Sidor

fredag 23 april 2010

Tjejer och killar

Barnkonventionens andra artikel är så viktig att vi tar upp den gång på gång, men den säger ju att alla barn är lika mycket värda och det tål att upprepas om och om igen. Artikel 6 säger att barn har rätt till utveckling och artikel 29 säger att alla barn har rätt att gå i skolan. Artikel 17 handlar om att barn har rätt att läsa bra tidningar och böcker. Att få information på alla olika sätt. Artikel 13, 14 och 15 säger att barn har rätt att tänka och tycka vad de vill och artikel 12 säger att vuxna ska lyssna på barn.

Vadå feminist av Lisa Gålmark
Det här är den bok Lisa Gålmark själv hade velat ha i fickan när hon gick i skolan! Då fanns det ingen bok för ungdomar om feminism och sexism att hämta fakta och stöd ur. Därför skrev hon en. Den innehåller både historiska tillbakablickar och jämförelser från olika håll av världen idag. Hon vill visa att både killar och tjejer blir lidande av ojämställdhet. Det ska självklart inte spela någon roll om du är född med eller utan snopp.
/Annika

Ingen får veta av Maria Herngren
Johan är snart sju år och har nyligen blivit storebror. Det är inte alldeles lätt, ibland till och med jobbigt. Någonting annat som känns jobbigt är det där med dockorna. Johan vill så gärna leka med dockor, men varken hans kamrater eller de vuxna verkar godkänna det. Turligt nog har Johan en klok mamma som förstår att man måste få vara precis som man är.
/Karolina




Kenta och barbisarna av Pija Lindenbaum
Kenta är en hejare på fotboll och skjuta rökare i krysset. Men han tycker inte det är roligt. En dag packar Kenta ryggsäcken, som han ska ha med till dagis, själv. Han väljer att ta med sin Barbiedocka istället för fotbollen. När Kenta kommer till dagis spelar de andra killarna fotboll. Kenta väljer att gå in till tjejerna som är i dockvrån och tar fram sin Barbie. Först är tjejerna tveksamma till Kenta och hans Barbie men snart får även han vara med. En härlig bilderbok om en kille som gör vad han vill och vad han tycker är roligt!
/Veronica

Tusen gånger starkare av Christina Herrström
Signe går i nionde klass och är en person som varken hörs eller syns, men hon observerar ständigt sin omgivning. I Signes klass är det killarna som styr, ihop med klassens drottning Mimi. Men när det börjar en ny tjej i klassen, Saga, förändras allt. Saga är van att ifrågasätta och går inte med på vad som helst. Hon märker direkt att lärarna behandlar killarna och tjejerna olika, och sätter sig emot det. Men är verkligen klassen redo för det nya? Och klarar lärarna av att förändra sitt beteende? Tusen gånger starkare är en mycket bra bok som tar upp hur människor behandlas olika på grund av kön. Boken kommer dessutom snart som film.
/Lisa


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar