Sidor

fredag 18 februari 2011

Valpar till salu

Igår berättade en kompis om en liten hittevalp hon träffat, en liten övergiven hundvalp som behövde ett nytt hem. Det lät så sorgligt. Djur som far illa gör mig upprörd och genom åren har jag läst och hört många berättelser som gjort mig både arg och ledsen.

Det senaste att uppröras över är de samvetslösa människor som smugglar hundar och andra djur över gränsen till Sverige. Det är en hänsynslös handel där man inte bara struntar i att djuren plågas utan också struntar i den smittorisk smugglingen innebär för djur och människor.
Anna-Karin har tidigare skrivit om Puzzel som ju är en liten insmugglad hund.

Valpar till salu! av Siv Widerberg har samma tema och är både en spännande deckarhistoria och en bok om vänskap. Det är en lärorik och viktig bok som vill öppna våra ögon för en ruggig verklighet.

Maisha kommer en smugglarliga på spåren när hon en tidig morgon ser en främmande man och kvinna lasta ur en bil. De tappar en stor kappsäck i backen och ut faller en hel hög små valpar. På avstånd ser de bara såå gulliga ut, men på nära håll är de en otäck syn: De pyttesmå chihuahuavalparna är i bedrövligt skick och någon rent av död.
Inför risken att få sin olagliga verksamhet avslöjad blir mannen våldsam och hotfull, medan kvinnan försöker muta Maisha med pengar. Maisha blir livrädd, men hon tänker varken hålla tyst eller glömma det hon sett. Tillsammans med vännerna Enea och Anton börjar hon ett farligt spaningsarbete.


/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar