast det är nästan som att Fia har två mammor, där den roliga, glada och påhittiga mamman bara är ena sidan. Ibland har hon en trött, ledsen och orkeslös mamma som bara ligger i sängen dagarna i ända. Det är som med vädret. Det är sol då och då, och ibland regnar det...
/Karolina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar