Sidor

onsdag 23 februari 2011

Kallt!

Det är kallt idag! Min termometer visade på -23⁰C i morse, vilket är riktigt kallt för att vara i Katrineholm. Det fick mig att börja tänka på alla djur som bor utomhus. Älgar och möss och skator. Och tanken på svartvita skator fick mig att tänka på pingviner. Kejsarpingvinen bor på sydpolen, och hos dem har man uppmätt -88⁰ på vintern!! Brrr! Hur klarar de sig?

Som tur är finns det ju böcker om allt (nästan) och hos oss på biblioteket finns flera fina om pingviner. Till exempel boken på bilden som ju också heter Pingvinen. Boken Extrema djur tar förstås också upp pingvinernas tålighet mot kyla.

Vi har också böcker om Arktis och Antarktis. Delar av världar som alltid är is och snötäckt, där det är såå kallt och såå mörkt stora delar av året. Det är fascinerande läsning! Vi får veta både hur människor och djur gör för att klara sig.


Efter att ha läst om hur Kejsarpingvinerna ruvar sina ägg på fötterna (annars fryser ungen ihjäl) hur slädhundar gräver ner sig i och låter sig snöas över för att hålla värmen ja, då verkar -23⁰ vara rena vårvärmen. Och med tanke på hur vackert solen lyser utanför mitt fönster så känns våren inte så avlägsen. Trots de där -23⁰.

/Karolina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar