Lika som bär är också den mycket passande titeln på en jättebra bok som visar oss hur riktigt och viktigt det är att vi är olika. Pernilla Stalfelt skriver och tecknar. Klokt och roligt - som vanligt när det gäller henne.
Det här med olikhet är något vi ibland kan ha svårt att ta till oss. Vi blir trygga av det vi känner igen och ofta osäkra när något sticker ut som annorlunda mot det vi är vana vid. Det kan vara utseenden, beteenden eller åsikter. Men hur kul skulle det vara om alla tyckte precis likadant eller klädde sig i precis samma typ av kläder eller gillade och ogillade samma saker?
Vi pratar ofta om rådande normer, alltså det som är det accepterade i en grupp eller i ett samhälle. Som till exempel synen på kärlek och sex som Karolina bloggade om i onsdags.
Det finns alltså förväntningar på hur vi ska vara. Men vem kan ta sig rätten att bestämma att något är rätt, medan något annat är fel när det gäller kärlek?
Och rätten att få uttrycka och vara sitt sanna jag är faktiskt en mänsklig rättighet. Alla människors lika värde är inskrivet i FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna. Och gäller oavsett kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning eller politisk eller annan uppfattning. Att diskriminera någon utifrån sådana faktorer är ett brott i Sverige.
Två filosofiböcker för unga är Tänk själv! Av Peter Ekberg och Sven Nordqvist och Självklart! Inte? Av Liza Haglund och Anders J. Persson. Det är böcker som vill utmana och ställa världen och våra tankar på ända. Är man det minsta nyfiken på sig själv, vår värld och våra värderingar kan man med fördel läsa dessa böcker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar