Sidor

fredag 10 december 2010

Lucka 10

Bakom lucka 10 finner man: Alfred Nobel!


Idag är det ju den 10:e december - dagen när man delar ut Nobelpriset. Det här prestigefyllda priset instiftades alltså av Alfred Nobel som föddes 1833 och dog 1896.

Alfreds pappa var uppfinnare och Alfred fick tidigt hjälpa till i verkstaden. Affärerna gick inte så bra och familjen var rätt fattig. Som vuxen experimenterade sedan Alfred Nobel mycket med sprängmedel eftersom han gärna vill komma på ett säkert sätt att spränga. Till slut hade han uppfunnit dynamiten som gjorde honom oerhört rik och berömd. Men innan dess hade hans yngsta bror omkommit i en explosion. Kanske var det därför som Alfred trots alla framgångar förblev ensam och olycklig. I sitt testamente skänkte han bort sin stora förmögenhet som belöning till människor som gjort mänskligheten stor nytta.

Det här och mycket annat kan man läsa i boken Alfred Nobel – från fattiglapp till Nobelpris av Dag Sebastian Ahlander.

På huvudbibliotek är boken utlånad, men man kan alltid låna den som elektronisk resurs. Det betyder att man kan läsa den på sin datorskärm hemifrån eller från skolan. När som helst och flera personer samtidigt. Fiffigt va?! Man använder sitt lånekortsnummer och pinkod. Klicka här om du vill kolla.

/ Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar