Sidor

måndag 19 april 2010

Mobbning

I Barnkonventionens andra artikel slår man fast att alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga bli sämre behandlade.

Bästa kompis av Kalle Güettler
"Vad är rätt, vad är fel? Vem är schyst, vem är oschyst? Vem är modig, vem är feg?" så inleds boken om tolvåriga Jojo. Han och hans mamma är nyinflyttade i det lilla samhället Hällebruk. Jojo är van vid storstan och har svårt att finna sig tillrätta. I skolan blir han mobbad, bland annat för att han kommer från Stockholm.
Det visar sig att vänskap och svek, precis som mod och feghet, ständigt finns i varandras nära sällskap. En vän kan bli en svikare, en svikare kan bli en vän.
/Annika



Kråkflickan av Kate Cann
Lily är utstött eftersom hon skiljer sig från mängden. Speciellt skolans coolaste tjejer tar varje chans de får att trakassera henne. Men när Lily kommer i kontakt med en flock kråkor förändras hela hennes liv. Kråkflickan är en lättläst bok om hur det är att inte vara som alla andra. Det finns även en fortsättning, Kråkflickans återkomst.
/Lisa

Världens elakaste fröken av Petter Lidbeck
Världens elakaste fröken heter Karin Karlsson och hatar barn. En dag kommer tre nya barn till hennes klass; Dimitri, Harald och Sofie. Fröken börjar genast smida onda planer för dessa nya elever. Hon gör allt för att de nya barnen ska bli osäkra och bli mobbade av sina klasskompisar. En riktigt hemsk bok om hur vuxna kan vara elaka mot barn.
/Veronica

Äventyrsveckan av Sofia Nordin
Philip tar alla tillfällen han får att vara taskig mot Amanda. Visserligen har Amanda inga vänner alls i skolan, men Philip är den absolut värsta plågoanden av alla. När så hela klassen ska åka på äventyrsvecka till Värmland händer det. Under en forsränning inträffar en olycka och Amanda och Philip kommer bort från de andra. De överlever, men är nu helt ensamma i vildmarken och måste börja samarbeta för att klara sig.
/Karolina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar